Скупштина СЗО-а одбила учешће Тајвана пету годину заредом

Скупштина Светске здравствене организације одбила је у понедељак захтев региона Тајвана да учествује у овој глобалној платформи као посматрач.

Свијет 25.05.2021 | 12:37
Скупштина СЗО-а одбила учешће Тајвана пету годину заредом

Ово је пета година заредом да то тело Светске здравствене организације за доношење одлука одбија предлог, који су иницирали САД и више земаља Европске уније.

Одлуку генералног одбора да се тајвански регион не укључи у дневни ред најавио је бутански министар здравља Дашо Дечен Вангмо, који је био председавајући недељног скупа.

Стални представник Кине у канцеларији УН-а у Женеви Чен Сју рекао је да је кинеска влада израдила одговарајуц́е аранжмане за ово острво да учествује у глобалним здравственим пословима полазец́и од принципа једне Кине, додајуц́и да је централна влада обавестила Тајван о пандемији 260 пута и одобрила учешц́е тајванских здравствених стручњака у техничким активностима СЗО-а 16 пута од избијања ковида-19.

Он је позвао релевантне земље да престану да политизују здравствена питања и користе тајванско питање као изговор за мешање у кинеске унутрашње послове.

Пре почетка скупштине, више од 150 земаља је дипломатским каналима изразило подршку одлуци Кине. Поред тога, представници скоро 80 држава чланица послали су писма СЗО-у да изразе своју приврженост принципу једне Кине и противљење учешц́у Тајвана у Скупштини СЗО-а, рекао је Чен, што је још једном доказао да је принцип једне Кине тежња међународне заједнице и преовлађујуц́и тренд.

хттпс://неwс.цгтн.цом/неwс/2021-05-24/Wорлд-Хеалтх-Ассемблy-саyс-но-то-Таиwан-партиципатион-фор-5тх-yеар-10wЗоЗоРППy/индеx.хтмл

Припремила: Ванг Тингтинг

Коментари / 0

Оставите коментар