Уставни суд БиХ одбацио апелацију, ФЗО остао без пара

Уставни суд БиХ одбацио је као неосновану апелацију Фонда здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) и оцијенио да је 1.755.238 КМ у складу са законом скинуто с рачуна Фонда и исплаћено Срђану Шућуру за пословни простор у којем се налази филијала ФЗО-а РС-а у Требињу.

Република Српска 25.05.2021 | 09:02
Уставни суд БиХ одбацио апелацију, ФЗО остао без пара

Овај суд закључио је да не постоји повреда права на правично суђење, јер су редовни судови размотрили сва спорна питања у предмету и дали јасно образложење, тако да апелант није успио да докаже основаност свог приједлога. У ФЗО РС не желе да се помире са овом одлуком и кажу да су поднијели кривичне пријаве против више лица, међу којима је и продавац пословног простора Срђан Шућур. Они наводе да је у току и више судских и управних поступака који се налазе у различитим фазама одлучивања од стране судова или надлежних управних органа.

Подсјећамо, тадашњи директор ФЗО Дарко Томаш 2016. године закључио је уговор о купопродаји пословног простора у износу од 1.274.510 КМ, уз обавезу продавца да достави доказ да земљиште и зграда у којој је пословни простор нису оптерећени хипотеком.

- Иако је продавац у децембру 2016. године доставио рјешење Републичке управе за геодетске и имовинске-правне послове, Фонд је оспорио тај доказ као валидан зато што у том рјешењу нису биле наведене битне чињенице за хипотеку. Из тог разлога, а руководећи се одговорним приступом када је у питању трошење средстава осигураника, Фонд није исплатио уговорну купопродајну цијену, након чега су услиједиле тужбе које је са једне стране поднио Фонд тражећи да се раскине уговор са продавцем, а с друге стране продавац тражећи исплату - наводи се у одговору ФЗО РС на наша питања.

Они у одговору напомињу да је продавац у експресном року добио и првостепену и другостепену пресуду у своју корист, на основу чега му је банка у извршном поступку са рачуна ФЗО исплатила новац.

- Тек накнадно и Фонд је добио правоснажну пресуду у нашу корист, иако смо тужбу поднијели на вријеме како бисмо предуприједили могућност да нам се узме новац са рачуна. Такође, и Основни суд је донио рјешење по којем новац треба да се врати на рачун Фонда, али то се још није десило. Дакле, у питању је класичан примјер правног нонсенса - кажу из ФЗО РС.

Према њиховим наводима, апсурдно је то што је Фонд практично све тужбе добио у своју корист, али касно, када им је већ скинут новац са рачуна.

- Поднијели смо апелацију Уставном суду БиХ зато што смо сматрали да су нижи судови били обавезни да одреде мјеру обезбјеђења и забране Шућуру да располаже новчаним средствима која је наплатио од нас. На тај начин би се спријечила већа штета по Фонд, која је већ настала, јер сада не можемо да вратимо свој новац. Будући да ФЗО заступа не само своје, већ интересе свих наших осигураника, истрајни смо у правној борби да заштитимо средства и имовину Фонда - наводи се у одговору.

Истрајност

Послије промјене руководства, из ФЗО су одбили да плате спорни пословни простор зато што су сматрали да нема уредну документацију и да продавац није испоштовао купопродајни уговор. Ипак, истрајност у правној борби да врате свој новац коштала их је додатних 480.728 КМ, па је са њиховог рачуна скинуто укупно 1.755.238 КМ.

(Глас Српске)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Директор Кустуриц

25.05.2021 07:54

Пола пије, пола сарцу даје. Сарац је здравствени "систем" РС, а то сто пије су насе паре. СНСД "ради" и док ми спавамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2021 10:22

Јел и тај Кустуриц лопов ?

Name

А

25.05.2021 08:15

Како се по овим Судовима пуцају с овим милионима као да су у питању "звека" а не милиони и милиони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.05.2021 17:45

Кустуриц није лопов.Све је то направио Дарко Томас.

Name

Јес

25.05.2021 08:35

Опет ЛОПОВИ на сцени ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

25.05.2021 10:14

Има ли ико у снсд странци ПОШТЕН?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

25.05.2021 13:58

Кад пресудјују у васу корист без и једног доказа онда је добро, а кад корумпирано судство пресуди против вас или васих онда не ваља/

ОДГОВОРИТЕ