Србија мора сама против свих: САД пушта Европу да тоне

Наставак дијалога Београда и Приштине све неизвеснији, а компромисно решење на којем Србија инсистира не налази на разумевање друге стране, очигледно подржане много моћнијм структурама са Запада.

Србија 24.05.2021 | 22:32
Србија мора сама против свих: САД пушта Европу да тоне

На ова питања, за Ало.рс, одговара наш саговорник, новинар и политички коментатор Милован Јовановић.

Нон пејпер

Наш саговорник наводи да је прича са "нон-пејпер" предлозима својеврсно "бацање прашине у очи", односно скретање пажње са стварних циљева, чак и у случају када се предлаже нешто што делује као добитак за Србију.

-  Ради се пре свега о необавезујућем документу. Овај, као и претходних неколико нон пејпера служе искључиво за испитивање терена и опипавање пулса јавности на догађаје који треба да уследе. Све то треба посматрати у контексту врацања Западног Балкана на агенду ЕУ, наставка дијалога Београда и Приштине и словеначког председавања Европском унијом од 1 јула.

Давање држављанства Србије Албанцима

На нашу констатацију да се у истом предлогу помиње давање српског држављанства Албанцима и питање да ли се ту заправо крије опасност по Србију јер би добијањем гласачког права Албанци одлучивали и у самом Београду, Јовановић каже да од такве могућности неће бити ништа јер само враћање Косова под суверенитет Београда у овом тренутку није реално.

Повлачење признања независности Косова

По први пут је један лидер европске земље и чланице НАТО упутио извињење Србима и назвао бомбардовање злочином. На другој страни, политичка ситуација мења се и Француској где Марин Ле Пен има све већу подршку, а још се памти иницијатива за повлачење признања независности Косова која је дошла до италијанског парламента.

Да ли је реално очекивати да одјекне прво повлачење признања Косова од стране једне чланице ЕУ?

- Извињење председника Земана је људска, часна и храбра одлука која је за нас и нашу земљу важна. Међутим тешко је очекивати да ће се Ческа или нека друга земља ЕУ одлучити за повлачење признања. Ствари су по том питању веома комплексне и компликоване. Чак и ако би Ле Пен следеће године постала председник Француске велико је питање да ли би она инсистирала да се донесе одлука о повлачењу признања - каже Јовановић.

Зашто Вашингтон ћути?

Званични Вашингтон под Бајденом није показао превише интересовања за Европу до сад, а Јовановић наводи да је то можда и највећи проблем јер Брисел без подршке прекоатланских савезника не може да функционише.

- Новој админустрацији у Вашингтону, за ових 100 и више дана, на унутрашњем плану приоритет је био да се вакцинише што више грађана и да се обузда пандемија корона вируса. На спољнополитичком је то брига за обнову трансатланског партнерства, затегнути односи и питања са Кином, Русијом и Ираном и сузбијање последица климатских промена. За нову америчку администрацију Западни Балкан ће сигурно бити у фокусу јер је тачка пресека опасних и токсичних утицаја који разарају цео западни свет - прича Јовановић.

Човек опасних намера

Будућност дијалога Београда и Приштине није више извесна, а Албанци се не померају са позиције да траже искључиво признање и у томе добијају подршку и од Меркелове. На другој страни, Вучић каже да Србију не би примили у ЕУ чак ни кад би признала Косово. Будућност региона по питању компромиса и помирења делује суморно, а наш саговорник тврди да без утицаја Вашингтона ЕУ неће моћи да уради ништа више.
 
- Одбијањем да настави дијалог, Курти је, по ко зна који пут, исмејао и понизио корумпирану и компромитовану бриселску администрацију. Заслепљени марксиста, тврдокорни комуниста који се данас лажно представља као социјал-демократа, Аљбин Курти је човек опасних намера коме није у интересу мир, стабилност и напредак овог дела Европе. Он, као и Вјоса Османи су највећи реметилачки фактор региона - изражава забринутост Јовановић.

ЕУ неће Србију

Он наводи да је проширење ЕУ готово немогуће у наредних десетак година.

- Понављам по ко зна који пут, од неспособне, инертне, инфериорне бриселске администрације не треба ништа очекивати по питању постизања компромиса између Београда и Приштине. У Европи се не размишља озбиљно о проширењу на Западни Балкан у наредних десетак година. Та тема је непопуларна и јавно мњење у најважнијим државама ЕУ је против проширења. ЕУ је свесно и намерно склонила Западни Балкан са листе приоритета, а таква одлука директно је омогућила већи уплив трећим земљама. Неопходна је већа ангажованост САД и хитан пријем свих шест земаља у ЕУ - наводи Јовановић у разговору за Ало и закључује:

- Успешна је само она политика међународне заједнице иза које цврсто стоје САД.

(Ало) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Идеологије

24.05.2021 21:01

Нису добре, али оне нису избор идеја. Наравно, приврзеност идеји има предности и мане, а повезаним идејама, то је главобоља и цесто невоља. Али ипак и природа је слозен систем и ми имамо неке слозене механизме и једноставна спознаја нам није главобоља. Сви отприлике знају кад је зима да треба се припремити за зиму. Преко љета се основно мора радити. И то је и функционисало, док је тог неког хаоса од кретања људи и миграција, као и политика досло. Али ипак технолоске револуције би могле бити заврсене и сада треба стабилни нацини зивота и људима, и дрзавама и медијима и свим. Ту је мјесто за ту ресурсизацију, колко се мозе. Да ко казе да од незнам технике, информатике нема ниста дјелимицно је у праву. Није лосе мотиком окопати не знам неку њивку, али да раде и остали то, а сто не би било и инаце. Не мозе од преоптерецености разним другим прохтјевима. Па добро, има прохтијева за ресурсизацијом и вјецним таласима из неразума и из нехата.Ово друго се мозе брисати на неким пољима, а и прво реализовати на неким пољима. Не мозе ако се то узме да је то све не знам, то је онда глупост. Али на пољима гдје није мозе се радити на том и реализовати. Нова дисциплина и ИТ и новинарства, то јест медија, производи на стабилзаторима информација, као и схеме за стабилизујуце и корисне информације, поред мора свакаквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајо

25.05.2021 03:38

Апсолутно си у праву.

Name

ДОКТОР

25.05.2021 03:43

А какво је то компромисно рјешење које Србија тражи??? Зна ли ико??

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

25.05.2021 08:22

НАЈВИШЕ ШТО СРБИЈА МОЖЕ ПРИСТАТИ И ДАТИ ЈЕ НАЈВЕЋИ СТЕПЕН АУТОНОМИЈЕ ПО НАЈВЕЋИМ СВЈЕТСКИМ СТАНДАРДИМА УКЉУЧУЈУЋИ И ЗСО И ПОСЕБАН СТАТУС ИМОВИНЕ СПЦ. СВЕ ОСТАЛО ЈЕ ИЗДАЈА И ПРОДАЈА. ТАЧКА

Name

Србин

25.05.2021 03:45

На којем то компромисном рјешењу Србија инсистира!????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

25.05.2021 03:55

Знаци једино ријесење са сиптарима це бити оно сто и јесте нај логицније и једино могуце све протјерати ко је досао на Косово из Албаније од 1918

ОДГОВОРИТЕ
Name

90% је досло

25.05.2021 06:56

Сада треба преговарати о нецему сто је у сустини по свим правима дрзаве Србије, 90% грунтовно припадало српском народу а они који су досли, деценијама илегално долазили и протјерали га деценијама врсеци агресију разним нацинима на домицијелно становниство, потискујуци га са Косова,док нису постали вецина и поцели брутално отимање и етницко цисцење.... Преговарати о отетом да ти дио врати. Када дас прст оде и рука,тако то иде.....

Name

дусан

25.05.2021 08:38

САД и ЕУ никад боље и никад слозенији нису били него сада како је преседник Бајден досао на власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

25.05.2021 11:46

Одакле ти та идеја паде на памет? Па до јуце су тихо ратовали око глупог гасовода, да не спомињемо било ста озбиљније, као сто је рецимо потенцијални споразум ЕУ и Кине од кога се САД дизе коса на глави... САД и ЕУ се никада у историји нису слагали, понекад имају заједницке интересе а понекад не и то је све. Није ми јасно на којој планети ти зивис ако мислис да се слазу и да су им односи супер?‍♀️