Srbija mora sama protiv svih: SAD pušta Evropu da tone

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine sve neizvesniji, a kompromisno rešenje na kojem Srbija insistira ne nalazi na razumevanje druge strane, očigledno podržane mnogo moćnijm strukturama sa Zapada.

Srbija 24.05.2021 | 22:32
Srbija mora sama protiv svih: SAD pušta Evropu da tone

Na ova pitanja, za Alo.rs, odgovara naš sagovornik, novinar i politički komentator Milovan Jovanović.

Non pejper

Naš sagovornik navodi da je priča sa "non-pejper" predlozima svojevrsno "bacanje prašine u oči", odnosno skretanje pažnje sa stvarnih ciljeva, čak i u slučaju kada se predlaže nešto što deluje kao dobitak za Srbiju.

-  Radi se pre svega o neobavezujućem dokumentu. Ovaj, kao i prethodnih nekoliko non pejpera služe isključivo za ispitivanje terena i opipavanje pulsa javnosti na događaje koji treba da uslede. Sve to treba posmatrati u kontekstu vracanja Zapadnog Balkana na agendu EU, nastavka dijaloga Beograda i Prištine i slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom od 1 jula.

Davanje državljanstva Srbije Albancima

Na našu konstataciju da se u istom predlogu pominje davanje srpskog državljanstva Albancima i pitanje da li se tu zapravo krije opasnost po Srbiju jer bi dobijanjem glasačkog prava Albanci odlučivali i u samom Beogradu, Jovanović kaže da od takve mogućnosti neće biti ništa jer samo vraćanje Kosova pod suverenitet Beograda u ovom trenutku nije realno.

Povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova

Po prvi put je jedan lider evropske zemlje i članice NATO uputio izvinjenje Srbima i nazvao bombardovanje zločinom. Na drugoj strani, politička situacija menja se i Francuskoj gde Marin Le Pen ima sve veću podršku, a još se pamti inicijativa za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova koja je došla do italijanskog parlamenta.

Da li je realno očekivati da odjekne prvo povlačenje priznanja Kosova od strane jedne članice EU?

- Izvinjenje predsednika Zemana je ljudska, časna i hrabra odluka koja je za nas i našu zemlju važna. Međutim teško je očekivati da će se Česka ili neka druga zemlja EU odlučiti za povlačenje priznanja. Stvari su po tom pitanju veoma kompleksne i komplikovane. Čak i ako bi Le Pen sledeće godine postala predsednik Francuske veliko je pitanje da li bi ona insistirala da se donese odluka o povlačenju priznanja - kaže Jovanović.

Zašto Vašington ćuti?

Zvanični Vašington pod Bajdenom nije pokazao previše interesovanja za Evropu do sad, a Jovanović navodi da je to možda i najveći problem jer Brisel bez podrške prekoatlanskih saveznika ne može da funkcioniše.

- Novoj adminustraciji u Vašingtonu, za ovih 100 i više dana, na unutrašnjem planu prioritet je bio da se vakciniše što više građana i da se obuzda pandemija korona virusa. Na spoljnopolitičkom je to briga za obnovu transatlanskog partnerstva, zategnuti odnosi i pitanja sa Kinom, Rusijom i Iranom i suzbijanje posledica klimatskih promena. Za novu američku administraciju Zapadni Balkan će sigurno biti u fokusu jer je tačka preseka opasnih i toksičnih uticaja koji razaraju ceo zapadni svet - priča Jovanović.

Čovek opasnih namera

Budućnost dijaloga Beograda i Prištine nije više izvesna, a Albanci se ne pomeraju sa pozicije da traže isključivo priznanje i u tome dobijaju podršku i od Merkelove. Na drugoj strani, Vučić kaže da Srbiju ne bi primili u EU čak ni kad bi priznala Kosovo. Budućnost regiona po pitanju kompromisa i pomirenja deluje sumorno, a naš sagovornik tvrdi da bez uticaja Vašingtona EU neće moći da uradi ništa više.
 
- Odbijanjem da nastavi dijalog, Kurti je, po ko zna koji put, ismejao i ponizio korumpiranu i kompromitovanu briselsku administraciju. Zaslepljeni marksista, tvrdokorni komunista koji se danas lažno predstavlja kao socijal-demokrata, Aljbin Kurti je čovek opasnih namera kome nije u interesu mir, stabilnost i napredak ovog dela Evrope. On, kao i Vjosa Osmani su najveći remetilački faktor regiona - izražava zabrinutost Jovanović.

EU neće Srbiju

On navodi da je proširenje EU gotovo nemoguće u narednih desetak godina.

- Ponavljam po ko zna koji put, od nesposobne, inertne, inferiorne briselske administracije ne treba ništa očekivati po pitanju postizanja kompromisa između Beograda i Prištine. U Evropi se ne razmišlja ozbiljno o proširenju na Zapadni Balkan u narednih desetak godina. Ta tema je nepopularna i javno mnjenje u najvažnijim državama EU je protiv proširenja. EU je svesno i namerno sklonila Zapadni Balkan sa liste prioriteta, a takva odluka direktno je omogućila veći upliv trećim zemljama. Neophodna je veća angažovanost SAD i hitan prijem svih šest zemalja u EU - navodi Jovanović u razgovoru za Alo i zaključuje:

- Uspešna je samo ona politika međunarodne zajednice iza koje cvrsto stoje SAD.

(Alo) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ideologije

24.05.2021 21:01

Nisu dobre, ali one nisu izbor ideja. Naravno, privrzenost ideji ima prednosti i mane, a povezanim idejama, to je glavobolja i cesto nevolja. Ali ipak i priroda je slozen sistem i mi imamo neke slozene mehanizme i jednostavna spoznaja nam nije glavobolja. Svi otprilike znaju kad je zima da treba se pripremiti za zimu. Preko ljeta se osnovno mora raditi. I to je i funkcionisalo, dok je tog nekog haosa od kretanja ljudi i migracija, kao i politika doslo. Ali ipak tehnoloske revolucije bi mogle biti zavrsene i sada treba stabilni nacini zivota i ljudima, i drzavama i medijima i svim. Tu je mjesto za tu resursizaciju, kolko se moze. Da ko kaze da od neznam tehnike, informatike nema nista djelimicno je u pravu. Nije lose motikom okopati ne znam neku njivku, ali da rade i ostali to, a sto ne bi bilo i inace. Ne moze od preopterecenosti raznim drugim prohtjevima. Pa dobro, ima prohtijeva za resursizacijom i vjecnim talasima iz nerazuma i iz nehata.Ovo drugo se moze brisati na nekim poljima, a i prvo realizovati na nekim poljima. Ne moze ako se to uzme da je to sve ne znam, to je onda glupost. Ali na poljima gdje nije moze se raditi na tom i realizovati. Nova disciplina i IT i novinarstva, to jest medija, proizvodi na stabilzatorima informacija, kao i sheme za stabilizujuce i korisne informacije, pored mora svakakvih.

ODGOVORITE
Name

Rajo

25.05.2021 03:38

Apsolutno si u pravu.

Name

DOKTOR

25.05.2021 03:43

A kakvo je to kompromisno rješenje koje Srbija traži??? Zna li iko??

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

25.05.2021 08:22

NAJVIŠE ŠTO SRBIJA MOŽE PRISTATI I DATI JE NAJVEĆI STEPEN AUTONOMIJE PO NAJVEĆIM SVJETSKIM STANDARDIMA UKLJUČUJUĆI I ZSO I POSEBAN STATUS IMOVINE SPC. SVE OSTALO JE IZDAJA I PRODAJA. TAČKA

Name

Srbin

25.05.2021 03:45

Na kojem to kompromisnom rješenju Srbija insistira!????

ODGOVORITE
Name

Bole

25.05.2021 03:55

Znaci jedino rijesenje sa siptarima ce biti ono sto i jeste naj logicnije i jedino moguce sve protjerati ko je dosao na Kosovo iz Albanije od 1918

ODGOVORITE
Name

90% je doslo

25.05.2021 06:56

Sada treba pregovarati o necemu sto je u sustini po svim pravima drzave Srbije, 90% gruntovno pripadalo srpskom narodu a oni koji su dosli, decenijama ilegalno dolazili i protjerali ga decenijama vrseci agresiju raznim nacinima na domicijelno stanovnistvo, potiskujuci ga sa Kosova,dok nisu postali vecina i poceli brutalno otimanje i etnicko ciscenje.... Pregovarati o otetom da ti dio vrati. Kada das prst ode i ruka,tako to ide.....

Name

dusan

25.05.2021 08:38

SAD i EU nikad bolje i nikad slozeniji nisu bili nego sada kako je presednik Bajden dosao na vlast

ODGOVORITE
Name

???

25.05.2021 11:46

Odakle ti ta ideja pade na pamet? Pa do juce su tiho ratovali oko glupog gasovoda, da ne spominjemo bilo sta ozbiljnije, kao sto je recimo potencijalni sporazum EU i Kine od koga se SAD dize kosa na glavi... SAD i EU se nikada u istoriji nisu slagali, ponekad imaju zajednicke interese a ponekad ne i to je sve. Nije mi jasno na kojoj planeti ti zivis ako mislis da se slazu i da su im odnosi super?‍♀️