"Сјеверни ток два" не могу спријечити притисци САД

САД не могу спријечити "Сјеверни ток два" јер Русија покрива гасом велики дио потреба ЕУ, а Њемачка има огромну жељу за новим гасоводом, тако да притисци из Вашингтона на Брисел и Берлин на плану енергетике неће успјети, наводи портал Геополитика.

Свијет 24.05.2021 | 11:24
"Сјеверни ток два" не могу спријечити притисци САД

Њемачка поуздано прима гас из Русије већ деценијама, а потражња ће се вјероватно повећати у идућим годинама јер се Нијемци повлаче из кориштења угља и атомске енергије. Зато им је гас потребан као транзициона технологија.

Њемачкој су потребне додатне количине гаса из Русије, које су врло поуздане, због чега Берлин подржава брзо пуштање у погон гасовода "Сјеверни ток два" како би се снабдијевање преко Балтичког мора двоструко појачало, поручује премијер њемачке савезне државе Саксонија Михаел Кречмер.

Било је планирано да гасовод буде пуштен у рад у децембру 2019. године, али су се због притиска САД европски извођачи радова повукли из пројекта, па од краја 2020. Русија самостално довршава изградњу користећи своја два брода за полагање цијеви по дну Балтичког мора.

САД и источне чланице ЕУ, предвођене Пољском, као и Украјина, оштро се противе завршетку гасовода јер сматрају да ће "Сјеверни ток два" изазвати претјерану европску зависности од руског гаса.

Политички аналитичари сматрају да ће Њемачка своју зависност од САД морати да "испоштује" на друге начине, а не преко гасовода.

Како би Вашингтон одустао од притисака за спречавање гасовода из Русије, Берлин ће морати да слиједи америчку политику на другим пољима против Русије, попут случаја "Наваљни", нове афере у вези са чешким складиштем оружја, те разних санкција...

И Њемачкој и ЕУ и више је него довољна зависност од САД у области одбране и безбједности пошто се Вашингтон и Лондон категорички противе било каквим покушајима стварања јединствене европске одбрамбене силе изван оквира НАТО-а, па не желе да се та зависност проширује и на енергетско поље.

Вашингтон је однедавно приморао готово све европске земље да купују америчко савремено наоружање, чиме у крајње неповољни положај ставља европску војну индустрију.

САД се руководе сљедећом логиком: "Не дам ти да се сам браниш, већ ми плаћај да ја то чиним умјесто тебе".

Такав став и приступ рјешавању проблема подсјећају на неке специфичне филмове, попут легендарне трилогије "Кум", у којима се добро знало ко је водио главну ријеч и ко је притом профитирао, а ко преживљавао, наводи Геополитика.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дзоо

24.05.2021 09:58

Ајде јадан ти си гори од Додика само немас прилике И хвала Богу нецес ни имати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једно је сигурно

24.05.2021 10:38

Није родио ко це угрозити економске интересе Њемацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је

24.05.2021 13:07

Само полако. Њемацка није наивна, Русија јос мање.