Расте број мртвих у паду кабине са жичаре

Најмање 13 људи погинуло је у паду кабине са жичаре близу језера Маггиоре на сјеверу Италије, јављају талијански медији.

Свијет 23.05.2021 | 18:24
Расте број мртвих у паду кабине са жичаре

У тренутку пада у кабини је било барем 15 људи, наводи Ла Репубблица. Двоје дјеце је у критичном стању и пребачено је у болницу у Торину.

Према писању портала "Цорриере делла Сера", повријеђена дјеца имају 9 и 5 година. Петогодишње дијете задобило је тешке повреде главе и преломе ногу, док је деветогодишње дијете реанимирано и налази се на одјелу интензивне његе.

"Цорриере делла Сера" пише да је кабина пала на једној од највиших могућих тачака. Нагађа се да се радило о висини од стотинак метара. 

Засад нису познати идентитети жртава, али РАИ пише да се међу њима налазило двоје њемачких туриста.

"Кабина жичаре пала је с релативно високе тачке и завршила на тлу у подножју велике шуме. Кабина је у потпуности пригњечена па је пад очито био значајан", рекао је Wалтер Милан из Алпине Ресцуеа, јавља "Цорриере Делла Сера".

Валтер Милан, портпарол националне алпске службе спашавања рекао је за "РаиНеwс24" да је двоје тешко повријеђене дјеце хеликоптером хитно превезено у педијатријску болницу у Торину.

Несрећа се догодила нешто прије један сат. О узроку се засад ништа не зна. Италијански медији шпекулишу о квару, односно проблему с носивим каблом.

До несреће је дошло када је попустио носиви кабл, и то у тренутку кад је кабина била готово стигла до врха. Жичара је затворена 2014. године због генералног ремонта и поновно је отворена двије године касније. Радови су коштали 4 милиона евра, пише "Газзетта".

"Тешка несрећа на жичари Стреса-Моттароне. Спасилачки тимови су на терену. Интервенисала су два хеликоптера хитне помоћи", твитала је локална спасилачка служба, но још нико није објавио појединости о тешкој несрећи.

На мјесто несреће брзо су стигле алпске службе за спашавање и један хеликоптер. Требало им је неко вријеме да пронађу мјесто гдје је кабина пала. Посао им је додатно отежала чињеница да је то подручје неприступачно. 

На путу до мјеста несреће преврнуло се и једно ватрогасно возило, али нико од ватрогасаца није повријеђен. Сви прилази том мјесту су затворени.

На званичним страницама жичаре пише да је обично потребно око двадесет минута за успон на 1491 метар висок врх Моттароне. Несрећа се, како пишу талијански медији, догодила отприлике 300 метара прије краја успона.

Жичара Стреса-Моттароне тек је недавно поновно отворена за домаће становнике и туристе након поступног укидања лоцкдоwна.

Врх Моттароне врло је популаран и омиљен међу туристима због прекрасног панорамског погледа на језеро Маггиоре и на његове живописне отоке те због погледа на Алпе.

Жичара је први пут отворена у августу 1970. након трогодишњих радова на замјени зупчасте жељезнице. Вожња до врха траје 20 минута.

Двоструки кабловски систем подијељен је у два дијела. Први се налази на нешто више од два километра између Стреса и села Алпина, а други три километра између Алпина и Моттаронеа.

Састоји се од двију кабина које возе алтернативним смјеровима, а свака кабина може примити до 40 путника.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јахпрона

23.05.2021 16:30

Возио сам се зиваром једном, док смо се пењали на Јахорину, вратио се пјесице и никад висе на ту скаламерију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Де.ка

23.05.2021 16:49

Зали бозе дијеце ,туга и бол за родитеље,италијански лопови ниста нису ремонтовали паре опрате и покрадене за ремонт и то је европска унија лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

23.05.2021 19:05

Толико описујете како зицара изгледа.Да је толико улозено у њен ремонт не бих се десила таква несреца.Само глуп у то мозе повјеровати.Зали Бозе дјеце и народа сто су настрадали.

Name

Мирко

24.05.2021 09:47

Био сам у Италији то је багра невидјена нерадници сминкери никакво цудо за овај слуцај

ОДГОВОРИТЕ