Шверцери цигарета у БиХ обрћу милионе марака

Црно тржиште дувана у БиХ расте из године у годину, а у прилог томе свједочи податак да је у прва четири мјесеца ове године заплијењено дувана и дуванских производа у вриједности од скоро 2,6 милиона марака, док се број издатих акцизних маркица константно смањује.

Босна и Херцеговина 23.05.2021 | 14:24
Шверцери цигарета у БиХ обрћу милионе марака

Због шверца цигарета и дувана нису у губитку само компаније из дуванске индустрије већ и земља која стално губи приход од акциза. Највећи губитници у овој причи засигурно су потрошачи јер је због превеликог акцизног оптерећења дошло до великог раста цијена паклице, због чега је већина временом прешла на лако доступне нелегалне цигарете. Опште је познато да конзумирање дувана и дуванских производа није здраво, али још већи разлог за бригу лежи у чињеници да нелегалне производе нико не контролише, не зна се њихово поријекло, нити састав.

Да црно тржиште цвјета као никада до сада, потврђују подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ чији су службеници од 2013. до краја априла ове године заплијенили дуван и дуванске производе у вриједности већој од 12 милиона марака. Запљене су настављене и ове године, те је тако уписан и нови рекорд јер су за само четири мјесеца током акције “Стоп шверцу” заплијењене цигарете, резани дуван и ручно пуњене цигарете чија вриједност достиже 2,6 милиона КМ, што је највећи износ у протеклих седам година.

Узроке све веће илегалне трговине дуваном и дуванским производима потребно је тражити у превисоким акцизним оптерећењима која су подигла цијене цигарета, које одавно премашују куповну моћ становништва.

Начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу у УИО БиХ Ратко Ковачевић појашњава за “Глас Српске” да је Управа у 2009. години, када је БиХ започела усклађивање опорезивања акцизом дуванских прерађевина са легислативом ЕУ, издала 534,8 милиона акцизних маркица за домаће и увозне цигарете, а десет година касније 227,3 милиона.

– Тај пад се наставио и у прошлој години, када је издато укупно 184,9 милиона комада акцизних маркица – рекао је Ковачевић.

Занимљиви су и приходи од акциза на дуван и дуванске производе. Посматрано од 2009. године, ти приходи су за деценију увећани за 418 милиона марака, а лани, када није било поскупљења цигарета, у односу на годину раније пали су за 157,3 милиона КМ.

– То су показатељи нелегалне трговине, а вриједност одузетих производа за само четири мјесеца ове године свједочи томе у прилог – наглашава Ковачевић.

Извршни директор Удружења економиста РС СWОТ Саша Грабовац истиче да је повећање запљена дувана и дуванских производа добар индикатор рада УИО и других контролних органа, али истовремено и индикатор веома развијеног црног тржишта.

– Ствара се нелојална конкуренција у смислу производње и дистрибуције дувана и дуванских производа, а потом се поставља и питање здравствене исправности производа на црном тржишту, тако да је штета вишеструка – рекао је Грабовац.

Сагласан је да је повећање акциза добрим дијелом утицало на кретања на тржишту и додаје да је разлика у цијени цигарета на легалном и илегалном тржишту превелика. Грабовац истиче да неке пројекције показују да, уколико би се само трећина укупног илегалног тржишта успјела вратити у легалне токове, обезбиједили би изгубљене приходе из 2020. године.

– Усклађивањем висине акциза жељело се постићи смањење броја пушача, међутим, иако је одређен број грађана престао да конзумира дуван и дуванске производе, број пушача није смањен како је то замишљено, само је дошло до прелијевања на илегално тржиште – упозорио је Грабовац.

Национални координатор за контролу дувана РС Дарко Марковић рекао је да је поскупљење цигарета најбољи начин да се број пушача смањује.

– Гдје год су цигарете јефтиније, број пушача је већи, примјера ради Индонезија, Камбоџа, Филипини, и тамо је највише пушача. Наша земља је на добром путу да се број пушача смањи. У протеклих 15 година са 45 одсто број пушача пао је на 31 одсто у Српској. Међутим, када долази до раста цијена цигарета, нормално је да пушачи траже алтернативу како да дођу до цигарета и тада цвјета црно тржиште – рекао је Марковић.

Разлика у цијени је, додао је, плодно тло за раст црног тржишта.

– Претпоставља се да веома јефтине цигарете на наше тржиште стижу из приватних фабрика из Албаније, а какав је квалитет тог дувана нико не зна. Због тога су веома важне акције за сузбијање црног тржишта, јер не само да се на тај начин сузбијају финансијске малверзације већ се на тај начин чува и здравље пушача. У цигарети произведеној у легалној фабрици бар знамо шта се налази, у овима из илегале нико не зна шта има – упозорава Марковић.

Подаци УИО јасно показују да је шверц дувана и дуванских производа и те­ како уносан илегалан бизнис јер, примјера ради, уколико је цијена цигарета у БиХ пет марака, обавезе према БиХ износе 4,47 КМ (2,10 КМ је пропорционална акциза, 1,65 КМ фиксна акциза и 0,72 КМ је ПДВ). Имајући у виду чињеницу да они који тргују на црном тржишту држави не плаћају ни фенинг, рачуница је јасна, њихове зараде су милионске.

(Глас Српске)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Лакташенко

23.05.2021 12:43

Мута у Лакташима дневно заради 5 000 марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

23.05.2021 14:21

Па зато сто васи пајтаси стампају нелегалне маркице (дупликате) или их не пријављују. Мислим да Графотисак то ради. Тамо сипа и укп рс треба да иду. То је све уиграно са управом уио.

Name

Милко

23.05.2021 14:24

Све пропалице треба да запале свијећу за здравље главног Баје. Да нхега нема, они би гурали колица на пијаци или били портири у некој фирми.

Name

СВЕРЦ ДРОГЕ

23.05.2021 15:58

САД НЕ ЗНАМ КОЈИ ЈЕ СВЕРЦ ВЕЦИ.

Name

Сви су сверцери

23.05.2021 17:00

Са или без маркица,то је свакоме јасно.

Name

произвођач

23.05.2021 12:47

Оног момента када сељаку који узгја духан платите реалну цијену црно тржиште ће нестати. Зар није срамота да произвођач добије мање од 4км по килограму прве класе? Најјефтиније цигарете су скупље од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

23.05.2021 14:32

То је посао лактаског мрцине и битанге, у сверцу се бас сналази. А икона?

Name

Јуда

23.05.2021 15:03

А није срамота да прода 90% црном трзисту.Сверц духана је повезан са Политиком и Полицијом.свако има свог плавог Андјела сто га стити.

Name

Мицко

23.05.2021 12:59

Ко је веци сверцер од дрзаве купе дуван за 5 км а продају по 250 - 350 км за кило. Кад би те паре исле за изградњу и опсте добро ок . Али лопови пола покраду и финансирају се преко везе странацки запослени са купљеним дипломама ..Измисљају се неки тендери .возају аута купују хелекоптери а народ пуси ли пуси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

23.05.2021 13:01

Какво вам је то рацунање Кутија цигара на црном трзисту је јефтинија толико колико костају акцизе на исте Зарада на њима је иста као и на овима са маркицом (акцизом) само сто на њима дрзава губи Наси струцњаци рацунају овако Годисње се прода оволико паклица дигнемо акцизу за оволико и приход веци за толико и не рацунају да це порасти црно трзисте које они неце и не могу да зауставе Када би се смањиле акцизе и цјена паклице свела на неку нормалну цијену нормално да би сви пусили те "контролисане" цигаре приход од акциза би био исти или и веци и црно трзисте не би ни постојало

ОДГОВОРИТЕ
Name

@менагер

23.05.2021 16:51

Ма јок, то они хоће да престанемо пушити, ради нашег здравља

Name

СВЕТЛОСТ

23.05.2021 13:01

НИСТА НЕОБИЦНО.ЗЕМЉУ ВОДЕ СВЕРЦЕРИ ЦИГАРЕТА ГИДИНАМА.ЦРНО ТРЗИСТЕ ЦВЈЕТА ,ВКАДА РС ПЛАНИЕА ПОВЕЦАЊЕ АКЦИЗА НА СТРУЈУ.ГУЛЕ НАРОД КАКО ИМ ПАДА НА ПАМЕТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

23.05.2021 13:04

То знаци да доста градјана пуси, иако то не мора. А исто тако доста градјана коцка, а такодје не мора. Због тога се сверцери и коцкари богате, али није до њих вец до конзумената...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАЈТЕ

23.05.2021 13:11

КО ЈЕ У РАТУБАВИО СЕ СВЕРЦОМ ЦИГАРЕТА ТАЈ ЈЕ НАСТАВИО И ДАНАС ЗАЈЕДНО ТО РАДЕ МИОЛО ЂУКАНОВИЧ И РУДОЊА ОБАДВОЈИЦА КОРИСТЕ АВИОНЕ ЗА ТРАНСПОРТ ДУВАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

23.05.2021 13:30

Како објашњавате то да имате ПОЈЕДИНЕ киоске гдје можете купити цигарете без маркице. По нижој цијени наравно. Ко су власници и како то инспекција као незна ништа зато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЧИТЕЉ

23.05.2021 14:58

СВЕ СМО ОВО НАУЧИ ЛИ ОД ДОДИКА И УИО. ГДЈЕ СЕ УНИШТАВАЈУ ЗАПЛИЈЕЊЕ ЦИГАРАЕТЕ?

Name

Марко

23.05.2021 13:43

Ко тацно обрце,кад писете истразите до краја и дај име и презиме. У Приједору се продају цигаре без маркице вец 6 година на киоску преко пута Тропица,на Јерези,у Расковцу и јос бар 30 радњи сасвим регуларно.Колико знам добављац им је неко из Лактаса,и тако је у сваком граду,на трзници у БЛ,на неким киосцима,за 6 година промет се комотно мозе мјерити у десетинама милиона !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.05.2021 13:54

зна се ко су код нас шверцери цигара ветерани још из 90их, ништа се није променило, само се бизнис још више развио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

23.05.2021 13:56

најгоре у свему, што би у рс свако из свог круга од 1км могао да пријави бар 1 особу,ал ништа се не би десило јер то већини људи на функцији не иде у прилог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

23.05.2021 13:59

Од кога су ови науцили оноликом сверца. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

23.05.2021 14:05

Ста реци када исте полиција цува то птице на грани знају. Отворено се продају какав сверц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАВНА КУХИЊА.. КОНТЕЈНЕР..

23.05.2021 14:10

ПА ШТА СЕ ЧУДИТЕ НÁРОДЕ МОЈ, ТО СУ СВЕ ДИЛЕРИ НАШЕГА ДОДИХХА,, РОНХИЛ,, ТО МУ ЈЕ ЧРНИ ФОНД ОСТАО ОД РАТА, ПОШТО ЈЕ УНИШТИО Ф. ДУВАНА БАЊАЛУКА И КОМПЛЕТНО ПРИВРЕДУ У ЕНДИТЕТУ СРБСКА, НЕМÁ СЕ ПÁРА А ЖИВЈЕТ СЕ МОРА А ПОШТОВАТИ БУРЛЕ ДОДИХХ ЗВÁНИ,, ЗЛАТНА ИКОНА,, НАЈВЕЧИ ИЗДАЈНИКА СРБСКОГ НÁРОДА СА ОБĚ СТРАНЕ ДРИНЕ НАУЧИО ЈЕ ДА ЖИВÍ НА ВИСОКОЈ НОЖИ... ДУГО СЕ ГОДИНА БУРЛЕ ДОДИХХ ДИЖЕ У ВИСИНЕ ГЛЕДАЈ УЧÍ ИСПАЧЕНИ НÁРОД ИЗ АВИОНА И ХЕЛИКОПТÉРА АЛИ ДОЛАЗИ БРЗИ ПАД ТОЛИКО ЧЕКÁНÍ ОД НÁРОДА... БРЖИ НЕГО МУЊА, ЊЕГА, ЊЕГОВЕ ДИНАСТИЈЕ, ПАПАКА И КОРУМПОВАНЕ ЛОПОВСКЕ ВЛАСТИ.... ВРЕМЕ ЈЕ,, ВИШЕ НÁС ЈЕ,,......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

23.05.2021 14:17

Па и птице на гранама знају ко сијеце и продаје дуван а да не зна полиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуда

23.05.2021 15:09

Полиција је Подкована

Name

Рашо

23.05.2021 19:57

На градској тржници у Б. Луци свакодневно се јавно продају цигарете од стране више од 20 лица, то сви знају и ништа. Или некоме плаћају рекет или инспекцију не интересује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

23.05.2021 19:58

Кад се тако добро зарађује на цигаретама, како пропаде фабрика дувана у Бања Луци, зна ли се?

ОДГОВОРИТЕ