Šverceri cigareta u BiH obrću milione maraka

Crno tržište duvana u BiH raste iz godine u godinu, a u prilog tome svjedoči podatak da je u prva četiri mjeseca ove godine zaplijenjeno duvana i duvanskih proizvoda u vrijednosti od skoro 2,6 miliona maraka, dok se broj izdatih akciznih markica konstantno smanjuje.

Bosna i Hercegovina 23.05.2021 | 14:24
Šverceri cigareta u BiH obrću milione maraka

Zbog šverca cigareta i duvana nisu u gubitku samo kompanije iz duvanske industrije već i zemlja koja stalno gubi prihod od akciza. Najveći gubitnici u ovoj priči zasigurno su potrošači jer je zbog prevelikog akciznog opterećenja došlo do velikog rasta cijena paklice, zbog čega je većina vremenom prešla na lako dostupne nelegalne cigarete. Opšte je poznato da konzumiranje duvana i duvanskih proizvoda nije zdravo, ali još veći razlog za brigu leži u činjenici da nelegalne proizvode niko ne kontroliše, ne zna se njihovo porijeklo, niti sastav.

Da crno tržište cvjeta kao nikada do sada, potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH čiji su službenici od 2013. do kraja aprila ove godine zaplijenili duvan i duvanske proizvode u vrijednosti većoj od 12 miliona maraka. Zapljene su nastavljene i ove godine, te je tako upisan i novi rekord jer su za samo četiri mjeseca tokom akcije “Stop švercu” zaplijenjene cigarete, rezani duvan i ručno punjene cigarete čija vrijednost dostiže 2,6 miliona KM, što je najveći iznos u proteklih sedam godina.

Uzroke sve veće ilegalne trgovine duvanom i duvanskim proizvodima potrebno je tražiti u previsokim akciznim opterećenjima koja su podigla cijene cigareta, koje odavno premašuju kupovnu moć stanovništva.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević pojašnjava za “Glas Srpske” da je Uprava u 2009. godini, kada je BiH započela usklađivanje oporezivanja akcizom duvanskih prerađevina sa legislativom EU, izdala 534,8 miliona akciznih markica za domaće i uvozne cigarete, a deset godina kasnije 227,3 miliona.

– Taj pad se nastavio i u prošloj godini, kada je izdato ukupno 184,9 miliona komada akciznih markica – rekao je Kovačević.

Zanimljivi su i prihodi od akciza na duvan i duvanske proizvode. Posmatrano od 2009. godine, ti prihodi su za deceniju uvećani za 418 miliona maraka, a lani, kada nije bilo poskupljenja cigareta, u odnosu na godinu ranije pali su za 157,3 miliona KM.

– To su pokazatelji nelegalne trgovine, a vrijednost oduzetih proizvoda za samo četiri mjeseca ove godine svjedoči tome u prilog – naglašava Kovačević.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac ističe da je povećanje zapljena duvana i duvanskih proizvoda dobar indikator rada UIO i drugih kontrolnih organa, ali istovremeno i indikator veoma razvijenog crnog tržišta.

– Stvara se nelojalna konkurencija u smislu proizvodnje i distribucije duvana i duvanskih proizvoda, a potom se postavlja i pitanje zdravstvene ispravnosti proizvoda na crnom tržištu, tako da je šteta višestruka – rekao je Grabovac.

Saglasan je da je povećanje akciza dobrim dijelom uticalo na kretanja na tržištu i dodaje da je razlika u cijeni cigareta na legalnom i ilegalnom tržištu prevelika. Grabovac ističe da neke projekcije pokazuju da, ukoliko bi se samo trećina ukupnog ilegalnog tržišta uspjela vratiti u legalne tokove, obezbijedili bi izgubljene prihode iz 2020. godine.

– Usklađivanjem visine akciza željelo se postići smanjenje broja pušača, međutim, iako je određen broj građana prestao da konzumira duvan i duvanske proizvode, broj pušača nije smanjen kako je to zamišljeno, samo je došlo do prelijevanja na ilegalno tržište – upozorio je Grabovac.

Nacionalni koordinator za kontrolu duvana RS Darko Marković rekao je da je poskupljenje cigareta najbolji način da se broj pušača smanjuje.

– Gdje god su cigarete jeftinije, broj pušača je veći, primjera radi Indonezija, Kambodža, Filipini, i tamo je najviše pušača. Naša zemlja je na dobrom putu da se broj pušača smanji. U proteklih 15 godina sa 45 odsto broj pušača pao je na 31 odsto u Srpskoj. Međutim, kada dolazi do rasta cijena cigareta, normalno je da pušači traže alternativu kako da dođu do cigareta i tada cvjeta crno tržište – rekao je Marković.

Razlika u cijeni je, dodao je, plodno tlo za rast crnog tržišta.

– Pretpostavlja se da veoma jeftine cigarete na naše tržište stižu iz privatnih fabrika iz Albanije, a kakav je kvalitet tog duvana niko ne zna. Zbog toga su veoma važne akcije za suzbijanje crnog tržišta, jer ne samo da se na taj način suzbijaju finansijske malverzacije već se na taj način čuva i zdravlje pušača. U cigareti proizvedenoj u legalnoj fabrici bar znamo šta se nalazi, u ovima iz ilegale niko ne zna šta ima – upozorava Marković.

Podaci UIO jasno pokazuju da je šverc duvana i duvanskih proizvoda i te­ kako unosan ilegalan biznis jer, primjera radi, ukoliko je cijena cigareta u BiH pet maraka, obaveze prema BiH iznose 4,47 KM (2,10 KM je proporcionalna akciza, 1,65 KM fiksna akciza i 0,72 KM je PDV). Imajući u vidu činjenicu da oni koji trguju na crnom tržištu državi ne plaćaju ni fening, računica je jasna, njihove zarade su milionske.

(Glas Srpske)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Laktašenko

23.05.2021 12:43

Muta u Laktašima dnevno zaradi 5 000 maraka

ODGOVORITE
Name

Hm

23.05.2021 14:21

Pa zato sto vasi pajtasi stampaju nelegalne markice (duplikate) ili ih ne prijavljuju. Mislim da Grafotisak to radi. Tamo sipa i ukp rs treba da idu. To je sve uigrano sa upravom uio.

Name

Milko

23.05.2021 14:24

Sve propalice treba da zapale svijeću za zdravlje glavnog Baje. Da nhega nema, oni bi gurali kolica na pijaci ili bili portiri u nekoj firmi.

Name

SVERC DROGE

23.05.2021 15:58

SAD NE ZNAM KOJI JE SVERC VECI.

Name

Svi su sverceri

23.05.2021 17:00

Sa ili bez markica,to je svakome jasno.

Name

proizvođač

23.05.2021 12:47

Onog momenta kada seljaku koji uzgja duhan platite realnu cijenu crno tržište će nestati. Zar nije sramota da proizvođač dobije manje od 4km po kilogramu prve klase? Najjeftinije cigarete su skuplje od toga.

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

23.05.2021 14:32

To je posao laktaskog mrcine i bitange, u svercu se bas snalazi. A ikona?

Name

Juda

23.05.2021 15:03

A nije sramota da proda 90% crnom trzistu.Sverc duhana je povezan sa Politikom i Policijom.svako ima svog plavog Andjela sto ga stiti.

Name

Micko

23.05.2021 12:59

Ko je veci svercer od drzave kupe duvan za 5 km a prodaju po 250 - 350 km za kilo. Kad bi te pare isle za izgradnju i opste dobro ok . Ali lopovi pola pokradu i finansiraju se preko veze stranacki zaposleni sa kupljenim diplomama ..Izmisljaju se neki tenderi .vozaju auta kupuju helekopteri a narod pusi li pusi.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

23.05.2021 13:01

Kakvo vam je to racunanje Kutija cigara na crnom trzistu je jeftinija toliko koliko kostaju akcize na iste Zarada na njima je ista kao i na ovima sa markicom (akcizom) samo sto na njima drzava gubi Nasi strucnjaci racunaju ovako Godisnje se proda ovoliko paklica dignemo akcizu za ovoliko i prihod veci za toliko i ne racunaju da ce porasti crno trziste koje oni nece i ne mogu da zaustave Kada bi se smanjile akcize i cjena paklice svela na neku normalnu cijenu normalno da bi svi pusili te "kontrolisane" cigare prihod od akciza bi bio isti ili i veci i crno trziste ne bi ni postojalo

ODGOVORITE
Name

@menager

23.05.2021 16:51

Ma jok, to oni hoće da prestanemo pušiti, radi našeg zdravlja

Name

SVETLOST

23.05.2021 13:01

NISTA NEOBICNO.ZEMLJU VODE SVERCERI CIGARETA GIDINAMA.CRNO TRZISTE CVJETA ,VKADA RS PLANIEA POVECANJE AKCIZA NA STRUJU.GULE NAROD KAKO IM PADA NA PAMET.

ODGOVORITE
Name

Polupismen

23.05.2021 13:04

To znaci da dosta gradjana pusi, iako to ne mora. A isto tako dosta gradjana kocka, a takodje ne mora. Zbog toga se sverceri i kockari bogate, ali nije do njih vec do konzumenata...

ODGOVORITE
Name

PITAJTE

23.05.2021 13:11

KO JE U RATUBAVIO SE SVERCOM CIGARETA TAJ JE NASTAVIO I DANAS ZAJEDNO TO RADE MIOLO ĐUKANOVIČ I RUDONJA OBADVOJICA KORISTE AVIONE ZA TRANSPORT DUVANA

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

23.05.2021 13:30

Kako objašnjavate to da imate POJEDINE kioske gdje možete kupiti cigarete bez markice. Po nižoj cijeni naravno. Ko su vlasnici i kako to inspekcija kao nezna ništa zato.

ODGOVORITE
Name

UČITELJ

23.05.2021 14:58

SVE SMO OVO NAUČI LI OD DODIKA I UIO. GDJE SE UNIŠTAVAJU ZAPLIJENJE CIGARAETE?

Name

Marko

23.05.2021 13:43

Ko tacno obrce,kad pisete istrazite do kraja i daj ime i prezime. U Prijedoru se prodaju cigare bez markice vec 6 godina na kiosku preko puta Tropica,na Jerezi,u Raskovcu i jos bar 30 radnji sasvim regularno.Koliko znam dobavljac im je neko iz Laktasa,i tako je u svakom gradu,na trznici u BL,na nekim kioscima,za 6 godina promet se komotno moze mjeriti u desetinama miliona !

ODGOVORITE
Name

re

23.05.2021 13:54

zna se ko su kod nas šverceri cigara veterani još iz 90ih, ništa se nije promenilo, samo se biznis još više razvio.

ODGOVORITE
Name

someone

23.05.2021 13:56

najgore u svemu, što bi u rs svako iz svog kruga od 1km mogao da prijavi bar 1 osobu,al ništa se ne bi desilo jer to većini ljudi na funkciji ne ide u prilog.

ODGOVORITE
Name

Da ali

23.05.2021 13:59

Od koga su ovi naucili onolikom sverca. .

ODGOVORITE
Name

Lola

23.05.2021 14:05

Sta reci kada iste policija cuva to ptice na grani znaju. Otvoreno se prodaju kakav sverc.

ODGOVORITE
Name

JAVNA KUHINJA.. KONTEJNER..

23.05.2021 14:10

PA ŠTA SE ČUDITE NÁRODE MOJ, TO SU SVE DILERI NAŠEGA DODIHHA,, RONHIL,, TO MU JE ČRNI FOND OSTAO OD RATA, POŠTO JE UNIŠTIO F. DUVANA BANJALUKA I KOMPLETNO PRIVREDU U ENDITETU SRBSKA, NEMÁ SE PÁRA A ŽIVJET SE MORA A POŠTOVATI BURLE DODIHH ZVÁNI,, ZLATNA IKONA,, NAJVEČI IZDAJNIKA SRBSKOG NÁRODA SA OBĚ STRANE DRINE NAUČIO JE DA ŽIVÍ NA VISOKOJ NOŽI... DUGO SE GODINA BURLE DODIHH DIŽE U VISINE GLEDAJ UČÍ ISPAČENI NÁROD IZ AVIONA I HELIKOPTÉRA ALI DOLAZI BRZI PAD TOLIKO ČEKÁNÍ OD NÁRODA... BRŽI NEGO MUNJA, NJEGA, NJEGOVE DINASTIJE, PAPAKA I KORUMPOVANE LOPOVSKE VLASTI.... VREME JE,, VIŠE NÁS JE,,......

ODGOVORITE
Name

Abc

23.05.2021 14:17

Pa i ptice na granama znaju ko sijece i prodaje duvan a da ne zna policija

ODGOVORITE
Name

Juda

23.05.2021 15:09

Policija je Podkovana

Name

Rašo

23.05.2021 19:57

Na gradskoj tržnici u B. Luci svakodnevno se javno prodaju cigarete od strane više od 20 lica, to svi znaju i ništa. Ili nekome plaćaju reket ili inspekciju ne interesuje

ODGOVORITE
Name

Cica

23.05.2021 19:58

Kad se tako dobro zarađuje na cigaretama, kako propade fabrika duvana u Banja Luci, zna li se?

ODGOVORITE