Палмер: Београд и Приштина да се врате преговорима!

Београд и Приштина треба да се врате за преговарачки сто и разговорима реше преостала питања, изјавио је Метју Палмер за Глас Америке.

Србија 22.05.2021 | 20:07
Палмер: Београд и Приштина да се врате преговорима!

Заменик помоћника америчког државног секретара за Евроазију поновио је да Србија има пуну подршку САД у свом циљу да се придружи Европској унији, али и указао да је потребно још радити на демократизацији српског друштва.

Поводом најава косовске владе да ће покренути тужбу против Србије за геноцид, Палмер је рекао да на Западном Балкану “увек има много ужарене реторике”, и да је то је дуго позадина за дијалог.

Он је додао да је веома важно да се председник Вучић и премијер Курти врате за преговарачки сто и воде дијалог о свим тим питањима.

“Добро се разуме која питања треба да се реше кроз процес дијалога. Тај процес добро и компетентно води Мирослав Лајчак, уз подршку САД. Важно је да се две стране врате дијалогу, размотре питања на столу, реше их, и крену ка споразуму о пуној нормализацији односа, који би, оптимално, био заснован на међусобном признању”, поручио је.

На питање шта ова администрација планира конкретно да уради да покрене дијалог, Палмер је рекао да ће радити у тесном партнерству са Мирославом Лајчаком.

Он је указао на чињеницу да су редовно у контакту са политичким лидерима у Београду и Приштини, да позивају две стране да разговарају, раде на подршци примени договора који су постигнути кроз дијалог, и на свим нивоима наглашавају вредност нормализације односа и за Србију и Косово.

“То је пут ка европској будућности којој обе земље теже”, каже Палмер.

Упитан да ли верује да је председник Србије Вучић искрен у намери да Србија уђе у ЕУ, Палмер је казао да мисли да је председник Вучић апсолутан озбиљан у тој намери и да би волео да види како Србија напредује на европском путу и постаје пуноправна чланица Уније.

“То је његова визија српске будуцности, то је визија и српске јавности, у већој мери, и тако САД виде будућност Србије. Тесно сарађујемо са Србијом као партнером и пријатељем да помогнемо у спровођењу неопходних промена”, поручио је.

Дијалог са Косовом је, како каже, део тога, јер би нормализација односа отворила простор Србији да напредује на европском путу, али остаје још много посла на демократизацији и слободи медија.

Додаје да свакако остаје још много тога што треба да се уради, у владавини права и слободи медија. Ипак, САД су спремне да сарађују са владом Србије као и са опозицијом и цивилним друштвом у остваривању тих реформи јер је то кључни део наше заједничке визије европске Србије, закључује Метју Палмер.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дрекавац

23.05.2021 03:34

Кад се свака бува дигне да нешто каже, е онда то изгледа као овај замјеник помоћника секретара! Мрш тамо, наказо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

23.05.2021 06:12

Ма хајде висе попустите нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

23.05.2021 07:43

Куци Сто ти сваком лонцу морац бити поклопац

ОДГОВОРИТЕ