Синдикат ЕРС: Штрајковаћемо прекосутра

Уместо најављеног штрајка данас се синдикат ЕРС у Гацку састао да се још једном договори да ће ступити у штрајк. Себи су дали рок од 48 часова да се консултују пошто ће “Штаб за велики јавни протест” бити у сталном заседању. Генералног директора Луку Петровића оптужују за наметање колективног уговора којим се смањују примања радника. Петровић одбацује такве тврдње и истиче да је у основи свега 10 милиона марака које ЕРС више није спремна да издваја за синдикат.

Република Српска 21.05.2021 | 18:36
Синдикат ЕРС: Штрајковаћемо прекосутра

Састанак синдиката ЕРС који је првобитно најављиван као протест, данас је одржан у сали РиТЕ Гацко. Након скоро два сата договарања, представници синдиката су медијима саопштили да су формирали “Штаб за велики јавни протест” и да ће први штрајк вероватно бити испред зграде ЕРС. Инсистираће да им се обрати ресорни министар или премијер јер са Луком Петровићем, генералним директором ЕРС, више неће да разговарају.

Ако нестане ЕРС, нестаће и Републике Српске

“Обрађивали смо две теме: колективни уговор и зашто га немамо као и да зависна предузећа воде писмени људи. Констатовали смо да је ЕРС у веома тешкој ситуацији. ЕРС ће, ако овако наставимо, ће бити урушена и нестаће РС. Мора се улагати у ЕРС, али не на овакав начин", рекао је Зоран Мићановић, председник Одбора синдиката ЕРС.

"Оформили смо штаб који чине сви председници синдикалних организација. Проблем је што нас Н-та особа игнорише, а зашто то ради, питајте њега”, изјавио је Мићановић и додао да синдикат захтева да се процес реструктурирања дистрибутивних предузећа обустави јер су она доведена до просјачког штапа.

"Потврда за то је да су сва дистрибутивна предузећа за ову годину планирала пословање са минусом”, образложио је.

Луки Петровићу се замера што је једнострано, без консултација са синдикатом, на потпис послао Колективне уговоре. За сада је само менаџмент РиТЕ Гацко потписао Појединачни колективни уговор Синдикатом.

Жељко Тепавчевић је рекао да се, од целог окружења, само у РС радницима ЕРС смањују плате.

“Примања се смањују од 1% до 7%, а неквалификованим радницима и до 30%” истакао је и додао да је синдикат једиствен и спреман на радикализацији протеста.

“Ово је равно државном удару и то јавност треба да зна. Са Петровићем нећемо да разговарамо јер манипулише јавношћу и радницима” изјавио је и додао да ће у наредних 48 часова изаћи са новим саопштењем за јавност.

Миловић: Никоме не скидам главу

Док су новинари чекали на исход састанка из зграде РиТЕ је изашао Срђан Миловић који званично има улогу помоћника директора овог предузећа. Миловић се сматра опонентом Луки Петровићу , па му се у јавности приписује улога инспратора ове “синдикалне буне” против директора холдинга.

Миловић је то одбацио као спекулације. 

“Ја немам намеру да било коме скидам главу или  нити сам икад то радио, а оно што је најважније не радим ништа иза леђа. Кључно питање је који је циљ тих спекулација. Нисам задовољан стањем у електро-енергетском сектору нити односом према РиТЕ Гацко. Медији су писали да ће за два месеца бити банкрот, да ћу ја бити у затвору. као што видите, предузеће ради”, похвалио се Миловић.

Што се тиче односа са МХ ЕРС сматра да постоји проблем у комуникацији. Илуструје то и чињеницом да сутра у поноћ термоелектрана стаје са радом због планираног ремонта, али да није сигуран и да ће радови на ремонту одмах почети. Разлог је што се још чекају гаранцију Владе без које уговор са кредитором - Новом банком, не могу да потпишу.

То је основни разлог што извођачима не могу да гарантују да су средства обезбеђена. Миловић је потврдио и да нису платили ни све прошлогодишње ремонтне радове.

У јавности се доста полемисалоо међусобним дуговањима између матичног и зависног предузећа. Миловић тврди да потраживања ЕРС према РиТЕ Гацко не постоје.

“ЕРС је тужила РиТЕ Гацко по два основа. У једном спору од 3,5 милиона су изгубили. Други спор од 7,5 милиона је такође на суду и то ће изгубити јер не постоји никаква документација. А трећи спор је нека регулаторна такса, то су фиктивна потраживања”, каже Миловић и истиче да су потраживања РиТЕ Гацко транспарентна и , она су за испоручену електричну енергију.

(БН/Директ)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Нострадамус

21.05.2021 16:52

Какав је то страјк недељом када се не ради.Знаци у недељу страјк,а понедељак на посао.Господо недељом се иде у цркву ,а радним данима се страјкује.Изгледа овде пар појединаца се боре да несто добију,неводи овде нико бригу за раднике.Треба све синдикате укинути и треба само основати један прави Радницки синдикат,а не овде свака фирма има свој синдикат,а и тај синдикат има јос 2-3 синдиката.Знаци синдикат запослених у администрацији па синдикат цистацица па синдикат електрицара те синдикат радника.Све скупа једна лудница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страјкаце гладју

21.05.2021 22:04

Док поједу сендвиц

Name

ЕТО ГА

22.05.2021 01:38

Ето га,дође до тога да вас уби све оно за шта сте годинама гласали,е па сретно "синдикалци",дуго сте и уживали у властитиој пропасти и хрлили ка њој,стигосте и ви до циља,хоћу речи краја!

Name

Чемер

22.05.2021 03:09

А госпођи у првом реду два стана аутомобили путовања, од пара синдиката. Е јадни народе...

Name

Ре Цемер

22.05.2021 07:57

Није јој то све додијелио народ него Предсједник, кога сте ви -радници бирали. И јос га подрзавате. Да не наводим имена, јер поруке са именима не објављују. Неко зестоко контролисе коментаре.

Name

Q

21.05.2021 17:07

Па неможе издвојити 10 милки и себи и синдикату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борци

22.05.2021 11:59

Па данас вам долази рудоња па га доцекајте онако како он заслузује ухватите ту фукару и оцерајте да не долази па васа је електрана или његова УХ КАКВЕ СТЕ КУКАВИЦЕ

Name

Са бироа

22.05.2021 12:10

Све нас је Додик опљацко све електране и све банкеи и фирме све му се затрло до деветог кољена

Name

АКТИВИСТА

21.05.2021 17:31

Средиће то министар за све и свашта. Петар Лондонски студент.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лелемуд

21.05.2021 17:33

Ахахахахахахах! Ови најављују страјк а моле бога да не додје до истог. Цему пролонгирање полтрони? Све висе лиците на пољупривреднике. Цекајте доци це Додик да вас слазе слатко и ви одустајет од страјка са олаксањем. Немате ви м...... За страјк.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

21.05.2021 18:32

Прво сендвич па онда штрајк гладју хехехеее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота

21.05.2021 18:59

Погледајте само компетенције цланова управа. Сваки други купио факултет и надамо се бољем. Само са корјенитим промјенама. Срамна владина постављења одговорних!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо БЛ

21.05.2021 19:00

Господо, Вас који сте запослени у ЕРС-у бар 97% је гласало за садашњу власт.И тако радите већ 15 година.Па ред је да убирате плодове свога рада које сте посијали, шта се буните!? Власт сте Ви бирали, пјевали под шаторима, лијепили плакате и билборде при томе користећи возила ЕРС-а, и шта сад хоћете, поново Вам не ваља !? Ја лично мислим да Вам треба узети и више.Како сте се запошљавали нисте заслужили ни минималац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

21.05.2021 19:00

Засто се никад нисте огласили да подрзите раднике из такозваног реалног сектора док им је секта СНСДе продавала и униставала Фирме сутили сте јел вам је било добро. Али сад кад је то зло покуцало на васа врата кмеците видите мало ста су радници све презивјели. То није ниста ста вам банда СНСДе спрема зиви били па видјели .Ви сте једна велика гласацка масинерија поменуте ненародне власти не треба вас залити ни мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

21.05.2021 19:35

Јадни су ови синдикати, не знају дал би пискили или какили. Страјковали би али се боје Баје и јос це распалит ростиљ у недељу да могу реци да су на ростиљу а не у страјку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Намјештаљка

21.05.2021 20:04

Хоће синдикалци да се докопају директорских позиција, па су оплели по управама, боли њих уво за раднике. Они што неће да буду директори, дижу и мало прашину да би се оропмо ове године су избори у синдикату .

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОСТА

21.05.2021 20:51

Мићановић СНСД ,ТЕПАВЧЕВИЋ ДЕМОС ! АЈМО ДАЉЕ ????? СИНДИКАЛЦИ МОЈИ ! ШТА СУ ШЕФОВИ НАРЕДИЛИ ТО СТЕ ИСПУНИЛИ ! НАЈ ЈАЧИ СИНДИКАТ У РС ЈЕ ПРСКО ЗБОГ ВАС ПОСЛУШНИКА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

21.05.2021 21:03

Боље да сте рекли МАЛО СУТРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

22.05.2021 06:46

Притисак је велики па синдикалне водје које су убачене од стране СНСДЕа морају као бит' уз раднике.Штрајк а да никоме несметате ,у недељу.хахаха.Чему служе штрајкови? Као и код нас,власт против које штрајкујемо одредила локацију ,у парк М. Стојановић.Ту нам најмање сметате.Ха ха ха.Логично би било штрајк испред зграде Владе и Палате Предсједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

22.05.2021 07:03

Некад штрајк организује и предузеће, да би оправдали поскупљење струје а да би радници добили повећање плате или некакве привилегије поједини синдикалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви лазу сви краду

22.05.2021 07:07

Нек вас узме нешич? мозда онда не будете страјковали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

22.05.2021 07:11

Хахаха Ста казе Ако нестане епрс нестаце и рс Која демагогија Па љендупе ајте мало на запад радити Па да видис Како се фирме преузимају много веце и богатије Па ником ниста Него је вама фрка за столице а нерадници сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угљевик

22.05.2021 07:51

Све ово треба истјерати напоље под хитно.Лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

РИТЕ УГЉЕВИК

22.05.2021 07:55

Људи мотке у шаке и не дат лоповима да предју мост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виме електропривреде

22.05.2021 08:40

Краду крадуцкају на састанцима прдуцкају.

ОДГОВОРИТЕ