Sindikat ERS: Štrajkovaćemo prekosutra

Umesto najavljenog štrajka danas se sindikat ERS u Gacku sastao da se još jednom dogovori da će stupiti u štrajk. Sebi su dali rok od 48 časova da se konsultuju pošto će “Štab za veliki javni protest” biti u stalnom zasedanju. Generalnog direktora Luku Petrovića optužuju za nametanje kolektivnog ugovora kojim se smanjuju primanja radnika. Petrović odbacuje takve tvrdnje i ističe da je u osnovi svega 10 miliona maraka koje ERS više nije spremna da izdvaja za sindikat.

Republika Srpska 21.05.2021 | 18:36
Sindikat ERS: Štrajkovaćemo prekosutra

Sastanak sindikata ERS koji je prvobitno najavljivan kao protest, danas je održan u sali RiTE Gacko. Nakon skoro dva sata dogovaranja, predstavnici sindikata su medijima saopštili da su formirali “Štab za veliki javni protest” i da će prvi štrajk verovatno biti ispred zgrade ERS. Insistiraće da im se obrati resorni ministar ili premijer jer sa Lukom Petrovićem, generalnim direktorom ERS, više neće da razgovaraju.

Ako nestane ERS, nestaće i Republike Srpske

“Obrađivali smo dve teme: kolektivni ugovor i zašto ga nemamo kao i da zavisna preduzeća vode pismeni ljudi. Konstatovali smo da je ERS u veoma teškoj situaciji. ERS će, ako ovako nastavimo, će biti urušena i nestaće RS. Mora se ulagati u ERS, ali ne na ovakav način", rekao je Zoran Mićanović, predsednik Odbora sindikata ERS.

"Oformili smo štab koji čine svi predsednici sindikalnih organizacija. Problem je što nas N-ta osoba ignoriše, a zašto to radi, pitajte njega”, izjavio je Mićanović i dodao da sindikat zahteva da se proces restrukturiranja distributivnih preduzeća obustavi jer su ona dovedena do prosjačkog štapa.

"Potvrda za to je da su sva distributivna preduzeća za ovu godinu planirala poslovanje sa minusom”, obrazložio je.

Luki Petroviću se zamera što je jednostrano, bez konsultacija sa sindikatom, na potpis poslao Kolektivne ugovore. Za sada je samo menadžment RiTE Gacko potpisao Pojedinačni kolektivni ugovor Sindikatom.

Željko Tepavčević je rekao da se, od celog okruženja, samo u RS radnicima ERS smanjuju plate.

“Primanja se smanjuju od 1% do 7%, a nekvalifikovanim radnicima i do 30%” istakao je i dodao da je sindikat jedistven i spreman na radikalizaciji protesta.

“Ovo je ravno državnom udaru i to javnost treba da zna. Sa Petrovićem nećemo da razgovaramo jer manipuliše javnošću i radnicima” izjavio je i dodao da će u narednih 48 časova izaći sa novim saopštenjem za javnost.

Milović: Nikome ne skidam glavu

Dok su novinari čekali na ishod sastanka iz zgrade RiTE je izašao Srđan Milović koji zvanično ima ulogu pomoćnika direktora ovog preduzeća. Milović se smatra oponentom Luki Petroviću , pa mu se u javnosti pripisuje uloga inspratora ove “sindikalne bune” protiv direktora holdinga.

Milović je to odbacio kao spekulacije. 

“Ja nemam nameru da bilo kome skidam glavu ili  niti sam ikad to radio, a ono što je najvažnije ne radim ništa iza leđa. Ključno pitanje je koji je cilj tih spekulacija. Nisam zadovoljan stanjem u elektro-energetskom sektoru niti odnosom prema RiTE Gacko. Mediji su pisali da će za dva meseca biti bankrot, da ću ja biti u zatvoru. kao što vidite, preduzeće radi”, pohvalio se Milović.

Što se tiče odnosa sa MH ERS smatra da postoji problem u komunikaciji. Ilustruje to i činjenicom da sutra u ponoć termoelektrana staje sa radom zbog planiranog remonta, ali da nije siguran i da će radovi na remontu odmah početi. Razlog je što se još čekaju garanciju Vlade bez koje ugovor sa kreditorom - Novom bankom, ne mogu da potpišu.

To je osnovni razlog što izvođačima ne mogu da garantuju da su sredstva obezbeđena. Milović je potvrdio i da nisu platili ni sve prošlogodišnje remontne radove.

U javnosti se dosta polemisaloo međusobnim dugovanjima između matičnog i zavisnog preduzeća. Milović tvrdi da potraživanja ERS prema RiTE Gacko ne postoje.

“ERS je tužila RiTE Gacko po dva osnova. U jednom sporu od 3,5 miliona su izgubili. Drugi spor od 7,5 miliona je takođe na sudu i to će izgubiti jer ne postoji nikakva dokumentacija. A treći spor je neka regulatorna taksa, to su fiktivna potraživanja”, kaže Milović i ističe da su potraživanja RiTE Gacko transparentna i , ona su za isporučenu električnu energiju.

(BN/Direkt)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

21.05.2021 16:52

Kakav je to strajk nedeljom kada se ne radi.Znaci u nedelju strajk,a ponedeljak na posao.Gospodo nedeljom se ide u crkvu ,a radnim danima se strajkuje.Izgleda ovde par pojedinaca se bore da nesto dobiju,nevodi ovde niko brigu za radnike.Treba sve sindikate ukinuti i treba samo osnovati jedan pravi Radnicki sindikat,a ne ovde svaka firma ima svoj sindikat,a i taj sindikat ima jos 2-3 sindikata.Znaci sindikat zaposlenih u administraciji pa sindikat cistacica pa sindikat elektricara te sindikat radnika.Sve skupa jedna ludnica.

ODGOVORITE
Name

Strajkace gladju

21.05.2021 22:04

Dok pojedu sendvic

Name

ETO GA

22.05.2021 01:38

Eto ga,dođe do toga da vas ubi sve ono za šta ste godinama glasali,e pa sretno "sindikalci",dugo ste i uživali u vlastitioj propasti i hrlili ka njoj,stigoste i vi do cilja,hoću reči kraja!

Name

Čemer

22.05.2021 03:09

A gospođi u prvom redu dva stana automobili putovanja, od para sindikata. E jadni narode...

Name

Re Cemer

22.05.2021 07:57

Nije joj to sve dodijelio narod nego Predsjednik, koga ste vi -radnici birali. I jos ga podrzavate. Da ne navodim imena, jer poruke sa imenima ne objavljuju. Neko zestoko kontrolise komentare.

Name

Q

21.05.2021 17:07

Pa nemože izdvojiti 10 milki i sebi i sindikatu.

ODGOVORITE
Name

Borci

22.05.2021 11:59

Pa danas vam dolazi rudonja pa ga docekajte onako kako on zasluzuje uhvatite tu fukaru i ocerajte da ne dolazi pa vasa je elektrana ili njegova UH KAKVE STE KUKAVICE

Name

Sa biroa

22.05.2021 12:10

Sve nas je Dodik opljacko sve elektrane i sve bankei i firme sve mu se zatrlo do devetog koljena

Name

AKTIVISTA

21.05.2021 17:31

Srediće to ministar za sve i svašta. Petar Londonski student.

ODGOVORITE
Name

Lelemud

21.05.2021 17:33

Ahahahahahahah! Ovi najavljuju strajk a mole boga da ne dodje do istog. Cemu prolongiranje poltroni? Sve vise licite na poljuprivrednike. Cekajte doci ce Dodik da vas slaze slatko i vi odustajet od strajka sa olaksanjem. Nemate vi m...... Za strajk.

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

21.05.2021 18:32

Prvo sendvič pa onda štrajk gladju heheheee

ODGOVORITE
Name

Sramota

21.05.2021 18:59

Pogledajte samo kompetencije clanova uprava. Svaki drugi kupio fakultet i nadamo se boljem. Samo sa korjenitim promjenama. Sramna vladina postavljenja odgovornih!

ODGOVORITE
Name

Slobo BL

21.05.2021 19:00

Gospodo, Vas koji ste zaposleni u ERS-u bar 97% je glasalo za sadašnju vlast.I tako radite već 15 godina.Pa red je da ubirate plodove svoga rada koje ste posijali, šta se bunite!? Vlast ste Vi birali, pjevali pod šatorima, lijepili plakate i bilborde pri tome koristeći vozila ERS-a, i šta sad hoćete, ponovo Vam ne valja !? Ja lično mislim da Vam treba uzeti i više.Kako ste se zapošljavali niste zaslužili ni minimalac.

ODGOVORITE
Name

Miso

21.05.2021 19:00

Zasto se nikad niste oglasili da podrzite radnike iz takozvanog realnog sektora dok im je sekta SNSDe prodavala i unistavala Firme sutili ste jel vam je bilo dobro. Ali sad kad je to zlo pokucalo na vasa vrata kmecite vidite malo sta su radnici sve prezivjeli. To nije nista sta vam banda SNSDe sprema zivi bili pa vidjeli .Vi ste jedna velika glasacka masinerija pomenute nenarodne vlasti ne treba vas zaliti ni malo.

ODGOVORITE
Name

modricanin

21.05.2021 19:35

Jadni su ovi sindikati, ne znaju dal bi piskili ili kakili. Strajkovali bi ali se boje Baje i jos ce raspalit rostilj u nedelju da mogu reci da su na rostilju a ne u strajku.

ODGOVORITE
Name

Namještaljka

21.05.2021 20:04

Hoće sindikalci da se dokopaju direktorskih pozicija, pa su opleli po upravama, boli njih uvo za radnike. Oni što neće da budu direktori, dižu i malo prašinu da bi se oropmo ove godine su izbori u sindikatu .

ODGOVORITE
Name

KOSTA

21.05.2021 20:51

Mićanović SNSD ,TEPAVČEVIĆ DEMOS ! AJMO DALJE ????? SINDIKALCI MOJI ! ŠTA SU ŠEFOVI NAREDILI TO STE ISPUNILI ! NAJ JAČI SINDIKAT U RS JE PRSKO ZBOG VAS POSLUŠNIKA !

ODGOVORITE
Name

Ovako

21.05.2021 21:03

Bolje da ste rekli MALO SUTRA

ODGOVORITE
Name

Fenix

22.05.2021 06:46

Pritisak je veliki pa sindikalne vodje koje su ubačene od strane SNSDEa moraju kao bit' uz radnike.Štrajk a da nikome nesmetate ,u nedelju.hahaha.Čemu služe štrajkovi? Kao i kod nas,vlast protiv koje štrajkujemo odredila lokaciju ,u park M. Stojanović.Tu nam najmanje smetate.Ha ha ha.Logično bi bilo štrajk ispred zgrade Vlade i Palate Predsjednika.

ODGOVORITE
Name

Србо

22.05.2021 07:03

Некад штрајк организује и предузеће, да би оправдали поскупљење струје а да би радници добили повећање плате или некакве привилегије поједини синдикалци.

ODGOVORITE
Name

Svi lazu svi kradu

22.05.2021 07:07

Nek vas uzme nešič? mozda onda ne budete strajkovali?

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

22.05.2021 07:11

Hahaha Sta kaze Ako nestane eprs nestace i rs Koja demagogija Pa ljendupe ajte malo na zapad raditi Pa da vidis Kako se firme preuzimaju mnogo vece i bogatije Pa nikom nista Nego je vama frka za stolice a neradnici ste

ODGOVORITE
Name

Ugljevik

22.05.2021 07:51

Sve ovo treba istjerati napolje pod hitno.Lopovi

ODGOVORITE
Name

RITE UGLJEVIK

22.05.2021 07:55

Ljudi motke u šake i ne dat lopovima da predju most.

ODGOVORITE
Name

Vime elektroprivrede

22.05.2021 08:40

Kradu kraduckaju na sastancima prduckaju.

ODGOVORITE