Примирје на снази, славље на улицама, прсти на обарачу

На снагу ступило примирје између Израела и Хамаса које је постигнуто уз посредовање Египта.

Свијет 21.05.2021 | 07:31
Примирје на снази, славље на улицама, прсти на обарачу

Људи су изашли на улице да прославе примирје. Хамас је упозорио да и даље држи "руке на обарачу" и затражио од Израела да заустави насиље у Јерусалиму и реши штету у Појасу Газе након најгорих борби у годинама, пренео је РТС.

Палестинци, од којих су многи провели 11 дана згрчени у страху од израелског гранатирања, изашли су на улице Газе. Људи су се до зоре славили у Гази возећи се аутомобилима у источном Јерусалиму, вијориле су се палестинске заставе и трубиле сирене.

У одбројавању до два часа, када је примирје ступило на снагу, настављене су палестинске ракетне салве, а Израел је извео још најмање један ваздушни удар.

Обе стране су рекле да су спремне да узврате за било које кршење примирја. Каиро је рекао да ће послати две делегације да надгледају прекид ватре.

Насиље је избило 10. маја, изазвано бесом Палестинаца због онога што су сматрали израелским ограничавањем својих права у Јерусалиму, укључујући током полицијских обрачуна са демонстрантима у џамији Ал-Акса током месеца Рамазанског поста.

Борбе су значиле да многи Палестинци у Гази нису могли да обеле Рамазански бајрам.

У Израелу су се радио станице које су преносиле непрекидне вести и коментаре вратиле на музику.

Амерички председник Џозеф Биден обавезао се да ће помоћи опустошену Газу.

(РТС Фото:АФП)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Крени па стани

21.05.2021 05:46

Ма циркус....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карамболка

21.05.2021 06:07

Зар имају и аутомобиле након оволико година рата. Кад се код нас постигао мир имали смо највише голфова двојке са кривим фелнама и полупаних шкољки и стакала. Возили су се на сва могућа уља која постоје а дим је иза њих остајао ко у шумском пожару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШТА СЛАВЕ

21.05.2021 06:52

ШТА ОВИ СЛАВЕ, МАЈКО БОЖИЈА, У ТОМ ЛУДАКЛУКУ ОД БЛИСКОГ ИСТОКА, ЗНА ЛИ ИКО. И ГЛЕДАМ У НАС СЕ ЈОШ НАВИЈА, ОВИ ЗА ОНЕ. ОНИ ЗА ОВЕ. КРВИ ДО КОЉЕНА А ОВИ НАШИ КЛАДИОНИЦА ХУМАНС НАВИЈАЈУ ЈОШ. ОГАВНО. КО ДА У ТОЈ КРВИ ИМА ПРАВЕ СТРАНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.05.2021 06:56

Дивљач заостала вјековима на земљи од народа, као и срби због своји вођа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

21.05.2021 09:26

Ма нек сте ви напредни у махалама... Прогрес на све стране, ал да је 14 вијек...жене у ћебадима на улицу пуштате..

Name

Зага

21.05.2021 07:16

Драго ми је због примирја, а била бих најсрецнија када би се постигао трајни договор који це донијети вјецни мир измедју Израела и Палестине. Договор који це довести до правде, медјусобног постовања и увазавања, гдје нико неце угрозавати оног другог. Све остало би било фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛЕДАЈТЕ ОВЕ БУДАЛЕ

21.05.2021 08:53

ПРЕПОЗНАЈЕ ЛИ КО НАС У ЊИМА ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2021 09:20

Ми смо луди а ови су луђи

ОДГОВОРИТЕ