„Србијагас“ продао 5,9 милиона КМ потраживања од ФГ „Бирач“

– Компанија „Србијагас“ продала је 5,9 милиона марака признатих потраживања од Фабрике глинице (ФГ) „Бирач“ у стечају фирми „БЕДЕМ Енергy Солутионс“ из Панчева за три милиона КМ, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 19.05.2021 | 13:12
„Србијагас“ продао 5,9 милиона КМ потраживања од ФГ „Бирач“

Србијагас“ је имао 5,9 милиона КМ признатих потраживања од ФГ „Бирач“ и 2,1 милион КМ које стечајни управник није признао.

У међувремену је судски спор, у којем је „Србијагас“ покушавао да докаже основаност тих потраживања, правоснажно окончан те је одбијен тужбени захтјев „Србијагаса“.

У складу са уговором о преносу потраживања, поменуте фирме су од стечајног управника Лазе Ђурђевића затражиле да у табели признатих потраживања наведе новог повјериоца умјесто „Србијагаса“.

Највећи повјерилац ФГ „Бирач“ је Република Српска која од ове фабрике потражује 43 милиона КМ.

Иако су пред Владом РС до сада биле многобројне понуде различитих компанија које желе да преузму та потраживања и управљање Фабриком глинице, Влада Српске још није прихватила ниједну понуду.

Тако су за откуп потраживања били заинтересоване компаније “Батагон” из Швајцарске, „Метал Инвестментс Лимитед“ браће Миле и Младена Секанића из Лондона, те „Боксит“ из Милића, а у игри су се нашли и „Галенс“ из Новог Сада и „Павгорд“ из Фоче.

Међу посљедњим била је понуда америчке компаније „АлуЦхем“, у фебруару прошле године. Они су понудили да откупе сва потраживања, осим оних која припадају Српској, и да са Владом заједно оснују фирму у којој би РС имала 40 одсто власништва.

Тада је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао да постоји финални договор око „Алумине“ са једном америчко-канадском компанијом. Међутим, о понуди „АлуЦхем“ Влада РС се никада није огласила.

(Цапитал) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Раде

19.05.2021 11:19

Афера за афером....краја нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

19.05.2021 12:03

Ако Бог да ,кад оде ова власт ,,,тад ћемо тек почети да се хватамо за главу . Кад почну да долазе рачуни и потраживања са свих страна свијета ,,,од разних банака ,тајкуна ,кримоса ,,,душу ће на памук да нам ваде по судовима разним .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

19.05.2021 12:54

Бурла продаје све зиво као да је њогова цацевина и слазе у своје дјепове, тако и треба овом народу па нека гласа за њега опет а код куце немају ста да једу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

19.05.2021 15:21

Какви лопови, мамма миа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ок

19.05.2021 19:43

лесинара много а једино ст ради је та глиница,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2021 02:27

Гласајте опет за додика не тако и треба фирме су угасене е мој народе.

ОДГОВОРИТЕ