„Srbijagas“ prodao 5,9 miliona KM potraživanja od FG „Birač“

– Kompanija „Srbijagas“ prodala je 5,9 miliona maraka priznatih potraživanja od Fabrike glinice (FG) „Birač“ u stečaju firmi „BEDEM Energy Solutions“ iz Pančeva za tri miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 19.05.2021 | 13:12
„Srbijagas“ prodao 5,9 miliona KM potraživanja od FG „Birač“

Srbijagas“ je imao 5,9 miliona KM priznatih potraživanja od FG „Birač“ i 2,1 milion KM koje stečajni upravnik nije priznao.

U međuvremenu je sudski spor, u kojem je „Srbijagas“ pokušavao da dokaže osnovanost tih potraživanja, pravosnažno okončan te je odbijen tužbeni zahtjev „Srbijagasa“.

U skladu sa ugovorom o prenosu potraživanja, pomenute firme su od stečajnog upravnika Laze Đurđevića zatražile da u tabeli priznatih potraživanja navede novog povjerioca umjesto „Srbijagasa“.

Najveći povjerilac FG „Birač“ je Republika Srpska koja od ove fabrike potražuje 43 miliona KM.

Iako su pred Vladom RS do sada bile mnogobrojne ponude različitih kompanija koje žele da preuzmu ta potraživanja i upravljanje Fabrikom glinice, Vlada Srpske još nije prihvatila nijednu ponudu.

Tako su za otkup potraživanja bili zainteresovane kompanije “Batagon” iz Švajcarske, „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksit“ iz Milića, a u igri su se našli i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

Među posljednjim bila je ponuda američke kompanije „AluChem“, u februaru prošle godine. Oni su ponudili da otkupe sva potraživanja, osim onih koja pripadaju Srpskoj, i da sa Vladom zajedno osnuju firmu u kojoj bi RS imala 40 odsto vlasništva.

Tada je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom. Međutim, o ponudi „AluChem“ Vlada RS se nikada nije oglasila.

(Capital) 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rade

19.05.2021 11:19

Afera za aferom....kraja nema.

ODGOVORITE
Name

Zlaja

19.05.2021 12:03

Ako Bog da ,kad ode ova vlast ,,,tad ćemo tek početi da se hvatamo za glavu . Kad počnu da dolaze računi i potraživanja sa svih strana svijeta ,,,od raznih banaka ,tajkuna ,krimosa ,,,dušu će na pamuk da nam vade po sudovima raznim .

ODGOVORITE
Name

Roki

19.05.2021 12:54

Burla prodaje sve zivo kao da je njogova cacevina i slaze u svoje djepove, tako i treba ovom narodu pa neka glasa za njega opet a kod kuce nemaju sta da jedu.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

19.05.2021 15:21

Kakvi lopovi, mamma mia.

ODGOVORITE
Name

ok

19.05.2021 19:43

lesinara mnogo a jedino st radi je ta glinica,

ODGOVORITE
Name

Re

20.05.2021 02:27

Glasajte opet za dodika ne tako i treba firme su ugasene e moj narode.

ODGOVORITE