Новчане дознаке мање за пола милијарде марака

Према подацима Централне банке Босне и Херцеговине (ЦББиХ), укупан текући трансфери (персонални и остали трансфери) из иностранства у 2020. години били су за скоро пола милијарде КМ мањи у односу на 2019. годину.

Босна и Херцеговина 19.05.2021 | 09:51
Новчане дознаке мање за пола милијарде марака

Према подацима које су нам уступили из ЦББиХ, у односу на скоро три милијарде марака које је бх. дијаспора послала у домовину у 2019. години, тај број у 2020. износи нешто више од 2,5 милијарди.

Забрињавајућа чињеница

Такође, према подацима ЦББиХ, персонални трансфери из иностранства, од 2007. године, били су у константном расту, да би у 2020. години био забиљежен драстичан пад.

Посебно је забрињавајућа је чињеница да се овај пад односи само на трансфере које биљежи ЦББиХ, а процјене су да је износ новчаних дознака из иностранства, који је реализован путем неформалних новчаних трансфера или "из руке у руку", односно оних које нису регистроване у платном промету, претрпио још већи пад.

Уз посљедице по државни, али и ентитетске и кантоналне буџете, овај пад свакако ће осјетити многобројни грађани који, посебно у времену пандемије, зависе о помоћи ближњих који живе у иностранству. Сви су свјесни да знатан износ новца стиже од дијаспоре сваке године и да представља једну од главних социјалних и економских ставки у подршци нашој земљи.

Новчане дознаке и остали лични трансфери наше дијаспоре чине око осам посто бруто домаћег производа (БДП) БиХ и по томе је наша земља на врху љествице земаља Европе.

Бројеви намећу питање

Да ли је овај пад прилива новца проузроковала криза узрокована пандемијом, која је погодила све државе свијета и тако смањила потрошачку моћ грађана, или су разлози другачије природе, тешко је процијенити, но чињеница је да бројеви намећу питање - да ли је дијаспора "заврнула пипу", преноси Клиx.

(БН) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мрква

19.05.2021 08:15

Па иде висе пара ПРИВАТНИМ каналима (бус, ауто и слицно), увели су ПОРЕЗ на дознаке а хоце и РЕТРОАКТИВНО опорезовати, а пензија 200 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мрква

19.05.2021 11:29

Ма није до пореза, људи последњих година воде породицу са собом и немају потребу да саљу новац... не намјеравају ни да се врацају, па не саљу ни за одрзавање имања или да се несто гради као сто је то прије био слуцај...

Name

Ре:

19.05.2021 21:09

1000 КМ по свакој глави годишње?! Мало мање лагуцкајте! Депонују паре овде, јер им је тамо негативна камата на депоновање, тј. морају плаћати банкама што им чувају паре, а овде чак добију и неку цркавицу за некакво орочење. Истине ради!

Name

@Ре

20.05.2021 15:52

Истине ради, ако јос постоји неки ретард који цува паре на текуцем рацуну онда хоце платити пенале банци. Камате на стедњу су много веце у ЕУ него на Балкану, тако да дијсапора мозе депоновати новац у БиХ само ако нема мозга и воли да губи паре. Осим тога, двадесет први је вијек и вецина младјих људи улазе новац који има виска, само пензоси данас цувају паре на стедним рацунима. Младји људи их улозе и зарадјују, ако имају виска.

Name

Аха

19.05.2021 08:16

Није теско питање !! Дијаспора напокон прогледала!опљацкана у рату!!!! А тек Корона!!! Политицари су њих ознацили дебелоо поступци у Корони сатори и све истало поготово сто су помагали социјалне категирије мјесто дрзаве а они продавали гласове за кило соли и вруцу пиву са ладно пецење саторски циркус балканску!!! Е нема тога висе !Дијаспора ни гофисње одморе неце вусе на ову територију да користе!! А и родбину полако заборављају јер имају и они своје проблеме! ДОСТА ЈЕ!!! Било гуљацине од дијаспоре!! Сад само одузимати прљави капитал од политицкотајкунске хоботнице и пунити фондове дрзавне за опоравак народа и дрзаве! Нема треце!! Народни покрет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казе...

19.05.2021 08:56

,,Овај пад нароцито це осјетити*МНОГОБРОЈНИ* градјани који зависе од помоци близњих који зове у дијаспори.<<А због цега многобројни градјани уопсте зависе од било ције помоци?! Него,драга дијаспоро,јефтиније вам је довести код себе у дијаспору онога кога овдје помазете па га тамо издрзавати.Не зато сто тај неко потроси кису Бозију и не мозе му се надавати,вец зато сто је овдје принцип рупе без дна,и кад год цовјек помисли да се примакао некој позитивној НУЛИ,дрзава надје нацин,законима,наметима,безакоњем, да га баци поново у бездан те исте рупе.Тако да....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.05.2021 09:05

Раније су наши радници у иностранству слали новац својим породицама у БиХ, а изгледа да су се у међувремену сви преселили у иностранство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијетин

19.05.2021 09:38

Апсолутно ту никакве везе нема сто су посиљци из Дијаспоре у паду: кад би 100 Милијарди годисње слали опет би било све исто , ниста неби било у Дрзави боље, опет глад и биједа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.05.2021 10:26

Јеби га моје комшије годинама чекају паре од тетке из Њемачке у међувремену позајмљује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недај

19.05.2021 13:08

Увели су Брцко гас за пензосе мигу дизати колико гид а им9вина оде брцкогаду мјесто дјеци!!! Нова мода на брдовитом!!

Name

А

19.05.2021 13:10

Пензионери цекају из Европе цркавицу да презиве корпа 2 хиљаде кМ а пензије 200 300 500 600 капак и придају се за килу соли и макатона фујјјјј

ОДГОВОРИТЕ