"Непријатељства с обје стране морају одмах престати"

Генерални секретар УН Антонио Гутереш затражио је данас на састанку Савета безбедности хитно окончање сукоба између Израела и Палестинаца из појаса Газе.

Свијет 16.05.2021 | 17:12
"Непријатељства с обје стране морају одмах престати"

"Непријатељства с израелске и палестинске стране морају одмах престати, УН са свим странама ради на постизању тренутног прекида ватре", рекао је Гутереш, преноси РИА Новости.

Он је истакао да ракетни и минобацачки напади, с једне, и ваздушни и артиљеријски напади, с друге стране, морају престати и позвао све стране да услише тај позив.

"Згрожен сам нападом на избеглички камп у Гази, у којем је убијено 10 чланова исте породице", рекао је Гутереш и истакао да хуманитарни објекти морају бити заштићени.

Он је додао да новинарима треба дозволити да раде без страха и узнемиравања и истакао да уништавање канцеларија медија у Гази изазива крајњу забринутост.

Гутереш је нагласио да је једини начин за напредак повратак преговорима с циљем стварања две државе које живе једна уз другу, у миру, сигурности и уз узајамноо признавање, са Јерусалимом као главним градом обе државе, на основу релевантних резолуција УН, међународног права и претходних споразума.

Сукуби између Израела и палестинског покрета Хамас, који влада Газом, почели су прошли понедељак.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ББ

16.05.2021 16:38

Као да се ти несто питас.

ОДГОВОРИТЕ