"Neprijateljstva s obje strane moraju odmah prestati"

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš zatražio je danas na sastanku Saveta bezbednosti hitno okončanje sukoba između Izraela i Palestinaca iz pojasa Gaze.

Svijet 16.05.2021 | 17:12
"Neprijateljstva s obje strane moraju odmah prestati"

"Neprijateljstva s izraelske i palestinske strane moraju odmah prestati, UN sa svim stranama radi na postizanju trenutnog prekida vatre", rekao je Gutereš, prenosi RIA Novosti.

On je istakao da raketni i minobacački napadi, s jedne, i vazdušni i artiljerijski napadi, s druge strane, moraju prestati i pozvao sve strane da usliše taj poziv.

"Zgrožen sam napadom na izbeglički kamp u Gazi, u kojem je ubijeno 10 članova iste porodice", rekao je Gutereš i istakao da humanitarni objekti moraju biti zaštićeni.

On je dodao da novinarima treba dozvoliti da rade bez straha i uznemiravanja i istakao da uništavanje kancelarija medija u Gazi izaziva krajnju zabrinutost.

Gutereš je naglasio da je jedini način za napredak povratak pregovorima s ciljem stvaranja dve države koje žive jedna uz drugu, u miru, sigurnosti i uz uzajamnoo priznavanje, sa Jerusalimom kao glavnim gradom obe države, na osnovu relevantnih rezolucija UN, međunarodnog prava i prethodnih sporazuma.

Sukubi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, koji vlada Gazom, počeli su prošli ponedeljak.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

BB

16.05.2021 18:38

Kao da se ti nesto pitas.

ODGOVORITE