Кључни витамини које би требали укључити у прехрану

Витамини су кључни за исправно функционисање тијела, а један од најлакших начина да унесемо довољно витамина у тијело јест да имамо разнолику и здраву прехрану која садржи разно воће и поврће. Што разноликије воће и поврће једете, то више разних витамина уносите у тијело. Ово су кључни витамини који су потребни вашем тијелу за исправно функционисање.

Здравље 14.05.2021 | 21:57
Кључни витамини које би требали укључити у прехрану

Витамин А

Витамин А неопходан је за одржавање репродуктивног и имунолошког система, а такође је добар и за исправно функционисање бубрега, срца и плућа. Овај витамин је потребан тијелу како би се кости и зуби могли исправно развијати. Такођер витамин А је добар за вид, односно олакшава нам да боље видимо у мраку.

Нека здравствена стања, попут упале плућа, упале мокраћног тракта и рака могу узроковати да ваше тијело лучи превише витамина А. Недостатак овог витамина може узроковати слабији рад вашег имунолошког сустава. Такођер може узроковати бројне болести ока, попут сљепоће, лош раст костију и проблеме с кожом.

Симптоми који указују на то да уносите превише витамина А укључују вртоглавицу, умор, повраћање или мучнину. Превише витамина А у тијелу може довести до остеопорозе, пријелома костију и токсичности јетре.

Храна богата витамином А укључује говеђу јетру, смрзнути шпинат, печени батат кромпир, обрано млијеко и сирове мркве.

Витамин Ц

Витамин Ц кључан је за имунолошку функцију. Важан је за раст и развој ткива, одржава кожу, зубе и кости здравима, а ублажава штету коју могу створити слободни радикали и токсини. Недостатак витамина Ц може довести до стања познатог као скорбут. Симптоми укључују умор, отицање десни и споро зацјељивање рана. Прекомјерени унос витамина Ц може изазвати мучнину, грчеве у трбуху, пролив.

Храна богата витамином Ц укључује сирове паприке, сок од наранче, киви, смрзнуте брокуле и печени кромпир.

Витамин Д

Витамин Д има важну улогу у раду имунолошког састава, а помаже и у раду бројних других функција у тијелу. Витамин Д такође смањује упалу у тијелу и одржава здраве нивое шећера у крви. Недостатак витамина Д повезан је с низом разних стања, укључујући и депресију и рак. Нужно је да дјеца уносе довољно витамина Д да би им се кости могле исправно развијати.

Недостатак витамина Д обично имају старији људи те особе које имају проблема с радом бубрега и јетре. Особе које узимају додатке овог витамина могу унијети прекомјерне количине, а симптоми који указују на прекомјерни унос укључују главобољу, губитак апетита, мучнину и повраћање, збуњеност те често мокрење.

Храна богата витамином Д укључује лосос, уље бакалара, обрано млијеко, сок од наранче и житарице.

Витамин Е

Витамин Е подупире наше крвне жиле помажући им да се шире и спречава стварање угрушака. Витамин Е такође је антиоксиданс па ублажава штету коју могу узроковати слободни радикали. Овај витамин игра важну улогу у раду имунолошког састава. Недостатак овог витамина ријетка је појава, али симптоми попут слабости у мишићима и анемија могу указивати на то да вам недостаје витамина Е. Ако особа уноси превише витамина Е, могу се јавити пролив, мучнина, главобоља, умор и слабост.

Храна богата витамином Е укључује сјеменке сунцокрета, бадеме, уље шафранике и маслац од кикирикија.

Витамин К

Витамин К посебно је важан у стварању крвних угрушака у тијелу када су нам потребни. Помаже у заустављању крварења на мјестима посјекотина или модрица. Недостатак витамина К доводи до спорог зацјељивања, а може негативно утицати и на здравље костију због чега постоји ризик од развоја остеопорозе. Ријетко ко може унијети превише овог витамина, а чак ни велике количине витамина К не изазивају нуспојаве.

Храна богата витамином К укључује сирови шпинат, кељ, смрзнуте брокуле, раштику и репу.

Витамин Б2

Витамин Б2 помаже ослобађању енергије из хране коју једемо како би нас одржавао снажнима. Потребан је за здрав раст ћелија вида, коже, косе и ноктију. Као и у случају витамина К, чак ни велике дозе витамина Б2 не изазивају нуспојаве.

Храна богата витамино Б2 укључује говеђу јетру, житарице, обични јогурт, гљиве и бадеме.

Витамин Б3

Витамин Б3 помаже у пружању енергије нашим ћелијама и нашем тијелу. Такође помаже одржати цријева, живце и кожу здравима. Недостатак овог витамина може довести до ријетког стања које се назива пелагра. Симптоми овог стања могу укључивати осип на мјестима изложеним сунцу, деменцију, повраћање и мучнину, а у најтежим случајевима ово стање може узроковати смрт. Пелагра се обично јавља који људи који не брину о здрављу или код оних који имају неке здравствене поремећаје, укључујући анорексију, АИДС или алкохолизам. Превелике дозе овог витамина могу узроковати нуспојаве као што су повраћање, пролив и мучнина.

Храна богата витамином Б3 укључује говеђу јетру, пилећа прса, туну и житарице.

Витамин Б9

Витамин Б9 је нужан за раст и развој ћелија, Недовољно овог витамина може узроковати неке гастроинтестиналне проблеме, укључујући пролив. Недостатак овог витамина обично се јавља код особа које прекомјерно пију алкохол, али може се јавити и код особа које узимају одређене лијекове.

Храна богата витамином Б9 укључује говеђу јетру, шпинат, грашак, житарице и бијелу рижу.

Витамин Б12

Витамин Б12 нужан је за исправно функционисање нашег нервног система, пише Еат тхис. Такође је важан и за развој ДНА, РНА, протеина и липида. Игра важну улогу и у формирању црвених крвих ћелија. 

Храна богата витамином Б12 укључује говеђу јетру, шкољке, квасац, лосос и мљевену јунетину.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар