"Космет претворен у криминалну црну рупу Европе"

Радикални Албанци претворили су Косово у "криминалну црну рупу Европе", изјавила је данас портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Србија 14.05.2021 | 17:19
"Космет претворен у криминалну црну рупу Европе"

Она је на редовном брифигу за новинаре, поводом нових напада на српске цркве на Косову и Метохији рекла да су Мисија УН и ЕУ обавезне да предузимају мјере за осигурање безбједности вјерских објеката и вјерника у покрајини, на шта Русија, како је подсјетила, упорно позива.

Указала је на то да насиље радикалних косовских Албанаца према Србима и православним светињама траје годинама и да нису у питању само инциденти који су учестали у посљедње вријеме.

– То најбоље показује неодрживост косовске квазидржавности и доказује да је овај регион претворен у криминалну црну рупу на карти Европе – рекла је Захарова, преноси Спутњик.

Она је истакла да је Русија увијек најоштрије осуђивала насиље радикалних Албанаца према Србима и српским светињама.

Епархија рашко-призренска саопштила је недавно да је каменована црква Св. Петке у Витини, а да су на Ðурђевдан са звонаре храма Св. Апостола Петра и Павла у оближњем селу Клокот непозната лица покушала да уклоне црквену заставу са звоника.

У сусједном селу Партеш раније ове године украдени су новац и црквене драгоцјености из цркве Св. Тројице, наводе у Епархији и истичу да најновији талас насиља није само, како косовске институције воле да кажу, део свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама.

У саопштењу се наводи да се напади на српске храмове континуирано дешавају и да највећим дијелом имају етничку и вјерску позадину јер су усмјерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ре

14.05.2021 15:44

Код вас се убијају по сколама..трујете политицке противнике..зато прво поглед у огледало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српкиња из Србије

14.05.2021 17:24

Убица, који је у сколи побио децу је исламски екстремиста , није Рус.

Name

Ре

14.05.2021 19:18

Руски је дрзављанин, а исто тако нису ни сви Косовари муслимани, има и правиславних али су Косовари. Како год, руска демократија је једна велика црна рупа која сири нестабилност гдје год мозе

Name

Српкиња из Србије

14.05.2021 19:49

За Ре : да ли је могуце да не умес да направис разлику измедју народа , дрзављанства и географског појма ? Косовац је зитељ Косова ( без обзира на припадност народу ) , Метохијац такодје, Сремац такодје ( пола Срема је у Србији где су вецина Срби , а пола у Хрватској где су вецина Хрвати , али има јос мањина других народа , сви су Сремци у географском смислу , а народи разлицити ) , део Баната је у Србији где је вецинско Српско становниство, а део у Румунији где је вецинско румунско становниство , ....и тако даље да не набрајам, надам се да сам објаснила географску одредницу, на некој географској одредници могу да зиве разлицити народи. Народ цини језик , писмо , култура, обицаји, традиција, систем вредности, историја, ... ( људи истог језика , писма , културе, обицаја, традиције, система вредности, историје, ...припадају једном народу, имају име народа , по имену народа језик којим говоре ) . Сто се тице дрзављанства, то знаци да цовек , без обзира на припадност народу , зиви у некој дрзави ( ције има дрзављанство ) . У Русији, конкретно, зиве Руси и друге националне мањине . Не мозе се неко сматрати Русом само на основу тога сто има руско дрзављанство ( али свакако јесте равноправан са Русима у правима и обавезама ) .

Name

Петар

14.05.2021 21:09

Изгледа да отров опасно дјелује на многе. Најугроженији су мозгови који су одавно изгубили реалну слику живота.

Name

Неко

14.05.2021 15:45

Сва среца па је Русија сједисте правде и демократије

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕРЦ ДРОГЕ

14.05.2021 15:46

ПА ОД ТОГА СУ И ФИНАНСИРАЛИ ДА ИМ ДАЈУ КАО ДРЗАВУ. САМО НЕ ИДЕ. НЕ СТВАРА СЕ ДРЗАВА НАРКО ФОНДОВИМА. НЕГО СРУСИ. АЛ ИМАЈУ ВРЕМЕНА ПА НЕК МИСЛЕ КАКО СЕ НАВОДНА ДЕМОКРАТИЈА ПРЕТВОРИ ЛАКО У РОБОВАЊЕ НАРКО КЛАНОВИМА. ПОЛАКО ОПАДУЉИЦЕ СЕ ДОТЛЕ ДА САМО КАЗУ ПА ОВО НЕ ТРЕБА НЕ ПРИЗНАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шверц дроге?

14.05.2021 16:57

Не серите. Људи су се изборили за државу и нама је сада остало да се гриземо од муке. Зашто Срби у Србији нису рађали Србе да остану и надјачају Албанце на Косову? Срби су бјежали са Косова од бједе и сиромаштва и мислили да је све српско тако јер они тако кажу те да кад то пожеле могу да се врате и Албанци да оду!? Па не може! Требали су да праве демографску слику бољом а не да као кукавице бјеже по Србији, Војводини, БиХ, Хрватској о др крајевима СФРЈ и иностранству. Како су Албанци могли да живе у бједи и сиромаштву!? Сада можемо једино да се убијемо и то је то.

Name

Српкиња из Србије

14.05.2021 17:40

Срби су протеривани са Косова и Метохије . Протерано је пола милиона Срба са КиМ за време Другог Светског рата . Арбанаси су тад били добровољци у Хитлеровој СС Скендербег дивизији и убијали Србе , заједно са италијанским фасистима, за време 2.св.рата кратко су формирали ''Велику Албанију '' ( прво су окупирали Грцку , па Стару Србију , па КиМ ) , зестоке су борбе биле . НИСУ Срби отисли добровољно !!! Након заврсетка 2.Св.рата , комунистицки бравар Броз је ЗАБРАНИО повратак Србима на своја вековна огњиста, а истовремено примао мигранте албанце из Албаније , који су безали од тамосњег резима. Тако је досло до промене демографске слике , а да не помињем протеривање Срба '99 и мартовски погром 2004.г када су сиптари протерали 250 000 ( рецима : двеста педесет хиљада ! ) Срба са СРПСКОГ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ , са њихових вековних огњиста .

Name

Ре Сверц дроге?

14.05.2021 17:42

По твојој логици, рецимо Кинеска цетврт у Њујорку мозе да се "избори" да постане независна дрзава јер тамо не зиви ни један једини бијелац, а има их многоструко висе него становника на Косову. Сувереност и дрзавност не стварају се наталитетом, нити досељавањем. Јос је ненормалнија идеја да особа треба да зиви у биједи и сиромаству да би сацувала своју дрзаву. Градјани нису ти који цувају сувереност, вец је то посао политицара и дипломата, а у слуцају крајње нузде и војске. А ако истински мислис да је било гдје у свијету могуце да се отцијепи дио суверене дрзаве као сто је то дозвољено Косову, ти си наивнији него сто вец изгледас. Да се тако ствара дрзава, Баскија би рецимо била одавно самостална. Косово је "изузетак" који је могао да се деси само Србији, и искљуциво уз политцко насиље медјународне заједнице. Нема тог наталитета и миграција које у било којој другој дрзави могу резултирати отцјепљењем њеног дијела.

Name

Марија М.

14.05.2021 15:59

А тек Република Српска, мафија је на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серјожа

14.05.2021 18:40

Ето у Русији све цвјета, демократија врхунска, диктатура пролетеријата још у току. Олигарахи тј. милијардери владају државом. Крим исто као и Косово украдени од матичних држава Украјине и Србије. Руси бјеже на запад и УСА. Незнам о чему прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

25 милиона

15.05.2021 09:11

Руса зиви ван граница Русије. У Украјини највисе. Кијев је био срце руса и вјеруј опет це,не зато сто то зели Русија него сто сто це то опет позелити украјински руси, ниста им нико није понудио ни ти це, до унистио их и користио као орудје против руса. Једино их Русија мозе вадити из зивог блата....

Name

Директ

15.05.2021 10:41

Ето у Русији цвијета криминал, а код нас цвијеће. :)))