Сукоби у Израелу и Палестини сачували га од губитка власти

До избијања насиља у Израелу и Гази, Бењамин Нетањаху, након 12 година на премијерској позицији, био је на ивици да изгуби политичку моћ, пише Тхе Гуардиан.

Свијет 14.05.2021 | 10:05
Сукоби у Израелу и Палестини сачували га од губитка власти

Четврти општи избори у земљи у посљедње двије године довели су до тога да је лидер опозиције Yаир Лапид добио могућност да покуша саставити коалицију. Међутим, испаљивање ракета и пројектила између Израела и Газе, и посљедично насиље између Јевреја и Арапа у појединим насељима у Израелу, закомпликовало је те напоре.

Лапид има крајњи рок до 2. јуна да формира коалицију. У међувремену, Нетањаху покушава ојачати своју репутацију снажног лидера спремног да се супротстави палестинским милитантима бескомпромисном реториком о наношењу смртних удараца Хамасу.

Алудирајући на своје властито "уједињено и снажно водство", Нетањаху је у сриједу рекао:

"Радимо свим снагама да заштитимо Израел од непријатеља извана и изгредника изнутра."

Иако је Нетањаху предводио двије претходне војне операције у Гази 2012. и 2014. године, овај пут постоји значајна разлика.

Један од његових успјеха у протеклих 12 година био је великим дијелом одвајање палестинског питања од свакодневног живота већине Израелаца. Окупација Западне обале, источног Јерузалема и Газе није била важан фактор на недавним изборима. Осим сукоба преко границе Газе, насиље је било ограничено углавном на окупираној Западној обали.

Али ерупција насиља, нереда и насилних напада између јеврејских и арапских грађана Израела у градовима у којима је постојао одређени ниво суживота довело га је у проблем.

Лапид је рекао да је дошло до "потпуног губитка контроле" и оптужио Нетањахуа да је Израел довео до анархије.

"Јеврејски и арапски изгредници објавили су рат Израелу и нема одговора, владе, полиције, водства."

"Видимо растурање; видимо лом нашег друштва", рекао је Надав Еyал новинар Yедиотх Ахронотху, најтиражнијег израелског листа.

Лоуис Фисхман, професор на Брооклyн Цоллегеу, написао је у Хааретзу да је Нетањахуов "највећи чаробни трик" био потицати индиферентност израелских Јевреја на угњетавање Палестинаца од стране њихове државе.

"Али чак и најпажљивије изграђена кућица од карата на крају почиње пропадати, и управо се то сада догађа ... Непробојни Нетанyахуисм, дјело главног илузионисте, разбија се."

Лапид је рекао да догађаји из прошле седмице "нису изговор" за задржавање Нетанyаху-а на позицији.

"Управо супротно. Управо су они разлог зашто би га требало што прије замијенити."

Али то неће бити лак задатак. Мале странке широм политичког спектра које су потенцијални Лапидови партнери вјеројатно ће се борити да своје разлике оставе по страни. Лапиду, бившем телевизијском новинару, недостаје политичког и војног искуства у контексту великих сукоба.

Уз политичку пријетњу његовом премијерском положају и тренутне критике због хаоса у мјешаним израелским градовима, Нетањаху је и први израелски премијер којем се суди због кривичних пријава, укључујући превару и примање мита. Негира оптужбе, тврдећи да је жртва политички мотивисаног лова на вјештице.

Тренутни сукоб пружа одређену заштиту израелском премијеру.

"Нетањаху је управо тамо гдје жели бити, усред велике кризе, гдје не желите промијенити премијера", рекао је Митцхелл Барак, политички аналитичар са сједиштем у Јерусалему.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ТДИ

14.05.2021 08:18

Није одрзиво несто сто је створено на прогону и убијању, кад тад це се срусити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.05.2021 23:17

Како није? А независно Косово? Мада, у будућој перспективи, у праву си.

Name

ре

15.05.2021 13:50

процитај 1244. Србија није испунила своје обавезе сто се тице Косова, сад је с правом независно.

Name

Ето га

14.05.2021 08:58

Овај као ови наши. Битна је фотеља а не тамо нецији зивоти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

14.05.2021 09:18

Политика је проститутка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви су они

14.05.2021 12:09

У стању зртвовати мир због пљацке на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

14.05.2021 12:37

Због тога је и покренуо сукобе. То је лик који је у стању да изазове свјетски сукоб да би остао на власти. Учите народе! И Додик покушава на тај начин да остане на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

14.05.2021 13:32

Тако ће бити и у Босни и Србији са садашњим политичарима којима се љуља столица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Завади па владај

14.05.2021 17:05

Додик исто такво планира. Јос му је једино та опција остала. Све остале су му пропале а ако покуша и са насиљем прво це кренути у Лакташима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

15.05.2021 11:05

Наравно да га је рат одрзао на власти. То је све договорено са Хамас бандом. На тај це нацин и они остати на власти,као и ови наси политицари. Завади па владај.

ОДГОВОРИТЕ