Sukobi u Izraelu i Palestini sačuvali ga od gubitka vlasti

Do izbijanja nasilja u Izraelu i Gazi, Benjamin Netanjahu, nakon 12 godina na premijerskoj poziciji, bio je na ivici da izgubi političku moć, piše The Guardian.

Svijet 14.05.2021 | 10:05
Sukobi u Izraelu i Palestini sačuvali ga od gubitka vlasti

Četvrti opšti izbori u zemlji u posljednje dvije godine doveli su do toga da je lider opozicije Yair Lapid dobio mogućnost da pokuša sastaviti koaliciju. Međutim, ispaljivanje raketa i projektila između Izraela i Gaze, i posljedično nasilje između Jevreja i Arapa u pojedinim naseljima u Izraelu, zakomplikovalo je te napore.

Lapid ima krajnji rok do 2. juna da formira koaliciju. U međuvremenu, Netanjahu pokušava ojačati svoju reputaciju snažnog lidera spremnog da se suprotstavi palestinskim militantima beskompromisnom retorikom o nanošenju smrtnih udaraca Hamasu.

Aludirajući na svoje vlastito "ujedinjeno i snažno vodstvo", Netanjahu je u srijedu rekao:

"Radimo svim snagama da zaštitimo Izrael od neprijatelja izvana i izgrednika iznutra."

Iako je Netanjahu predvodio dvije prethodne vojne operacije u Gazi 2012. i 2014. godine, ovaj put postoji značajna razlika.

Jedan od njegovih uspjeha u proteklih 12 godina bio je velikim dijelom odvajanje palestinskog pitanja od svakodnevnog života većine Izraelaca. Okupacija Zapadne obale, istočnog Jeruzalema i Gaze nije bila važan faktor na nedavnim izborima. Osim sukoba preko granice Gaze, nasilje je bilo ograničeno uglavnom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ali erupcija nasilja, nereda i nasilnih napada između jevrejskih i arapskih građana Izraela u gradovima u kojima je postojao određeni nivo suživota dovelo ga je u problem.

Lapid je rekao da je došlo do "potpunog gubitka kontrole" i optužio Netanjahua da je Izrael doveo do anarhije.

"Jevrejski i arapski izgrednici objavili su rat Izraelu i nema odgovora, vlade, policije, vodstva."

"Vidimo rasturanje; vidimo lom našeg društva", rekao je Nadav Eyal novinar Yedioth Ahronothu, najtiražnijeg izraelskog lista.

Louis Fishman, profesor na Brooklyn Collegeu, napisao je u Haaretzu da je Netanjahuov "najveći čarobni trik" bio poticati indiferentnost izraelskih Jevreja na ugnjetavanje Palestinaca od strane njihove države.

"Ali čak i najpažljivije izgrađena kućica od karata na kraju počinje propadati, i upravo se to sada događa ... Neprobojni Netanyahuism, djelo glavnog iluzioniste, razbija se."

Lapid je rekao da događaji iz prošle sedmice "nisu izgovor" za zadržavanje Netanyahu-a na poziciji.

"Upravo suprotno. Upravo su oni razlog zašto bi ga trebalo što prije zamijeniti."

Ali to neće biti lak zadatak. Male stranke širom političkog spektra koje su potencijalni Lapidovi partneri vjerojatno će se boriti da svoje razlike ostave po strani. Lapidu, bivšem televizijskom novinaru, nedostaje političkog i vojnog iskustva u kontekstu velikih sukoba.

Uz političku prijetnju njegovom premijerskom položaju i trenutne kritike zbog haosa u mješanim izraelskim gradovima, Netanjahu je i prvi izraelski premijer kojem se sudi zbog krivičnih prijava, uključujući prevaru i primanje mita. Negira optužbe, tvrdeći da je žrtva politički motivisanog lova na vještice.

Trenutni sukob pruža određenu zaštitu izraelskom premijeru.

"Netanjahu je upravo tamo gdje želi biti, usred velike krize, gdje ne želite promijeniti premijera", rekao je Mitchell Barak, politički analitičar sa sjedištem u Jerusalemu.

(Klix)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

TDI

14.05.2021 08:18

Nije odrzivo nesto sto je stvoreno na progonu i ubijanju, kad tad ce se srusiti.

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.05.2021 23:17

Kako nije? A nezavisno Kosovo? Mada, u budućoj perspektivi, u pravu si.

Name

re

15.05.2021 13:50

procitaj 1244. Srbija nije ispunila svoje obaveze sto se tice Kosova, sad je s pravom nezavisno.

Name

Eto ga

14.05.2021 08:58

Ovaj kao ovi naši. Bitna je fotelja a ne tamo neciji zivoti

ODGOVORITE
Name

Polupismen

14.05.2021 09:18

Politika je prostitutka

ODGOVORITE
Name

Svi su oni

14.05.2021 12:09

U stanju zrtvovati mir zbog pljacke na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Pa

14.05.2021 12:37

Zbog toga je i pokrenuo sukobe. To je lik koji je u stanju da izazove svjetski sukob da bi ostao na vlasti. Učite narode! I Dodik pokušava na taj način da ostane na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Ja

14.05.2021 13:32

Tako će biti i u Bosni i Srbiji sa sadašnjim političarima kojima se ljulja stolica

ODGOVORITE
Name

Zavadi pa vladaj

14.05.2021 17:05

Dodik isto takvo planira. Jos mu je jedino ta opcija ostala. Sve ostale su mu propale a ako pokuša i sa nasiljem prvo ce krenuti u Laktašima

ODGOVORITE
Name

Jojo

15.05.2021 11:05

Naravno da ga je rat odrzao na vlasti. To je sve dogovoreno sa Hamas bandom. Na taj ce nacin i oni ostati na vlasti,kao i ovi nasi politicari. Zavadi pa vladaj.

ODGOVORITE