Ове популарне намирнице лоше утичу на тијело

Ако пречесто конзумирате одређене намирнице, оне би могле негативно утјецати на ваше тијело. Постоји низ намирница које могу изазвати негативне посљедице које укључују дебљање, повећани ризик од развоја срчаних болести и удара и друго. Нутриционисти су набројали низ популарних намирница које могу негативно утицати на тијело.

Здравље 13.05.2021 | 16:30
Ове популарне намирнице лоше утичу на тијело

Месо с роштиља

“Месо с роштиља може бити извор полицикличких ароматских угљиководика (ПАХ) и хетероцикличких амина (ХЦА), који се сматрају потенцијалним канцерогенима”, објаснила је нутриционистица Холлy Кламер.

Кламер наводи да се негативни учинци меса с роштиља могу смањити ако се користи месо с нижим удјелом масти. Мање масноће значи мање капања масти на роштиљу, мање печења и дима. Осим тога, Кламер савјетује да претходно маринирате месо јер маринада може пружити додатан слој заштите.

Деликатесно месо

“Прерађено деликатесно месо не садржи само натриј, већ му се често додају нитрити и нитрати који се стврдњавају и прерађују”, каже нутриционистица Диана Гариглио-Цлелланд.

“Иако постоје неке потенцијалне здравствене користи, нитрати и нитрити повезани су с повећаним ризиком од рака”, додала је.

Газирани сокови

“Газирани сокови садрже само празне калорије, а не дају вам никакве храњиве твари. Ова пића пуна су шећера или умјетних заслађивача, кемикалија, конзерванса и доданих боја”, појаснила је нутриционистица Алициа Галвин, додајући да те твари могу довести до инзулинске резистенције, накупљања масноћа у јетри или чак и дијабетеса ако пречесто конзумирате чисти шећер.

Слаткиши

“Слично газираном пићу, ни конзумирање слаткиша нема никакве прехрамбене користи. Слаткиши су пуни кемикалија, умјетних бојила, шећера и калорија. Редовита конзумација слаткиша може довести до повишеног шећера у крви, поремећаја регулације инзулина, потенцијално дијабетеса, болести срца, масне јетре и дебљања”, појаснила је Галвин.

Житарице

Галвин наводи да је већина житарица које једемо за доручак богата шећером, умјетним заслађивачима и бојилима. Уз то, такве житарице садрже мало влакана и протеина. Прије него што купите неке житарице, Галвин савјетује да провјерите наљепницу како бисте провјерили удио шећера, протеина и влакана.

Смоотхие и воћни сокови

Смоотхие и воћни сокови могу бити једнако штетни као и газирана пића. “Постоји повезаност између пијења слатких пића и ризика од развоја кардиоваскуларних болести, што је повезано са срчаним и можданим ударом”, објаснила је Гариглио-Цлелланд.

Пржена храна

“Пржена храна обично се пржи у нездравом уљу, а тијеком процеса пржења отпуштају се неки токсични спојеви, пише Еат тхис. Такви спојеви повезани су низом болести, укључујући дијабетес, срчане болести, отказивање бубрега и Алзхеимерову болест.

(Н1)

Коментари / 0

Оставите коментар