"Затвара" се Евролига - АБА постаје бесмислена

Кошаркашка Евролига полако прелази у затворено такмичење, чија ће прва сезона бити 2023/2024.

Спорт 13.05.2021 | 14:26
"Затвара" се Евролига - АБА постаје бесмислена

Идеја је да сви тимови учесници имају стално место у лиги, без шансе за друге да се "квалификују", чак ни преко Еврокупа.

Била би до европска верзија НБА лиге, у којој би се нови клуб могао прикључити само кроз позивницу као замена у случају одустајања неког од чланова због финансијских проблема, преноси "Мундо Депортиво".

Тренутно Евролигу контролише 11 власника који имају сигурно место у такмичењу: Реал Мадрид, Барселона, Басконија, Анадолу Ефес, Фенербахче, Олимпијакос, Панатинаикос, ЦСКА, Макаби, Жалгирис и Олимпија МИлано.

Овој листи би ускоро требало да се прикључе немачки Бајерн Минхен и француски АСВЕЛ, који су већ у поступку добијања сталне лиценце.

Пројекат затворене Евролиге представља директан сукоб са ФИБА и националним лигама, које бране спортску меритократију као основни елемент идентитета европског спорта.

Лиге и нелиценцирани клубови су у последње две деценије осетиле последице постепеног затварања Евролиге јер их је то финансијски" "давило" чинећи их мање атрактивним и сходно томе мање занимљивим спонзорима и другим начинима финансирања.

Следеће сезоне Евролигу ће осим горе наведених 13 клубова чинити још пет, финалисти Еврокупа Монако и УНИКС, потом Алба Берлин која је добила двогодишњу позивницу, шампион АБА лиге (Црвена звезда или Будућност), и још један клуб који ће добити позивницу, а то ће вероватно бити руски Зенит.

(Б92)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

И следеће

13.05.2021 13:04

Сљедеће године Игокеа приватни клуб Милорада и сина Игора престаје са евролигама кад се открију извори финанцирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спорт

13.05.2021 13:19

је одавно престао бити спорт... Онај ко има паре, тај диктира услове. То је једно велико прање пара... Амин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

13.05.2021 13:56

А која је онда сврха постојања националних лига ако неце снаге одмјеравати са побједницима првенстава других земаља...

ОДГОВОРИТЕ
Name

меxико

13.05.2021 14:07

Остре мјере ФИБЕ као сто је УЕФА разбуцала лигу сампиона