"Zatvara" se Evroliga - ABA postaje besmislena

Košarkaška Evroliga polako prelazi u zatvoreno takmičenje, čija će prva sezona biti 2023/2024.

Sport 13.05.2021 | 14:26
"Zatvara" se Evroliga - ABA postaje besmislena

Ideja je da svi timovi učesnici imaju stalno mesto u ligi, bez šanse za druge da se "kvalifikuju", čak ni preko Evrokupa.

Bila bi do evropska verzija NBA lige, u kojoj bi se novi klub mogao priključiti samo kroz pozivnicu kao zamena u slučaju odustajanja nekog od članova zbog finansijskih problema, prenosi "Mundo Deportivo".

Trenutno Evroligu kontroliše 11 vlasnika koji imaju sigurno mesto u takmičenju: Real Madrid, Barselona, Baskonija, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Žalgiris i Olimpija MIlano.

Ovoj listi bi uskoro trebalo da se priključe nemački Bajern Minhen i francuski ASVEL, koji su već u postupku dobijanja stalne licence.

Projekat zatvorene Evrolige predstavlja direktan sukob sa FIBA i nacionalnim ligama, koje brane sportsku meritokratiju kao osnovni element identiteta evropskog sporta.

Lige i nelicencirani klubovi su u poslednje dve decenije osetile posledice postepenog zatvaranja Evrolige jer ih je to finansijski" "davilo" čineći ih manje atraktivnim i shodno tome manje zanimljivim sponzorima i drugim načinima finansiranja.

Sledeće sezone Evroligu će osim gore navedenih 13 klubova činiti još pet, finalisti Evrokupa Monako i UNIKS, potom Alba Berlin koja je dobila dvogodišnju pozivnicu, šampion ABA lige (Crvena zvezda ili Budućnost), i još jedan klub koji će dobiti pozivnicu, a to će verovatno biti ruski Zenit.

(B92)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

I sledeće

13.05.2021 13:04

Sljedeće godine Igokea privatni klub Milorada i sina Igora prestaje sa evroligama kad se otkriju izvori financiranja.

ODGOVORITE
Name

Sport

13.05.2021 13:19

je odavno prestao biti sport... Onaj ko ima pare, taj diktira uslove. To je jedno veliko pranje para... Amin.

ODGOVORITE
Name

Nole

13.05.2021 13:56

A koja je onda svrha postojanja nacionalnih liga ako nece snage odmjeravati sa pobjednicima prvenstava drugih zemalja...

ODGOVORITE
Name

mexiko

13.05.2021 14:07

Ostre mjere FIBE kao sto je UEFA razbucala ligu sampiona