Политичке елите у БиХ живе на вјештачким подјелама

Народи на Балкану морају нужно да живе једни са другима, а не једни поред других како се то често жели приказати у јавности, поручено је у емисији “Глобално” БН телевизије. Сваки сукоб погодује само елитама које га производе, а никако заједници, нагласили су саговорници у емисији “Глобално”.

Република Српска 12.05.2021 | 21:45
Политичке елите у БиХ живе на вјештачким подјелама

Историчар Дејан Ристић наводи да што је бројчано балканских народа мање, то су њихове подјеле, стварне или вјештачке веће. 

"Чини ми се да постоји један дио становништва и политичких елита који живе на вјештачким подјелама, чак их и стварају. Ми смо сувише сродни да би смо се дијелили. Морамо да нужно живимо једни са другима, а не једни поред других како често желимо да успоставимо своје односе", рекао је историчар Дејан Ристић.

Новинар Мухарем Баздуљ тврди да је највећи проблем што сва балканска друштва живе у лажи.

"Лажи која је прилагођена властитом наративу о свему што се десило у посљедњих 30 година. Та лаж није у свим друштвима једнаког интензитета. Идеја у којој ви представите да је ваша страна потпуно невина, да сте дјеца која се играју на игралишту, а онда је као дошао манијак и побио вас не стоји. Сви народи су имали елиту која их је представљала када је рат почео, неко је гласао за те људе.  Сви треба да одговарају", рекао је Баздуљ. 

Постоје дијелови елита које упорно покушавају да гумицом избришу дијелове историје, каже Ристић и наглашава:

"То историја не дозвољава. Ми не можемо да прихватимо чињеницу да су историјске вриједности непромјењиве". 

"Не можемо да избришемо ни Југославију ни неки други период наше заједничке или појединачне историје већ из тога треба да учимо", јасан је Ристић.

Баздуљ наводи да би умјесто бављења измишљеним проблемима, политичари морали да се ухвате у коштац са реалним животним недаћама становништва које представљају.

"Цурење становништва, које не одлазе у Њемачку и Аустрију јер им је овдје добро, него јер им је очајно, јер имају најмање пензије у Европи, што политичари нису у стању да набаве вакцину, што нису у стању нацртану овцу да сачувају… И 30 година послије рата ће им рат бити крив за њихову катастрофалну неспособност и немоћ", рекао је Баздуљ. 

Некако би се и прешло преко различитих погледа на прошлост, каже Баздуљ, али, истиче он, тешко ће се прећи преко различитих погледа на будућност.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Искуство из Еx.Ју

12.05.2021 21:50

Сто се прије помиримо прије цемо опез закувати - овако завадјени смо бар цувари мира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

13.05.2021 05:47

АКО СИ ТИ ЗАВАШЕН НЕ ТРПАЈ НАС У СВОЈ КОШ.

Name

ре

13.05.2021 06:10

Гледај своја посла па нецес имати кад да ратујес због глупости.Да се људи баве оним сто је битно, не би им пало на памет да размисљају о глупостима.

Name

Фениx

13.05.2021 04:28

Када би им се забраниле теме којим се баве а наметнуле животне теме као запошљавање,нове фабрике,доводјење страних инвеститора,убрзани раст стандарда градјана пошто смо на дну,итд. итд. неби проговарали данима,неби имали шта рећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђед

13.05.2021 06:51

Исте поличке опције као и у рату су на власти у БиХ без прекида! Али како? Само један примјер: Бакир и Додик понашају се као Хамас и Нетењаху и одржавају једни друге на власти! ИСТО ПОЗОРИШТЕ! Размислите драги земљаци!

ОДГОВОРИТЕ