Сада су у другом плану они који су стварали Републику

Борци који су стварали Републику Српску стављени су у други план, њихов положај је веома тежак у данашњем демократском друштву, речено је током обиљежавања Дана Војске Републике Српске, Дана Семберских ратних јединица и Дана трећег пјешадијског Република Српска пука у Бијељини.

Република Српска 12.05.2021 | 13:53
Сада су у другом плану они који су стварали Републику

Да ратовати није било лако, да је више од 20.000 бораца животе дало за стварање Републике Српске у одбрамбено-отадзбинском рату и да су многи рањени и претрпјели најтеже муке , потврдили су борци који ни дан данас не заузимају статус који им припада и већина живи на друштвеним маргинама.

“Оно за шта су се људи борили и што су очекивали да ће бити послије рата, ипак до тога није дошло. Нажалост, у нашем друштву су преовладале неке друге струје, неки други правци, тако да су борци који су стварали Републику Српску гурнути у други план,” рекао је Горан Тешић – официр у Гарди “Пантери”, Бијељина.

“Ово је демократска држава гдје је то тешко остварити, али мислим да су ту сами борци криви, а и они у скупштини који се куну да су борци, какви су они борци кад не подржавају борце", истакао је Василије Митровић – командант трећег одреда Источно-босанског корпуса.

Потребно је борити се за бољи друштвени положај свих бораца и породица погинулих бораца, нагласио је градоначелник Бијељине.

“Да вратимо дуг Републици Српској , онима који су дали свој живот, одбранили територију, а данас је то кроз побољшање статуса и то не само на овим данима када говоримо о дану Војске Републике Српске, него и свим другим данима када год можемо документима да утичемо на било који акт, на било који положај, било којег демобилисаног борца, чланове породица погинулих бораца, да то сваког дана и чинимо,” додаје Петровић.

Евоцирајући успомене током обиљежавања Дана Војске Републике Српске у Бијељини присутни су се присјетили више од хиљаду погинулих бораца на подручју Семберије.

“Ми борци, данас смо се окупили овдје да се поклонимо нашим саборцима који су дали своје животе, а сигурно да никад не заборавимо сву улогу Војске Републике Српске у стварању наше отаџбине,” рекао је Миодраг Стевановић – предсједник Борачке организације, Бијељина.

“Патриотизам и родољубље који су показали српски борци у одбрамбено-отаџбинском рату још једном је могао да се мјери са свим оним патриотизмом и родољубљем који је српски народ показао кроз своју историју, кроз вијекове, увијек бранећи своју груду од нападача и освајача,” наглашава Небојша Јовановић – командант трећег пјешадијског батаљона, Република Српска пука.

Послије свечаног дефилеа припадника трећег пјешадијског Република Српска пука, на тргу у Бијељини служен је парастос и положени вијенци на споменик погинулим борцима, након чега су представници делегација посјетили Спомен собу.  

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Зворник

12.05.2021 12:55

Незнам ста славите несто цега висе нејма или се варам или Сам неку епизоду промасијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

12.05.2021 13:05

Варас се Зворник, нејма ни Босне па је ви славите.

Name

Ре лазо

12.05.2021 13:32

Без обзира на вас двојицу али цињенице су да војска не постоји а Босна постоји.У то се можеш увјерити када узмес своје личне документе. Није ми циљ да будем злонамјеран него само износим цињенице.

Name

Дубица

12.05.2021 14:09

Као дијете палог борца , гади ми се кад било ко од главоња узме у уста борце и пале борце. Нико није вриједан да их спомене. Кад нико ниста не мисли искрено не требају ни говорити. Нису вриједни

Name

Зорник

13.05.2021 03:00

Циркус Брате драги.

Name

За ревизијо лазо

13.05.2021 12:44

Земљаце узалуд ти труд објасњавати несто милетовом занесењацима. Да миле промијени дан за ноц они би пристали

Name

Борац

12.05.2021 13:00

Ста то славите брацо? Славите сто нам је Бурле слагао по ко зна који пут да це нам удијелити сиротињу за ускрс?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељко

12.05.2021 16:01

Борац, зашто се ниси бунио после рата, знаш добро ко је био на власти тада и да ли сте ви борци имали нека примања на основу учешћа у рату ?

Name

Какав други план

12.05.2021 13:37

Борци су задња рупа на свирали , али у доброј мјери су и сами зато криви , јер се велики број продаје највећим дезертерима и уништиоцима републике за пишљивих 50 КМ , али пишљивих 50 КМ , отетих од народа . Наравно највећи кривци за овакав , никакав положај бораца је вођство борачке организације , који су издали борце , ради личних интереса . И гле чуда исти ти дезертери , издајници , уништиоци свега , су спремни поново гурнути биједу у ратне сукобе , а они би , наравно опет шверцовали и богатили се , али мало морген .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

12.05.2021 14:28

Борци немају посао, дезертери владају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

12.05.2021 22:18

Да дезертери владају, али имају и посао, док су борци махом технолошки вишак...

Name

6.категорија

12.05.2021 16:52

Ми из 6 и 7 категорије смо избачени из "борачког статуса." Наше учешће у рату се, изгледа, води као војна вјежба. Као прво, одмах након завршетка средње школе смо добијали војне позиве и тиме нам је било ускраћено даљње школовање. Као друго, међу задњима смо демобилисани. Као треће, до данас нисмо остварили никаква права као борци. Ко жели да се оснује "удружење бораца 6 и 7 категорије" нек се јави у коментару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

12.05.2021 18:02

Дрзаву су окупирали ратни и поратни профитери, њима РС припада, приватизовали су је са свим институцијама и узивају а они који су је стварали су социјалне категорије! Јел тако Савцицу, издајице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб Влаховић Цигановић

12.05.2021 18:55

Штета што одмах нисам отишо вани уз Босне, већ сам пустио да ме под пријетњом регрутују у рат. Понижавали су ме и вријеђали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

13.05.2021 05:22

Ти се за њих борио!?