Sada su u drugom planu oni koji su stvarali Republiku

Borci koji su stvarali Republiku Srpsku stavljeni su u drugi plan, njihov položaj je veoma težak u današnjem demokratskom društvu, rečeno je tokom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske, Dana Semberskih ratnih jedinica i Dana trećeg pješadijskog Republika Srpska puka u Bijeljini.

Republika Srpska 12.05.2021 | 13:53
Sada su u drugom planu oni koji su stvarali Republiku

Da ratovati nije bilo lako, da je više od 20.000 boraca živote dalo za stvaranje Republike Srpske u odbrambeno-otadzbinskom ratu i da su mnogi ranjeni i pretrpjeli najteže muke , potvrdili su borci koji ni dan danas ne zauzimaju status koji im pripada i većina živi na društvenim marginama.

“Ono za šta su se ljudi borili i što su očekivali da će biti poslije rata, ipak do toga nije došlo. Nažalost, u našem društvu su preovladale neke druge struje, neki drugi pravci, tako da su borci koji su stvarali Republiku Srpsku gurnuti u drugi plan,” rekao je Goran Tešić – oficir u Gardi “Panteri”, Bijeljina.

“Ovo je demokratska država gdje je to teško ostvariti, ali mislim da su tu sami borci krivi, a i oni u skupštini koji se kunu da su borci, kakvi su oni borci kad ne podržavaju borce", istakao je Vasilije Mitrović – komandant trećeg odreda Istočno-bosanskog korpusa.

Potrebno je boriti se za bolji društveni položaj svih boraca i porodica poginulih boraca, naglasio je gradonačelnik Bijeljine.

“Da vratimo dug Republici Srpskoj , onima koji su dali svoj život, odbranili teritoriju, a danas je to kroz poboljšanje statusa i to ne samo na ovim danima kada govorimo o danu Vojske Republike Srpske, nego i svim drugim danima kada god možemo dokumentima da utičemo na bilo koji akt, na bilo koji položaj, bilo kojeg demobilisanog borca, članove porodica poginulih boraca, da to svakog dana i činimo,” dodaje Petrović.

Evocirajući uspomene tokom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske u Bijeljini prisutni su se prisjetili više od hiljadu poginulih boraca na području Semberije.

“Mi borci, danas smo se okupili ovdje da se poklonimo našim saborcima koji su dali svoje živote, a sigurno da nikad ne zaboravimo svu ulogu Vojske Republike Srpske u stvaranju naše otadžbine,” rekao je Miodrag Stevanović – predsjednik Boračke organizacije, Bijeljina.

“Patriotizam i rodoljublje koji su pokazali srpski borci u odbrambeno-otadžbinskom ratu još jednom je mogao da se mjeri sa svim onim patriotizmom i rodoljubljem koji je srpski narod pokazao kroz svoju istoriju, kroz vijekove, uvijek braneći svoju grudu od napadača i osvajača,” naglašava Nebojša Jovanović – komandant trećeg pješadijskog bataljona, Republika Srpska puka.

Poslije svečanog defilea pripadnika trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, na trgu u Bijeljini služen je parastos i položeni vijenci na spomenik poginulim borcima, nakon čega su predstavnici delegacija posjetili Spomen sobu.  

(BN)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Zvornik

12.05.2021 12:55

Neznam sta slavite nesto cega vise nejma ili se varam ili Sam neku epizodu promasijo

ODGOVORITE
Name

Lazo

12.05.2021 13:05

Varas se Zvornik, nejma ni Bosne pa je vi slavite.

Name

Re lazo

12.05.2021 13:32

Bez obzira na vas dvojicu ali cinjenice su da vojska ne postoji a Bosna postoji.U to se možeš uvjeriti kada uzmes svoje lične dokumente. Nije mi cilj da budem zlonamjeran nego samo iznosim cinjenice.

Name

Dubica

12.05.2021 14:09

Kao dijete palog borca , gadi mi se kad bilo ko od glavonja uzme u usta borce i pale borce. Niko nije vrijedan da ih spomene. Kad niko nista ne misli iskreno ne trebaju ni govoriti. Nisu vrijedni

Name

Zornik

13.05.2021 03:00

Cirkus Brate dragi.

Name

Za revizijo lazo

13.05.2021 12:44

Zemljace uzalud ti trud objasnjavati nesto miletovom zanesenjacima. Da mile promijeni dan za noc oni bi pristali

Name

Borac

12.05.2021 13:00

Sta to slavite braco? Slavite sto nam je Burle slagao po ko zna koji put da ce nam udijeliti sirotinju za uskrs?

ODGOVORITE
Name

Željko

12.05.2021 16:01

Borac, zašto se nisi bunio posle rata, znaš dobro ko je bio na vlasti tada i da li ste vi borci imali neka primanja na osnovu učešća u ratu ?

Name

Kakav drugi plan

12.05.2021 13:37

Borci su zadnja rupa na svirali , ali u dobroj mjeri su i sami zato krivi , jer se veliki broj prodaje najvećim dezerterima i uništiocima republike za pišljivih 50 KM , ali pišljivih 50 KM , otetih od naroda . Naravno najveći krivci za ovakav , nikakav položaj boraca je vođstvo boračke organizacije , koji su izdali borce , radi ličnih interesa . I gle čuda isti ti dezerteri , izdajnici , uništioci svega , su spremni ponovo gurnuti bijedu u ratne sukobe , a oni bi , naravno opet švercovali i bogatili se , ali malo morgen .

ODGOVORITE
Name

Rus

12.05.2021 14:28

Borci nemaju posao, dezerteri vladaju

ODGOVORITE
Name

Idealno

12.05.2021 22:18

Da dezerteri vladaju, ali imaju i posao, dok su borci mahom tehnološki višak...

Name

6.kategorija

12.05.2021 16:52

Mi iz 6 i 7 kategorije smo izbačeni iz "boračkog statusa." Naše učešće u ratu se, izgleda, vodi kao vojna vježba. Kao prvo, odmah nakon završetka srednje škole smo dobijali vojne pozive i time nam je bilo uskraćeno daljnje školovanje. Kao drugo, među zadnjima smo demobilisani. Kao treće, do danas nismo ostvarili nikakva prava kao borci. Ko želi da se osnuje "udruženje boraca 6 i 7 kategorije" nek se javi u komentaru.

ODGOVORITE
Name

Borac

12.05.2021 18:02

Drzavu su okupirali ratni i poratni profiteri, njima RS pripada, privatizovali su je sa svim institucijama i uzivaju a oni koji su je stvarali su socijalne kategorije! Jel tako Savcicu, izdajice!

ODGOVORITE
Name

Srboljub Vlahović Ciganović

12.05.2021 18:55

Šteta što odmah nisam otišo vani uz Bosne, već sam pustio da me pod prijetnjom regrutuju u rat. Ponižavali su me i vrijeđali...

ODGOVORITE
Name

А

13.05.2021 05:22

Ти се за њих борио!?