Извјештај: Ковид катастрофа могла је да се спријечи?!

Пандемија ковида је катастрофа која је могла да се спречи, а милиони су могли да сачувају своје животе да је свет реаговао довољно брзо, закључак је независног панела који је критиковао стране лидере и позвао на велике промене како би се криза окончала а планета обезбедила да се тако нешто више не понови.

Регион 12.05.2021 | 13:36
Извјештај: Ковид катастрофа могла је да се спријечи?!

Извештај панела, којим председавају Хелен Кларк, бивша премијерка Новог Зеланда, и Елен Џонсон Сирлиф, бивша председница Либерије, пронашао је “слабе карике на сваком месту у ланцу”. Наводи се да су припреме биле некозистентне и слабо финансијски подржане, систем узбуне преспор и “преблаг” док је Светска здравствена организација била “недовољно моћна”. Закључено је да је одговор погоршао неједнакости.

“Глобално политичко руководство је било одсутно”, истиче се у извештају, преноси “Гардијан”.

Кларкова је описала фебруар 2020. као “месец изгубљених прилика да се избегне пандемија, јер је толико много земаља изабрало да чека и види”.

- За неке је требало да кревети интензивних одељења по болницама крену да се пуне како би предузели више акције – рекла је.

- А до тада је било превише касно да се избегне удар пандемије. Оно што је уследило је било “победник односи све” у борби за личну заштитну опрему и терапије. Глобално, здравствени радници су тестирани до својих граница а стопе заразе, болести и смрти су порасле и наставиле да расту.

И Сирлифова се слаже да се ситуација у којој смо данас могла спречити.

- Избијање новог патогена, САРС-ЦоВ-2, постало је катастрофална пандемија која је до сада убила више од 3,25 милиона људи и наставља да угрожава животе и средства за живот у читавом свету. Разлог томе је гомила неуспеха, празнина и кашњења у припремама и одговору. Делимичан разлог је неуспех да се учи из прошлости – истакла је она, додајући да се мора предузети “хитна акција”.

- Има много прегледа из претходних здравствених криза који садрже разумне препоруке. Да, они леже скупљајући прашину у подруму Уједињених нација и на полицама влада… Наш извештај показује да већина земаља у свету просто није била спремна на пандемију – рекла је Сирлиф.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НР

12.05.2021 11:57

Преузели су незналице и лопови власт. Зато је то тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

12.05.2021 12:24

Грип је исто заразан и шири се свијетом а није пандемија а сад иста цорона јесте зато сто се неком то прохтијело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који милиони зивота?

12.05.2021 12:56

Који милиони зивота?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

12.05.2021 16:27

Агенда се спроводи по плану ко има уси да цује и оци да види.

ОДГОВОРИТЕ