Izvještaj: Kovid katastrofa mogla je da se spriječi?!

Pandemija kovida je katastrofa koja je mogla da se spreči, a milioni su mogli da sačuvaju svoje živote da je svet reagovao dovoljno brzo, zaključak je nezavisnog panela koji je kritikovao strane lidere i pozvao na velike promene kako bi se kriza okončala a planeta obezbedila da se tako nešto više ne ponovi.

Region 12.05.2021 | 13:36
Izvještaj: Kovid katastrofa mogla je da se spriječi?!

Izveštaj panela, kojim predsedavaju Helen Klark, bivša premijerka Novog Zelanda, i Elen Džonson Sirlif, bivša predsednica Liberije, pronašao je “slabe karike na svakom mestu u lancu”. Navodi se da su pripreme bile nekozistentne i slabo finansijski podržane, sistem uzbune prespor i “preblag” dok je Svetska zdravstvena organizacija bila “nedovoljno moćna”. Zaključeno je da je odgovor pogoršao nejednakosti.

“Globalno političko rukovodstvo je bilo odsutno”, ističe se u izveštaju, prenosi “Gardijan”.

Klarkova je opisala februar 2020. kao “mesec izgubljenih prilika da se izbegne pandemija, jer je toliko mnogo zemalja izabralo da čeka i vidi”.

- Za neke je trebalo da kreveti intenzivnih odeljenja po bolnicama krenu da se pune kako bi preduzeli više akcije – rekla je.

- A do tada je bilo previše kasno da se izbegne udar pandemije. Ono što je usledilo je bilo “pobednik odnosi sve” u borbi za ličnu zaštitnu opremu i terapije. Globalno, zdravstveni radnici su testirani do svojih granica a stope zaraze, bolesti i smrti su porasle i nastavile da rastu.

I Sirlifova se slaže da se situacija u kojoj smo danas mogla sprečiti.

- Izbijanje novog patogena, SARS-CoV-2, postalo je katastrofalna pandemija koja je do sada ubila više od 3,25 miliona ljudi i nastavlja da ugrožava živote i sredstva za život u čitavom svetu. Razlog tome je gomila neuspeha, praznina i kašnjenja u pripremama i odgovoru. Delimičan razlog je neuspeh da se uči iz prošlosti – istakla je ona, dodajući da se mora preduzeti “hitna akcija”.

- Ima mnogo pregleda iz prethodnih zdravstvenih kriza koji sadrže razumne preporuke. Da, oni leže skupljajući prašinu u podrumu Ujedinjenih nacija i na policama vlada… Naš izveštaj pokazuje da većina zemalja u svetu prosto nije bila spremna na pandemiju – rekla je Sirlif.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

NR

12.05.2021 11:57

Preuzeli su neznalice i lopovi vlast. Zato je to tako.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

12.05.2021 12:24

Grip je isto zarazan i širi se svijetom a nije pandemija a sad ista corona jeste zato sto se nekom to prohtijelo.

ODGOVORITE
Name

Koji milioni zivota?

12.05.2021 12:56

Koji milioni zivota?

ODGOVORITE
Name

Nikola ozren

12.05.2021 16:27

Agenda se sprovodi po planu ko ima usi da cuje i oci da vidi.

ODGOVORITE