Амерички "Њузвик": Србија реаговала на вријеме

Страни медији још једном су похвалили успех Србије, председника Александра Вучића, а пре свега набавку вакцина, као и стопу вакцинације у нашој земљи.

Србија 12.05.2021 | 10:27
Амерички "Њузвик": Србија реаговала на вријеме

Амерички Њузвик пише да је Србија "за разлику од земаља ЕУ на пандемију реаговала на време".

Текст преносимо у целости:

Ковид-19 је изазвао тектонске поремећаје који ће неминовно утицати на међународни поредак. Разарајућа пандемија увела је ЕУ у најтежу кризу од Другог светског рата и за њено превазилажење неопходна је хитна консолидација, реорганизација, огроман напор и заједнички одговор на глобалну катастрофу.

Производња и набавка вакцина, с једне, и њена дистрибуција са друге стране, рефлектовале су снагу и утицај земаља на међународној позорници, па су се тако, за разлику од ЕУ, као најважнији глобални актери показали САД, Британија, Кина и Русија.

Ни годину дана од пандемије изазване вирусом корона нема одговора на бројна питања. Где и како је вирус настао, да ли је вештачки или природни? Како и зашто су затајиле обавештајне службе САД и ЕУ у антиципирању ове кризе? Оно што је неспорно и евидентно јесте да је цео свет био потпуно неспреман и неорганизован за оно што је уследило. Пандемија је показала колико су рањиве међународне институције. 

Чак су и друштва која су допринела индустријализацији и невероватном развоју науке и технологије показала недовољну способност да се носе са глобалним променама. Криза са вакцинама избацила је на површину све мањкавости институција ЕУ. Пандемија је учинила ЕУ политички врло рањивом, што је довело до губитка њене тзв. меке моћи.

За разлику од земаља ЕУ Србија је реаговала на време. Захваљујући вештој и паметној политици, великом ангажовању и личним контактима председник Вучић је успео да обезбеди довољне количине вакцина, што је омогућило да Србија може брзо и ефикасно да спроводи вакцинацију. То је сврстало међу најбоље земље света по броју вакцинисаних грађана.

Председник Србије је показао велику солидарност са суседима донирајући им преко потребне дозе вакцина и омогућивши страним држављанима да се вакцинишу у Србији. Све ово довело је до тога да о успеху Србији афирмативно пишу и извештавају најугледнији медији у свету.

Економске реформе, инфраструктурни пројекти, прилив директних страних инвестиција, раст БДП, добросуседски односи, очување мира и партнерство и сарадња са најразвијенијим и најмоћнијим земљама последњих година сведоче да је Србија кључна земља и фактор стабилности и просперитета региона.

Још један пример успешног лидерства у региону је „Мини Шенген“ - најважнији пројекат од разбијања Југославије који је иницирао председник Србије, активиран је потписивањем споразума између лидера Србије, Албаније и Северне Македоније 10. октобра 2019. у Новом Саду. Позив да се прикључе „Мини Шенгену“ упућен је Црној Гори, Косову и БиХ.

 Суштина „Мини Шенгена“ је у томе да се максимално искористи економски потенцијал свих земаља, привуче што више страних инвестиција, повећа производња и извоз кроз слободан проток људи, робе, капитала и услуга, као и да се свим грађанима створе услови за боравак и рад у другој земљи. Потписивањем споразума у Вашингтону 4. септембра прошле године, Косово је одлучило да се прикључи овој иницијативи, док БиХ и Црна Гора још увек нису донеле такву одлуку.

Привредна комора Србије и њен председник Марко Чадеж формирали су чврст оквир за реализацију пројекта „Малог Шенгена“ грађењем партнерства с привредним коморама Косова, Албаније, Црне Горе, Македоније, БиХ, Хрватске и Словеније. Релације између привредних комора земаља региона показују да пословни интереси не познају границе и да сарадња може бити добра чак и онда кад политички односи између држава нису најбољи. Неопходно је да се настави са снажном подршком и пуном реализацијом пројекта „Мини Шенген“.

Бриселски званичници, међутим, нису свесни чињенице да Европа никада неће бити целовита, јака и безбедна све док цео Балкан не буде укључен у главне европске токове. Обећање из Солуна 2003. да ће све државе Западног Балкана постати део ЕУ остало је неиспуњено до дан-данас.

Заустављајући процес проширења ЕУ је на Западном Балкану свесно отворила простор за уплив и јаче деловање Кине, Русије, Турске и појединих земаља Залива. Не разумеју европске бирократе да без утицајне и хомогене ЕУ нема европске политике на Балкану.

Уместо да представља прву линију одбране од Русије, Немачка је директно омогућила Русији да несметано помаже популистичке режиме у државама ЕУ и Западног Балкана чиме се индиректно ради на дезинтеграцији и дестабилизацији Европе. ЕУ више није чувар европских слобода и вредности. САД су данас једини гарант опстанка ЕУ.

ЕУ не успева да се политички консолидује већ две деценије. Њена монолитност постоји само на папиру. Европски савет је блокиран због немогућности да се постигне консензус о свему што задире у руске и кинеске стратешке интересе: санкције руској и кинеској политичкој и пословној гарнитури, мигрантска криза, Грузија, Украјина, Белорусија, енергетика, пропаганда, индустријска, економска и војна шпијунажа, корупција...

ЕУ је остала без заједничке спољне и безбедносне политике. Плима малигног руског и кинеског утицаја прети јединству, демократији и миру Европске уније.

Односи ЕУ и Кине постали су најозбиљнија претња опстанку европске цивилизације . Слабост и инфериорност ЕУ у тим односима озбиљнија су претња чак и од пандемије. Кина и Русија су годинама софистицираном пропагандом подржавали популисте широм европских држава што је додатно допринело слому демократије.

ЕУ у овом тренутку није у стању и не сме да преузме политички и економски ризик и преиспита односе с Кином. Највећи стратешки порази ЕУ још од њеног настанка су продаја европских лука Кинезима и инвестиције у инфраструктуру.

ЕУ је запала у дубоку моралну и политичку кризу између осталог и због корупције европских политичара, медија, интелектуалаца, који су свесно окретали главу и бежали од истине да су Европа и њен систем вредности озбиљно нападнути и угрожени.

За нову америчку администрацију Западни Балкан је један од приоритета јер је тачка пресека опасних и токсичних утицаја који разарају цео западни свет. У овим околностима неопходно је веће ангажовање САД на начин да се максимално убрза процес евроинтеграција и да свих шест земаља региона постану део ЕУ.

Време је показало да је успешна и ефикасна само она политика међународне заједнице у Европи и на Балкану иза које су чврсто стајале САД.

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Помози боже

12.05.2021 10:11

БиХ ће постати дио ЕУ је кад то Американци нареде.То ће бити почетак пропасти ЕУ.Могу замислити шта ће бити кад Додик буде на некој функцији у Унији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то

12.05.2021 14:31

Објаснио Вуциц у интер. Сенаду.Боље цинити несто паметно него цекати несто узалуд а пропадати....

ОДГОВОРИТЕ