„Еко Топлане“ незаконито наплаћују гријање

Бањалучко предузеће „Еко Топлане“ нема право да наплаћује гријање корисницима са којима нема потписан уговор нити да их приморава на ту услугу ако они то не желе, одлучио је Основни суд у Бањалуци.

Република Српска 12.05.2021 | 09:43
„Еко Топлане“ незаконито наплаћују гријање

Ово предузеће је на суду добио Бањалучанин настањен у Булевару Десанке Максимовић.

 „Еко Топлане“ су му мјесецима упорно слале рачуне иако их је он писмено обавијестио како не жели њихове услуге, сматрајући да није у обавези да их користи јер са  „Еко Топланама“ нема, нити жели да потпише уговор о снабдијевању.

Спор је настао 2018. године када су „Еко Топлане“ од старе „Топлане“ преузеле систем даљинског гријања и њене кориснике.

Закон о облигационим односима РС то дозвољава, али само у случају када је трећа страна, у овом случају корисник гријања сагласан.

„Међутим, тужилац никада није пристао на уступање уговора закљученог са Топланом и не постоји правни основ да тужилац буде дужник по основу испоруке топлотне енергије сасвим другом лицу, када са истим није закључио уговор нити пристао на уступање уговора закљученим са Топланом“, наводи се у пресуди у посједу портала ЦАПИТАЛ.

У складу са тим, суд је утврдио да корисник није у облигационом односу, односно дужничко-повјерилачком односу према „Еко Топланама“ због чега је ослобођен плаћања рачуна.

Из „Еко Топлана“ су своје понашање правдали чињеницом да је Скупштина града Бањалука својим одлукама прописала услове и начин на који се ова услуга пружа, гдје не постоји никаква обавеза за уступањем уговора који би корисници одобравали јер услугу врши само један субјект на подручју града.

„Тужилац (корисник) је одбио да закључи нови уговор од стране новог испоручиоца иако је био обавезан да закључи уговор, а није поднио захтјев за раскид уговора“, тврдили су они.

Међутим, Суд сматра како одлука Скупштине града Бањалука, на коју су се позивали у „Еко Топланама“, није извор облигација па иста не може бити од утицаја на уговор о испоруци топлотне енергије.

Није спорно да је Скупштина града овлаштена да својом одлуком прописује услове и начин обављања комуналне дјелатности производње и испоруке топлотне енергије, као ни да повјери обављање комуналних дјелатности одређеном привредном субјекту. Међутим, ова овлашћења не одређују ко ће бити корисник комуналне услуге нити могу утицати на одлуку грађанина да ли ће закључити уговор о испоруци топлотне енергије.

Иначе, „Еко Топлане“ су тек у новембру 2019. године због неплаћања искључиле овог потрошача са даљинског гријања. То је према оцјени Суда такође проблематично.

„Тужена (Еко Топлане) је након што је обавијештена да тужилац (корисник) не жели да са њом закључи уговор поштујући начело савјесности и поштења и добрих пословних обичаја требала истог искључити са система гријања, а не наметати му обавезу ступања у уговорни однос и наставити га задуживати“, оцјењује Суд у својој пресуди.

Подсјећамо, и Уставни суд РС је оспорио Одлуку о општим условима за производњу, испоруку и коришћење топлотне енергије коју је усвојила Скупштина града, а којом се стари корисници гријања „буквално“ приморавају да користе услуге касније основане “Еко топлане”.

Према тој Одлуци, корисник гријања уколико одбије да закључи уговор, а топлотна енергија се испоручује, он остаје у обавези да плаћа трошкове топлотне енергије.

У Одлуци Уставног суда се наводи како је тиме нарушен принцип аутономије воље уговорних страна, гдје се кориснику, и поред одбијања да закључи уговор, топлотна енергија испоручује и наплаћује.

Адвокат Вања Лакић која је правни заступник тужиоца каже за ЦАПИТАЛ како је од почетка била убјеђена да ће ова парница отићи у корист њеног клијента.

“Пресуда је јако добро образложена због чега са правне стране не постоји могућност или је веома мала могућност њеног укидања или преиначења”, каже она.

Додала је и како је везано за овај процес од стране својих колега чула изјаве које су имале јако лоше конотације, али да се на њих није освртала.

Из “Еко Топлана” су поручили како је ријеч о првостепеној пресуди, те најавили жалбу.

“У оваквим случајевима до сада је пресуђивано увијек у корист Еко топлана Бањалука у другом степену, о чему у прилог говоре и правоснажне пресуде“, казали су они.

(Цапитал)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Скептик

12.05.2021 07:49

Можда изгледа невјероватно и апсурдно, али слутим да ће то највише створити проблем самом Драшку Станивуковићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

12.05.2021 07:53

Ово је нај већи промашај оних који су опрали паре,а нико се не грије добро у овом граду, зато Електромеханика биљежи дупли принос зараду јер се људи морају догријавати ако желе да се не смртну! Још једна у низу снсд превара којом обмањују јавност, старе инфраструктуре топлог их мрежа не задовољава минимум потреба, тако да су направили причу за губљење коже за наредних двадесет година....срамно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Споено

12.05.2021 07:54

Није спорно плаћати гријање али споран је фиксни дио који наплаћују љети а тај фиксни дио је дупло скупљи него у Београду... У принципу цијена је пљачкашка а није спорно да треба платити потросено????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДДД

12.05.2021 07:56

Буду ли правоснажно ослобођени, стварно срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Електропривреда

12.05.2021 07:59

Исто сад ради и Електропривреда РС матично предузеће, позивају се на уговор потписан са дистрибутивним предузећима

ОДГОВОРИТЕ
Name

в.

12.05.2021 08:27

а судије у основном суду у БЛ нас убједјивале да имају право да наплацују и слале опомене пред одлуку о досуди. ста ради овај амидзиц страсно. његова је топлана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браца

12.05.2021 08:45

Топла браца граде Еко топлану.

Name

Ре

12.05.2021 08:54

Да, он и Радојичић су се добро окористили и погодовали приватним власницима Еко топлане. Водио их је лични финансијски интерес а не добробит грађана Бањалуке. Срамота, а како је Игор Радојичић најбоље што је БЛ СНСД-е икад имао онда покушајте схватити какви су остали

Name

!

12.05.2021 09:04

Није ни чудо што га је Драшко прозивао!!!

Name

Ре В

12.05.2021 09:05

Ајд паметнији си кад цутис

Name

Ре

12.05.2021 09:07

Сад није њохов градоначелник па сад то може обрнуто, треба што више нањети штете граду.

Name

ре

12.05.2021 09:23

Код бурле у РС све је наопако и ненормално за живот народа без проблема у РС.

Name

Горан

12.05.2021 09:07

Ако грађанин не жели гријање нека одјави или топлане нека им понуде уговор

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаааааааааааааааахаха

12.05.2021 09:10

„Тужилац (корисник) је одбио да закључи нови уговор од стране новог испоручиоца иако је био обавезан да закључи уговор˝ ЦУЈ!!!! ОБАВЕЗАН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контраш

12.05.2021 09:38

Који апсурд, купац користио услуге топлане, набио рачуне, име топлане се промијенило и сад он не треба да плаћа, према тумачењу суда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

12.05.2021 12:17

Боље је питати ста је овдије у милиној чаролији законито?

Name

Није

12.05.2021 16:15

Није тачно то што говориш, купац није хтио гријање и није потписао уговор, а та нова топлана га није хтјела искључити и на силу буквално му испручивала топлотну енергију. Ствар је врло једноставна право грађана је да бирају на шта хоће да се грију. Грађене нико не присиљава нпр. Да користе струју то је лични избор, а тако треба бити и са гријањем.

Name

Мисо

12.05.2021 19:54

Имао сам са њима спор довољно је да одете на салтер Еко Топлане код било ког слузбеника наицета на толику одбојност и дрскост слузбеника сто се ријетко гдје мозе срести .Те слузбенице су толико дрске и одвратне Ми смо њихови купци и према својим купцима мислим да се треба другације поступати.