Гори на Блиском истоку, свијет је на рубу великог рата

Сукоби Израела и Хамаса ескалирали су у сриједу, израелски премијер најавио је да ће интензивирати нападе на Газу, док је УН-ов изасланик за Блиски исток позвао на прекид ватре и упозорио да "трошкове рата плаћају обични људи".

Свијет 12.05.2021 | 08:14
Гори на Блиском истоку, свијет је на рубу великог рата

Израел је у сриједу рано извео стотине зрачних напада на Газу, док су палестинске милитантне групе испаљивале ракете на Тел Авив и Бершебу. 

"Одмах зауставите паљбу. Ескалирамо према рату пуних размјера. Лидери свих страна требају преузети одговорност за деескалацију", твитао је изасланик УН-а за Блиски исток Тор Wеннесланд. 

"Трошкови рата у Гази су поражавајући и плаћају га обични људи. УН ради са свим странама на обнови мира. Одмах зауставите насиље", написао је Wеннесланд.

Сирене које упозоравају на ваздушни напад, заориле су се у Тел Авиву у сриједу рано ујутро, рекао је свједок за Реутерс. 

Одјекнуло је и неколико експлозија, само неколико минута након што је Хамас објавио да је испалио више од стотину ракета према Тел Авиву као одговор на израелске зрачне ударе на палестинску обалну енклаву.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху рекао је у уторак навече да ће се појачати напади на Газу, који су од понедјељка усмјерени на око 500 положаја Хамаса и Исламског џихада. 

"Ова операција ће потрајати, али поновно ћемо вратити сигурност грађанима Израела", обећао је Нетањаху. 

Потпарол Хамаса Фаwзи Бархоум рекао је да се Хамас неће повући и да ће узвратити на сваки израелски напад. 

Расте број цивилних жртава 

Министарство здравства у Гази објавило је у уторак да су убијена 32 Палестинаца, ЦНН јавља да је број убијених нарастао на 35, што је потврдила информација једне радиостанице повезане с Хамасом, која је објавила да је у израелском зрачном нападу на стан изнад једног ресторана погинуло још троје људи, укључујући жену и дијете.

Израелска хитна служба Маген Давид Адом извијестила је да је 50-годишња жена убијена у ракетном нападу на зграду у Ришон Лезиону близу Тел Авива те да су још двије жене убијене у ракетирању Ашкелона. У граду Лоду погинуло је двоје људи након што је ракета погодила возило. Израелски медији пишу да је међу жртвама седмогодишња дјевојчица. 

Насиље је започело у понедјељак када су палестински милитанти ракетирали Јерусалем, а израелски премијер Бењамин Нетањаху упозорио је да ће милитанти за то платити "врло тешку" цијену.

Палестинске милитантне групе рекле су у заједничкој изјави да су ракете испаљене на Израел у знак протеста због сукоба који су избили између палестинских вјерника и израелске полиције у џамији Ал-Аqси у Источном Јерусалему.

Војна ескалација између Хамаса и Израела порасла је у уторак навече након што је исламистички покрет Хамас засуо израелску метрополу Тел Авив кишом ракета, а израелска војска узвратила зрачним ударима на појас Газе.

Међународна заједница је позвала на мир, а муслиманске земље изразиле су негодовање због најгорег пораста насиља посљедњих година између исламистичког покрета на власти у појасу Газе и јеврејске државе које су потакнули сукоби у Источном Јерусалему.

Запаљена синагога 

Запаљена је синагога близу израелске зрачне луке Бен Гурион у уторак усред сукоба између арапских и јеврејских становника, пишу локални медији. 

Арапски становници наводно су оскврнули синагогу у граду Лоду, 15 километара југоисточно од Тел Авива, и запалили је. Запаљено је на десетке аутомобила и разбијени су излози трговина. 

Градоначелник Лода Јаир Ревиво говорио је о "грађанском рату" и позвао да се одмах уведе полицијски сат, а ББЦ јавља да је у Лоду проглашено ванредно стање. До озбиљних конфронтација дошло је и у Акри на сјеверу Израела те у Јафи близу Тел Авива.

Савјет безбједности УН-а састаје се у сриједу 

Савјет безбједности УН-а одржаће у сриједу ванредан састанак због израелско-палестинског сукоба. 

Састанак су иницирали Кина, Тунис, Норвешка, Француска, Естонија, Ирска, Свети Винцент и Гренадини, Нигер и Вијетнам, откривају дипломати. 

На ранијем састанку у понедјељак, Савјет безбједности УН-а није успјело усагласити заједничку изјаву. 

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Yx

12.05.2021 06:32

Ово се и очекује већ дуже вријеме. Ко има очи и уши до сад је схватио , ко није и неће. Нека нам је свима Бог на помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.05.2021 07:08

Па ратују у име истог тог бога

Name

Кун'-фу Панда

12.05.2021 11:38

Дзаба свима да апелују колико хоце. Израел има подрску САД, и то јавну, и могу ратовати и радити ста хоце, никакав медјународни притисак неце имати нити це их ко дирати. Тако да...

Name

Посматрач

12.05.2021 06:35

Пошто се УН пробудио из сна и укључио, он ће то рјешити. А ко је сад предсједник УН-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

12.05.2021 10:40

УН никада није имао предсједника, него генералног секретара. Чека се крунисање предсједника. Осим тога, како локални сукоб може да се назове опасношћу за читав свијет?! Два племена се нешто добацују расходованим ракетицама и одмах сав свијет у опасности. Нека се кефају, ко им брани! Заиста неко има бујну машту!

Name

Вакцинација

12.05.2021 07:27

Када се сви вакцинишу и стекну колективни имунитет или имунитет крда крену у познатији начин ратовања оружјем. Атмосфера је у Свијету је буквално ајде да се вакцинишемо да би ратовали. Француски генерали и пензионисани и активни најављују рат. Чачкају Русију, па дође парада на Црвеном тргу да Свијет уразуми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

12.05.2021 07:45

Од када је Бајден стигао на власт, свијет полако тоне у пропаст. Трамп је постигао некоилико мировних споразума на Блиском истоку и Африци, Израела са Бахреином, УАЕ и Мароком.Никаквих сукоба није тада било. Одмах се заоштрило између Русије и Украјине, Буцко из Кореје је испалио неколико интерконтиненталних ракета и на Балкану су одмах почели дувати ратни вјетрови...Ето вам старог Алцхајмера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

12.05.2021 10:35

Зар ти ниси експерт за корону? Откуд сад да се петљаш и у глобалну политику?!

Name

Скептик

12.05.2021 14:02

Ја сам уствари експерт за глобалну политику а петљам се у корону?