Gori na Bliskom istoku, svijet je na rubu velikog rata

Sukobi Izraela i Hamasa eskalirali su u srijedu, izraelski premijer najavio je da će intenzivirati napade na Gazu, dok je UN-ov izaslanik za Bliski istok pozvao na prekid vatre i upozorio da "troškove rata plaćaju obični ljudi".

Svijet 12.05.2021 | 08:14
Gori na Bliskom istoku, svijet je na rubu velikog rata

Izrael je u srijedu rano izveo stotine zračnih napada na Gazu, dok su palestinske militantne grupe ispaljivale rakete na Tel Aviv i Beršebu. 

"Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punih razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju", tvitao je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland. 

"Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje", napisao je Wennesland.

Sirene koje upozoravaju na vazdušni napad, zaorile su se u Tel Avivu u srijedu rano ujutro, rekao je svjedok za Reuters. 

Odjeknulo je i nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što je Hamas objavio da je ispalio više od stotinu raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne udare na palestinsku obalnu enklavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u utorak naveče da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada. 

"Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela", obećao je Netanjahu. 

Potparol Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad. 

Raste broj civilnih žrtava 

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je u utorak da su ubijena 32 Palestinaca, CNN javlja da je broj ubijenih narastao na 35, što je potvrdila informacija jedne radiostanice povezane s Hamasom, koja je objavila da je u izraelskom zračnom napadu na stan iznad jednog restorana poginulo još troje ljudi, uključujući ženu i dijete.

Izraelska hitna služba Magen David Adom izvijestila je da je 50-godišnja žena ubijena u raketnom napadu na zgradu u Rišon Lezionu blizu Tel Aviva te da su još dvije žene ubijene u raketiranju Aškelona. U gradu Lodu poginulo je dvoje ljudi nakon što je raketa pogodila vozilo. Izraelski mediji pišu da je među žrtvama sedmogodišnja djevojčica. 

Nasilje je započelo u ponedjeljak kada su palestinski militanti raketirali Jerusalem, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da će militanti za to platiti "vrlo tešku" cijenu.

Palestinske militantne grupe rekle su u zajedničkoj izjavi da su rakete ispaljene na Izrael u znak protesta zbog sukoba koji su izbili između palestinskih vjernika i izraelske policije u džamiji Al-Aqsi u Istočnom Jerusalemu.

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak naveče nakon što je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na pojas Gaze.

Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje izrazile su negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja posljednjih godina između islamističkog pokreta na vlasti u pojasu Gaze i jevrejske države koje su potaknuli sukobi u Istočnom Jerusalemu.

Zapaljena sinagoga 

Zapaljena je sinagoga blizu izraelske zračne luke Ben Gurion u utorak usred sukoba između arapskih i jevrejskih stanovnika, pišu lokalni mediji. 

Arapski stanovnici navodno su oskvrnuli sinagogu u gradu Lodu, 15 kilometara jugoistočno od Tel Aviva, i zapalili je. Zapaljeno je na desetke automobila i razbijeni su izlozi trgovina. 

Gradonačelnik Loda Jair Revivo govorio je o "građanskom ratu" i pozvao da se odmah uvede policijski sat, a BBC javlja da je u Lodu proglašeno vanredno stanje. Do ozbiljnih konfrontacija došlo je i u Akri na sjeveru Izraela te u Jafi blizu Tel Aviva.

Savjet bezbjednosti UN-a sastaje se u srijedu 

Savjet bezbjednosti UN-a održaće u srijedu vanredan sastanak zbog izraelsko-palestinskog sukoba. 

Sastanak su inicirali Kina, Tunis, Norveška, Francuska, Estonija, Irska, Sveti Vincent i Grenadini, Niger i Vijetnam, otkrivaju diplomati. 

Na ranijem sastanku u ponedjeljak, Savjet bezbjednosti UN-a nije uspjelo usaglasiti zajedničku izjavu. 

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Yx

12.05.2021 06:32

Ovo se i očekuje već duže vrijeme. Ko ima oči i uši do sad je shvatio , ko nije i neće. Neka nam je svima Bog na pomoći.

ODGOVORITE
Name

Re

12.05.2021 07:08

Pa ratuju u ime istog tog boga

Name

Kun'-fu Panda

12.05.2021 11:38

Dzaba svima da apeluju koliko hoce. Izrael ima podrsku SAD, i to javnu, i mogu ratovati i raditi sta hoce, nikakav medjunarodni pritisak nece imati niti ce ih ko dirati. Tako da...

Name

Posmatrač

12.05.2021 06:35

Pošto se UN probudio iz sna i uključio, on će to rješiti. A ko je sad predsjednik UN-a?

ODGOVORITE
Name

Re:

12.05.2021 10:40

УН никада није имао предсједника, него генералног секретара. Чека се крунисање предсједника. Осим тога, како локални сукоб може да се назове опасношћу за читав свијет?! Два племена се нешто добацују расходованим ракетицама и одмах сав свијет у опасности. Нека се кефају, ко им брани! Заиста неко има бујну машту!

Name

Vakcinacija

12.05.2021 07:27

Kada se svi vakcinišu i steknu kolektivni imunitet ili imunitet krda krenu u poznatiji način ratovanja oružjem. Atmosfera je u Svijetu je bukvalno ajde da se vakcinišemo da bi ratovali. Francuski generali i penzionisani i aktivni najavljuju rat. Čačkaju Rusiju, pa dođe parada na Crvenom trgu da Svijet urazumi.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

12.05.2021 07:45

Od kada je Bajden stigao na vlast, svijet polako tone u propast. Tramp je postigao nekoiliko mirovnih sporazuma na Bliskom istoku i Africi, Izraela sa Bahreinom, UAE i Marokom.Nikakvih sukoba nije tada bilo. Odmah se zaoštrilo između Rusije i Ukrajine, Bucko iz Koreje je ispalio nekoliko interkontinentalnih raketa i na Balkanu su odmah počeli duvati ratni vjetrovi...Eto vam starog Alchajmera.

ODGOVORITE
Name

Re:

12.05.2021 10:35

Зар ти ниси експерт за корону? Откуд сад да се петљаш и у глобалну политику?!

Name

Skeptik

12.05.2021 14:02

Ja sam ustvari ekspert za globalnu politiku a petljam se u koronu?