Хамас запријетио Израелу: Тел Авив биће мета

Палестинске групе отпора у Гази дале су ултиматум Израелу да повуче своје снаге из џамије Ал-Акса и насеља Шеик Џарах у "окупираном Источном делу Јеруслима Ал-Кудсу" и запретили ракетирањем, Тел Авива.

Свијет 11.05.2021 | 19:41
Хамас запријетио Израелу: Тел Авив биће мета

Палестинске групе отпора у Гази дале су ултиматум Израелу да повуче своје снаге из џамије Ал-Акса и насеља Шеик Џарах у "окупираном Источном делу Јеруслима Ал-Кудсу" и запретили ракетирањем, Тел Авива.

Овај ултиматум за повлачење израелских војника из џамије Ал-Акса и из насеља Шеик Џарах, као и за пуштање притворених Палестинца потврдио је Абу Убаида, портпарол Хамасовог војног крила, синоћ али је ултиматум поновљен и данас, уз пропагандни снимак на којем се виде спремне ракете.

Недуго потом пале су и преве жртве на израелској страни, а реч је о две жене.

У масивној баражној ракетној ватри упереној на јужну израелску територију, рањено је и на десетине људи. 

Исламски екстремистички Хамас који влада Газом тврдио је да је данас у периоду од само пет минута испаљено 137 ракета у очитом покушају супротстављања одбрамбеном систему "Гвоздена купола", наводе израелски медији.

Мање од једног сата касније у новој баражној ватри убијене су две жене, једна Израелка и једна странкиња која је радила у Израелу. 

Сукоби Израела и палестинских екстремистичких организација у појасу Газе ескалирали су данас и министарство здравља којим управља Хамас је саопштило вечерас да је у последња 24 сата убијено 28 људи на тој територији, а да их је 152 рањено. 

Међу погинулима углавном у израелским ударима из ваздуха је десеторо деце и једна жена.

Израелска војска тврди да су 16 жртава били екстремисти и да су неки палестински цивили можда убијени у експлозији погрешно испаљених ракета. 

С обзиром да су многе куће у граду директно погођене и немају склоништа израелска војска је дала инструкције становницима да остану у заштићеним просторима, али је тај инструкција касније укинута да би се ускоро поново огласиле сирене за ракетну узбуну. 

После наглог данашњег пораста броја прекограничних палестинских ракетних удара, премијер Израела Бењамин Нетањаху је најавио да ће појачати нападе на појас Газе.

"Од јуче је војска извела стотине напада на Хамас и Исламски џихад у Гази и још више ћемо их појачати. На крају процене ситуације одлучено је да се и јачина и број удара повећа", рекао је Нетањаху у видео-поруци, запретивши да ће "сада Хамас добити ударце које није очекивао".

У међувремену Египат покушава да посредује прекиду ватре, али је циклус насиља узео маха.

Курир.рс / Анадолија, Бета,   Фото: ЕПА / Абир Султан

Коментари / 0

Оставите коментар