Hamas zaprijetio Izraelu: Tel Aviv biće meta

Palestinske grupe otpora u Gazi dale su ultimatum Izraelu da povuče svoje snage iz džamije Al-Aksa i naselja Šeik Džarah u "okupiranom Istočnom delu Jeruslima Al-Kudsu" i zapretili raketiranjem, Tel Aviva.

Svijet 11.05.2021 | 19:41
Hamas zaprijetio Izraelu: Tel Aviv biće meta

Palestinske grupe otpora u Gazi dale su ultimatum Izraelu da povuče svoje snage iz džamije Al-Aksa i naselja Šeik Džarah u "okupiranom Istočnom delu Jeruslima Al-Kudsu" i zapretili raketiranjem, Tel Aviva.

Ovaj ultimatum za povlačenje izraelskih vojnika iz džamije Al-Aksa i iz naselja Šeik Džarah, kao i za puštanje pritvorenih Palestinca potvrdio je Abu Ubaida, portparol Hamasovog vojnog krila, sinoć ali je ultimatum ponovljen i danas, uz propagandni snimak na kojem se vide spremne rakete.

Nedugo potom pale su i preve žrtve na izraelskoj strani, a reč je o dve žene.

U masivnoj baražnoj raketnoj vatri uperenoj na južnu izraelsku teritoriju, ranjeno je i na desetine ljudi. 

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom tvrdio je da je danas u periodu od samo pet minuta ispaljeno 137 raketa u očitom pokušaju suprotstavljanja odbrambenom sistemu "Gvozdena kupola", navode izraelski mediji.

Manje od jednog sata kasnije u novoj baražnoj vatri ubijene su dve žene, jedna Izraelka i jedna strankinja koja je radila u Izraelu. 

Sukobi Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze eskalirali su danas i ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas je saopštilo večeras da je u poslednja 24 sata ubijeno 28 ljudi na toj teritoriji, a da ih je 152 ranjeno. 

Među poginulima uglavnom u izraelskim udarima iz vazduha je desetoro dece i jedna žena.

Izraelska vojska tvrdi da su 16 žrtava bili ekstremisti i da su neki palestinski civili možda ubijeni u eksploziji pogrešno ispaljenih raketa. 

S obzirom da su mnoge kuće u gradu direktno pogođene i nemaju skloništa izraelska vojska je dala instrukcije stanovnicima da ostanu u zaštićenim prostorima, ali je taj instrukcija kasnije ukinuta da bi se uskoro ponovo oglasile sirene za raketnu uzbunu. 

Posle naglog današnjeg porasta broja prekograničnih palestinskih raketnih udara, premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio da će pojačati napade na pojas Gaze.

"Od juče je vojska izvela stotine napada na Hamas i Islamski džihad u Gazi i još više ćemo ih pojačati. Na kraju procene situacije odlučeno je da se i jačina i broj udara poveća", rekao je Netanjahu u video-poruci, zapretivši da će "sada Hamas dobiti udarce koje nije očekivao".

U međuvremenu Egipat pokušava da posreduje prekidu vatre, ali je ciklus nasilja uzeo maha.

Kurir.rs / Anadolija, Beta,   Foto: EPA / Abir Sultan

Komentari / 0

Ostavite komentar