БиХ ће имати ковид пасош исти као у ЕУ

Уколико буде одобрено издавање “ковид пасоша” за прелазак преко границе, БиХ ће имати исти документ по узору на оне из земаља Европске уније.

Босна и Херцеговина 10.05.2021 | 22:01
БиХ ће имати ковид пасош исти као у ЕУ

Европска унија планира од јуна да крене у примјену дигиталних зелених сертификата, који ће се издавати грађанима који су вакцинисани против вируса корона, имају антитијела на ову болест или су недавно добили негативан ПЦР тест.

Препорука о увођењу ковид пасоша донесена је још у фебруару и тада је речено да ће се сертификати издавати у дигиталној форми или на папиру.

Обе верзије имаће QР код који садржи неопходне информације о вакцинацији и антителима развијеним на вирус корона.

Комесар ЕУ за јединствено тржиште Тијери Бретон рекао је у марту да овај документ неће бити обавезан, али да постоји могућност да буде препоручен за путовање авионом, учешће на неком важном догађају или за улазак на неко јавно мјесто.

Коначна одлука очекује се крајем овог мјесеца на сједници шефова влада и држава чланица ЕУ.

Како се ближе љетњи одмори, и наше грађане све више занима под којим условима ће моћи да путују преко границе и да ли ће морати да имају тзв. ковид пасош.

БиХ међутим прати развој ове ситуације само из прикрајка, јер не може да донесе одлуке прије ЕУ. 

Министар цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић разговала је недавно са директором Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Арифом Нанићем о могућностима за увођење „зелених картона“ или „идентификационог документа“ за држављане БиХ, а по узору на Европску унију и закључено је да БиХ има техничке могућности за реализацију овог пројекта.

– Уколико буде одобрен “ковид пасош” односно дигитални зелени сертификат, биће по узору на оне из земаља Европске уније – одговорили су за Српскаинфо из Агенције.

Подсјећају да дигитални зелени сертификати представљају дигитални доказ да је особа вакцинисана против болести ковид-19, да особа има негативан резултат теста и да је особа, ако јесте, пребољела ковид-19.

 – Нису још јасно прецизирани детаљи о изгледу и издавању “ковид пасоша”, међутим Агенција ће бити техничка подршка током његове израде. Босна и Херцеговина је тренутно у фази прикупљања свих доступних информација од надлежних институција у циљу припреме зелених цертификата грађана БиХ, који би били у складу са препорукама ЕУ – појаснили су из ИДДЕЕА.

Прецизирају још једном да је ријеч о сертификату са свим наведеним подацима, а не идентификационом документу, односно пасошу.

У министарству цивилних послова БиХ и даље су суздржани.

– Имајући у виду да на нивоу Европске уније још нису донијете јасне одлуке о томе какав документ би могао бити прихваћен као доказ о статусу одређеног лица у вези са вирусом корона, ни у Босни и Херцеговини није могуће доносити конкретне одлуке у вези с тим питањем – одговорили су из Министарства, додајући да је недавни састанак са представницима ИДДЕЕА требало да послужи како би се размотриле могућности Агенције.

– У сваком случају, Босна и Херцеговина пратиће рјешења каква буду доношена у Европској унији и настојати да својим становницима омогући услове за несметано кретање – закључили су из МЦП.

Тренутно, сви вакцинисани грађани у Српској потврду о вакцинацији могу да добију у Институту за јавно здравство РС, потврдили су за Српскаинфо у овој установи.

– Институт издаје потврду о вакцинацији за све особе које су вакцинисане у Институту. За особе које су вакцинисане у домовима здравља, Институт издаје потврду особама које захтевају потврду о вакцинацији – појаснили су из ИЗЈЗ РС.

Како прецизирају, потврда о вакцинацији против ковида 19 садржи име и презиме вакцинисане особе, датум рођења, пол, датум давања и број серије прве дозе вакцине, датум давања и број серије друге дозе вакцине, назив здравствене установе у којој је обављена вакцинација, назив вакцине и датум издавања потврде.

Свака потврда има QР код чијим скенирањем могу да се провјере потврде о вакцинацији. Потврда о вакцинацији се издаје одмах након примљене друге дозе вакцине.

До данас, у Републици Српској прву дозу против ковида примило је око 40.000 особа, а другу дозу око 25.000 грађана.

Из Института нису прецизирали колико је до сада издато потврда о вакцинацији.

Увођење “ковид пасоша” у свијету је дочекано са бројним осудама, уз поруку да је то дискриминација која угрожава основна људска права. Прије свега јер немају сви прилику за вакцинацију, а онда и јер се рачунају само вакцине одобрене од Европске медицинске агенције.

За сада су то “Фајзер/Бајонтек”, “Модерна”, “АстраЗенека”, “Џонсон& Џонсон”.
Кинеску вакцину “Синофарм” прошле седмице одобрила је Свјетска здравствена организација.
Руска вакцина “Спутњик В” још се није нашла на овој листи.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Уј

10.05.2021 23:33

Јбт. То знаци да смо усли у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

11.05.2021 04:38

Баш ме интересује колико ће то наплаћивати,пасош?У све су се уградили,па и ту ће.Јел знате цјену да умрлог од Цовида покопате....од преузимања остатака до спуштања у земљу.....мало богатство....Кад су се ту уградили и у пасоше ће....

ОДГОВОРИТЕ