BiH će imati kovid pasoš isti kao u EU

Ukoliko bude odobreno izdavanje “kovid pasoša” za prelazak preko granice, BiH će imati isti dokument po uzoru na one iz zemalja Evropske unije.

Bosna i Hercegovina 10.05.2021 | 22:01
BiH će imati kovid pasoš isti kao u EU

Evropska unija planira od juna da krene u primjenu digitalnih zelenih sertifikata, koji će se izdavati građanima koji su vakcinisani protiv virusa korona, imaju antitijela na ovu bolest ili su nedavno dobili negativan PCR test.

Preporuka o uvođenju kovid pasoša donesena je još u februaru i tada je rečeno da će se sertifikati izdavati u digitalnoj formi ili na papiru.

Obe verzije imaće QR kod koji sadrži neophodne informacije o vakcinaciji i antitelima razvijenim na virus korona.

Komesar EU za jedinstveno tržište Tijeri Breton rekao je u martu da ovaj dokument neće biti obavezan, ali da postoji mogućnost da bude preporučen za putovanje avionom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mjesto.

Konačna odluka očekuje se krajem ovog mjeseca na sjednici šefova vlada i država članica EU.

Kako se bliže ljetnji odmori, i naše građane sve više zanima pod kojim uslovima će moći da putuju preko granice i da li će morati da imaju tzv. kovid pasoš.

BiH međutim prati razvoj ove situacije samo iz prikrajka, jer ne može da donese odluke prije EU. 

Ministar civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević razgovala je nedavno sa direktorom Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Arifom Nanićem o mogućnostima za uvođenje „zelenih kartona“ ili „identifikacionog dokumenta“ za državljane BiH, a po uzoru na Evropsku uniju i zaključeno je da BiH ima tehničke mogućnosti za realizaciju ovog projekta.

– Ukoliko bude odobren “kovid pasoš” odnosno digitalni zeleni sertifikat, biće po uzoru na one iz zemalja Evropske unije – odgovorili su za Srpskainfo iz Agencije.

Podsjećaju da digitalni zeleni sertifikati predstavljaju digitalni dokaz da je osoba vakcinisana protiv bolesti kovid-19, da osoba ima negativan rezultat testa i da je osoba, ako jeste, preboljela kovid-19.

 – Nisu još jasno precizirani detalji o izgledu i izdavanju “kovid pasoša”, međutim Agencija će biti tehnička podrška tokom njegove izrade. Bosna i Hercegovina je trenutno u fazi prikupljanja svih dostupnih informacija od nadležnih institucija u cilju pripreme zelenih certifikata građana BiH, koji bi bili u skladu sa preporukama EU – pojasnili su iz IDDEEA.

Preciziraju još jednom da je riječ o sertifikatu sa svim navedenim podacima, a ne identifikacionom dokumentu, odnosno pasošu.

U ministarstvu civilnih poslova BiH i dalje su suzdržani.

– Imajući u vidu da na nivou Evropske unije još nisu donijete jasne odluke o tome kakav dokument bi mogao biti prihvaćen kao dokaz o statusu određenog lica u vezi sa virusom korona, ni u Bosni i Hercegovini nije moguće donositi konkretne odluke u vezi s tim pitanjem – odgovorili su iz Ministarstva, dodajući da je nedavni sastanak sa predstavnicima IDDEEA trebalo da posluži kako bi se razmotrile mogućnosti Agencije.

– U svakom slučaju, Bosna i Hercegovina pratiće rješenja kakva budu donošena u Evropskoj uniji i nastojati da svojim stanovnicima omogući uslove za nesmetano kretanje – zaključili su iz MCP.

Trenutno, svi vakcinisani građani u Srpskoj potvrdu o vakcinaciji mogu da dobiju u Institutu za javno zdravstvo RS, potvrdili su za Srpskainfo u ovoj ustanovi.

– Institut izdaje potvrdu o vakcinaciji za sve osobe koje su vakcinisane u Institutu. Za osobe koje su vakcinisane u domovima zdravlja, Institut izdaje potvrdu osobama koje zahtevaju potvrdu o vakcinaciji – pojasnili su iz IZJZ RS.

Kako preciziraju, potvrda o vakcinaciji protiv kovida 19 sadrži ime i prezime vakcinisane osobe, datum rođenja, pol, datum davanja i broj serije prve doze vakcine, datum davanja i broj serije druge doze vakcine, naziv zdravstvene ustanove u kojoj je obavljena vakcinacija, naziv vakcine i datum izdavanja potvrde.

Svaka potvrda ima QR kod čijim skeniranjem mogu da se provjere potvrde o vakcinaciji. Potvrda o vakcinaciji se izdaje odmah nakon primljene druge doze vakcine.

Do danas, u Republici Srpskoj prvu dozu protiv kovida primilo je oko 40.000 osoba, a drugu dozu oko 25.000 građana.

Iz Instituta nisu precizirali koliko je do sada izdato potvrda o vakcinaciji.

Uvođenje “kovid pasoša” u svijetu je dočekano sa brojnim osudama, uz poruku da je to diskriminacija koja ugrožava osnovna ljudska prava. Prije svega jer nemaju svi priliku za vakcinaciju, a onda i jer se računaju samo vakcine odobrene od Evropske medicinske agencije.

Za sada su to “Fajzer/Bajontek”, “Moderna”, “AstraZeneka”, “Džonson& Džonson”.
Kinesku vakcinu “Sinofarm” prošle sedmice odobrila je Svjetska zdravstvena organizacija.
Ruska vakcina “Sputnjik V” još se nije našla na ovoj listi.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Uj

10.05.2021 23:33

Jbt. To znaci da smo usli u EU.

ODGOVORITE
Name

B.Luka

11.05.2021 04:38

Baš me interesuje koliko će to naplaćivati,pasoš?U sve su se ugradili,pa i tu će.Jel znate cjenu da umrlog od Covida pokopate....od preuzimanja ostataka do spuštanja u zemlju.....malo bogatstvo....Kad su se tu ugradili i u pasoše će....

ODGOVORITE