Тужиоци у Српској опростили крађу од 15 милијарди КМ 

У протеклих 15 година у Републици Српској обустављено је 27.500 истрага, а од овог броја, четвртина истрага била је из области привредног криминала.

Република Српска 10.05.2021 | 21:26
Тужиоци у Српској опростили крађу од 15 милијарди КМ 

Обустављањем истрага, а посебно оних из привредног криминала, тужиоци су разним криминалним групама опростили крађу 15 милијарди марака новца грађана Републике Српске.

Ниједан тужилац никада није позван на одговорност због обустављене истраге, па се поставља питање због чега су тужиоци у Српској заштићени од кривичне или прекршајне одговорности за своје незаконито донесене одлуке.

Не треба ни чудити што корупција цвјета на све стране и што се стотине милиона марака новца грађана умјесто у повећање пензија и плата тренутно слијева на дебеле банковне рачуне политичара и њихових јатака у историјској пљачки Републике Српске.

Мафијашки систем
Систем који у Српској годинама штити корумпиране носиоце јавних функција толико је савршен да би му позавидјеле и мафијашке породице.

Са једне стране, корупција гута милијарде марака народног новца, а са друге стране зачараног круга, тужиоци обустављањем истрага аминују све криминалне радње и што је најгоре, све је покривено накарадним законима.

Бањалучки адвокат Дарио Сандић истиче да је потпуно јасно да постоји велики утицај политике на рад тужилаштва.

– Како другачије објаснити да у 15 година није процесуиран нити један политичар, а код чињенице да смо у дубоком финансијском минусу, да смо у дубокој дискриминацији грађана, да смо у дубокој социјалној рупи, да смо у дубоком здравственом колапсу, односно да смо на самом дну свих љествица у Европи. Једноставно, овако више не иде, али видјећемо колико још грађанима треба да схвате да је све у њиховим рукама, а не да су они у рукама политичара, односно видјећемо колико ће Европа бити заинтересована да и ова подручја приступе ЕУ- изјавио је Сандић.

Пријаве против тужилаца
Драгутин Илић, предсједник Савеза пензионера и потомака, истиче да су због великог броја обустављених истрага у Српској одлучили да поднесу кривичне пријаве против тужилаца.

– Наши стручњаци процјењују да је наредбама о неспровођењу истрага нанесена штета у најмањем износу од 15 милијарди марака буџету Српске, те буџетима локалних заједница и јавним предузећима РС – објаснио је Илић.

Додаје како је нефункционисање тужилаштава и истражних органа, односно МУП-а РС, довело до огромних социјалних разлика, односно социјалног раслојавања становништва, незадовољства младих и све већег одласка у иностранство.

– Постали смо најсиромашнија и најјаднија држава у Европи – истакао је Илић и додао да је то главни разлог изостанка страних инвестиција без којих нема напретка.

Народна скупштина Републике Српске је још 2018. године донијела нови Кривични законик у којем је предвиђена кривична одговорност за тужиоце и судије. Међутим, ту је и фамозни члан 29. Закона о тужилаштву РС.

Овај члан наводи да главни тужиоци, заменици главних тужилаца и тужиоци не могу бити кривично гоњени, ухапшени или задржани у притвору, нити могу одговарати у грађанском поступку за мишљење које дају или за одлуке које доносе у оквиру службене дужности.

– Јавност је одавно свједок да огромна већина извештаја и поднесених кривичних пријава посебно из области привредног криминала уопште не доживи да буду дио неке оптужнице за коруптивна кривична дјела или слично. Ради се о стотинама милиона марака, милијардама које су опљачкане кроз криминал у јавним предузећима, али и другим установама- објаснио је Илић.

Преблаге казне
Врло је занимљиво анализирати и оне случајеве који стицајем околности своје финале имају пред судовима. Српска се не може похвалити високим казнама за коруптивна кривична дјела.

Није надлежнима помогло ни што су у статистику о коруптивним кривичним дјелима увели и подмићивање полицајаца са 10 или 20 марака.

Тако су на затворске казне због корупције у Републици Српској у периоду од 2016. до 2019. по оптужницама Републичког јавног тужилаштва – Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала  осуђене су само двије особе, а најстрожа казна по оптужници Републичког јавног тужилаштва износила је тек годину дана затвора.

У међувремену се ништа значајније није промијенило, напротив ситуација је још гора.

Корумпирана и опљачкана држава
Бањалучки адвокат Дарио Сандић наводи да је из одређених пресуда и поступака, као и истрага, јасно да тужилаштвима недостаје средстава, али знања. 

О професионализму и храбрости како каже Сандић, не треба нити говорити.

– Међутим, индикативно је то када се узме у обзир колики су годишњи буџети МУП као и појединих тужилаштава. Ови подаци су јавни и могу се наћи у буџетским документима уназад скоро 30 година, односно од оснивања МУП РС и тужилаштава. Имајући у виду буџетске ставке јасно је да се највише новца троши на плате запослених, а што је карактеристично и за све друге органе власти. Поставља се питање зашто се тужилаштва не фокусирају на кривична дјела корупције и финансијског криминала, те и када се фокусирају на та дјела зашто изостаје одузимање имовине стечене извршењем кривичног дјела. Од тако одузете имовине и новца јасно је да би се приходовало у буџет републике, али би био и основ за повећање буџетских ставки на расходима МУП и тужилаштава. Али према тренутној поставци ствари тужиоци и полиција примају плату без обзира да ли радили или не радили. Односно, њихов резултат не утиче на њихова примања – као и код свих осталих службеника у овој напаћеној, корумпираној и опљачканој држави -  сматра Сандић.

Једино што у овој држави мора да стрепи од репресије су сиромашни и поштени грађани, а што смо посебно видјели у посљедњих пар година.

(Српскаинфо)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

321

10.05.2021 20:03

Колектива градјанска свијест!!! Пресретати глодаре и скидати их јавно голе... Користити њихову имовину као своју (лаксе је обицном градјанину доказати на суду коме припада)... Одузети глодарима сву лицну документацију (укинути идентиет)... Све рацуне које посједују превести на РС... Сви који им помазу или су помагали, или намјеравају помоци, казнити истом мјером... ЗА ОВО НЕ ТРЕБА РЕФЕРЕНДУМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко Борак

10.05.2021 20:25

Имам решење

Name

Демократија

11.05.2021 04:20

Па засто тузиоци неби сурили све су то Додикови плаценици и велики симпатизери снсд узели су и они за цутање велику лову само недо бог рата бице и њима борба..

Name

Федерација

11.05.2021 04:36

Неки дан једнога убацисе у контејнер за смеце. Фин примјер кад нема другог ресења

Name

Ре, 321

11.05.2021 06:25

Све је то одлицно предлозено, али, криминална хоботница има вецину у Народној Скупстини, па усваја законе по својој мјери. Полиција, тузиластво и судови су корумпирани до те мјере, да би било корисније да се у потпуности укину. За све то је народ крив, јер дајуци свој глас криминалцима одобрава њихову константну пљацку.

Name

Гаврило

11.05.2021 06:38

А ко је опростио крадју од изградње зграде владе и ауто пута до Градиске???

Name

Папакланд

10.05.2021 20:12

Бас стета сто криминалац Милан Тегелтија није никоме одговарао. Томе се нада и нас Бурле, Зељка, а богами и Лукац..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хју

10.05.2021 20:15

Држава у којој сви виде ко је од комшија лопов, ко се обогатио преко ноћи, ко је постао бахат ... Само не виде они који то треба да спријече и санкционишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

10.05.2021 20:29

Коме треба да каземо да зелимо да видимо промјене. Оваква тузиластва и судови нам не требају. Они сносе огромну одговорност за пропаст ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

10.05.2021 20:42

Ко је опростио крађу са изградње и опремања зграде Владе РС. Немогуце да ни једна ставка пријаве није просла. Има тај тузилац име и презиме, ставио је потпис испод документа. Или је неспособан или је несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овом цовјеку би помогло

10.05.2021 23:32

2400 КМ за годину дана. Сто се тице троскова и 1000 КМ сто се тице сместаја. Њему доста. Наравно, мора да се јави у локални центар за социјални рад. И да буде отприлике неко ко је истрајан у опстанку. А да се милиони скупљају преко којекаквих посредника, пропалих политицара попут Бореновица и осталих то не мозе. Бегицу објасњавати превару. Наравно за нуспојаве или неке његове одмазду изврсити на директно на Бореновицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

11.05.2021 03:15

Тужиоци су рак рана овог друштва... Да имамо нормалне тужиоце не би било криминала у институцијама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

клокан

11.05.2021 04:24

кадија тузи кадија суди кадија све даје памет до кадије ко од кадије небисе исло кадији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

11.05.2021 04:36

Па како Додик по одабраним општинама дјели милионе.Па буџет је његово власништво.Изјаве како ће закон мјењати ако затреба.А изборни закон иде му на руку.За СНСДе чланску књижицу даје да лично напишеш шта ти треба.(странка рјешава чланству животне проблеме,од запошљавања,љечења код нас па и у иностранству до кредита које никад неврате....). Зато Додику много смета што је БЛ изгубио.Онај као кеш 50КМ за глас је само маска за оно све што добијају чланови СНСДеа. У игри су милијарде ,тешко да ће Додик на љеп начин отићи у опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАКАРОНА

11.05.2021 05:11

Па и они су дио криминалне групе, само хапси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.05.2021 05:42

Свака цаст за текст

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

11.05.2021 06:05

Република Српска најбоља у региону, сјецате ли се ове цувене изјаве из уста Зељке, Тегелтије и осталих пијуна. Само напријед народе, авиони, хеликоптери, угоститељски сервис, аутомобиле, Проинтер, Интеграл инзињеринг, а вама контејнери…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баки

11.05.2021 09:21

И градјани на ово цуте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

11.05.2021 18:47

Ако додје власт која це постовати владавину права и правду онда би појединци из правосудни иституција требали одговарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мангупи

12.05.2021 10:33

Судије лопови. Недодирљиви. Насљеђују дјеца родитеље у суду. Судска власт је приватна и насљедна. Породични посао.

ОДГОВОРИТЕ