Tužioci u Srpskoj oprostili krađu od 15 milijardi KM 

U proteklih 15 godina u Republici Srpskoj obustavljeno je 27.500 istraga, a od ovog broja, četvrtina istraga bila je iz oblasti privrednog kriminala.

Republika Srpska 10.05.2021 | 21:26
Tužioci u Srpskoj oprostili krađu od 15 milijardi KM 

Obustavljanjem istraga, a posebno onih iz privrednog kriminala, tužioci su raznim kriminalnim grupama oprostili krađu 15 milijardi maraka novca građana Republike Srpske.

Nijedan tužilac nikada nije pozvan na odgovornost zbog obustavljene istrage, pa se postavlja pitanje zbog čega su tužioci u Srpskoj zaštićeni od krivične ili prekršajne odgovornosti za svoje nezakonito donesene odluke.

Ne treba ni čuditi što korupcija cvjeta na sve strane i što se stotine miliona maraka novca građana umjesto u povećanje penzija i plata trenutno slijeva na debele bankovne račune političara i njihovih jataka u istorijskoj pljački Republike Srpske.

Mafijaški sistem
Sistem koji u Srpskoj godinama štiti korumpirane nosioce javnih funkcija toliko je savršen da bi mu pozavidjele i mafijaške porodice.

Sa jedne strane, korupcija guta milijarde maraka narodnog novca, a sa druge strane začaranog kruga, tužioci obustavljanjem istraga aminuju sve kriminalne radnje i što je najgore, sve je pokriveno nakaradnim zakonima.

Banjalučki advokat Dario Sandić ističe da je potpuno jasno da postoji veliki uticaj politike na rad tužilaštva.

– Kako drugačije objasniti da u 15 godina nije procesuiran niti jedan političar, a kod činjenice da smo u dubokom finansijskom minusu, da smo u dubokoj diskriminaciji građana, da smo u dubokoj socijalnoj rupi, da smo u dubokom zdravstvenom kolapsu, odnosno da smo na samom dnu svih ljestvica u Evropi. Jednostavno, ovako više ne ide, ali vidjećemo koliko još građanima treba da shvate da je sve u njihovim rukama, a ne da su oni u rukama političara, odnosno vidjećemo koliko će Evropa biti zainteresovana da i ova područja pristupe EU- izjavio je Sandić.

Prijave protiv tužilaca
Dragutin Ilić, predsjednik Saveza penzionera i potomaka, ističe da su zbog velikog broja obustavljenih istraga u Srpskoj odlučili da podnesu krivične prijave protiv tužilaca.

– Naši stručnjaci procjenjuju da je naredbama o nesprovođenju istraga nanesena šteta u najmanjem iznosu od 15 milijardi maraka budžetu Srpske, te budžetima lokalnih zajednica i javnim preduzećima RS – objasnio je Ilić.

Dodaje kako je nefunkcionisanje tužilaštava i istražnih organa, odnosno MUP-a RS, dovelo do ogromnih socijalnih razlika, odnosno socijalnog raslojavanja stanovništva, nezadovoljstva mladih i sve većeg odlaska u inostranstvo.

– Postali smo najsiromašnija i najjadnija država u Evropi – istakao je Ilić i dodao da je to glavni razlog izostanka stranih investicija bez kojih nema napretka.

Narodna skupština Republike Srpske je još 2018. godine donijela novi Krivični zakonik u kojem je predviđena krivična odgovornost za tužioce i sudije. Međutim, tu je i famozni član 29. Zakona o tužilaštvu RS.

Ovaj član navodi da glavni tužioci, zamenici glavnih tužilaca i tužioci ne mogu biti krivično gonjeni, uhapšeni ili zadržani u pritvoru, niti mogu odgovarati u građanskom postupku za mišljenje koje daju ili za odluke koje donose u okviru službene dužnosti.

– Javnost je odavno svjedok da ogromna većina izveštaja i podnesenih krivičnih prijava posebno iz oblasti privrednog kriminala uopšte ne doživi da budu dio neke optužnice za koruptivna krivična djela ili slično. Radi se o stotinama miliona maraka, milijardama koje su opljačkane kroz kriminal u javnim preduzećima, ali i drugim ustanovama- objasnio je Ilić.

Preblage kazne
Vrlo je zanimljivo analizirati i one slučajeve koji sticajem okolnosti svoje finale imaju pred sudovima. Srpska se ne može pohvaliti visokim kaznama za koruptivna krivična djela.

Nije nadležnima pomoglo ni što su u statistiku o koruptivnim krivičnim djelima uveli i podmićivanje policajaca sa 10 ili 20 maraka.

Tako su na zatvorske kazne zbog korupcije u Republici Srpskoj u periodu od 2016. do 2019. po optužnicama Republičkog javnog tužilaštva – Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala  osuđene su samo dvije osobe, a najstroža kazna po optužnici Republičkog javnog tužilaštva iznosila je tek godinu dana zatvora.

U međuvremenu se ništa značajnije nije promijenilo, naprotiv situacija je još gora.

Korumpirana i opljačkana država
Banjalučki advokat Dario Sandić navodi da je iz određenih presuda i postupaka, kao i istraga, jasno da tužilaštvima nedostaje sredstava, ali znanja. 

O profesionalizmu i hrabrosti kako kaže Sandić, ne treba niti govoriti.

– Međutim, indikativno je to kada se uzme u obzir koliki su godišnji budžeti MUP kao i pojedinih tužilaštava. Ovi podaci su javni i mogu se naći u budžetskim dokumentima unazad skoro 30 godina, odnosno od osnivanja MUP RS i tužilaštava. Imajući u vidu budžetske stavke jasno je da se najviše novca troši na plate zaposlenih, a što je karakteristično i za sve druge organe vlasti. Postavlja se pitanje zašto se tužilaštva ne fokusiraju na krivična djela korupcije i finansijskog kriminala, te i kada se fokusiraju na ta djela zašto izostaje oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnog djela. Od tako oduzete imovine i novca jasno je da bi se prihodovalo u budžet republike, ali bi bio i osnov za povećanje budžetskih stavki na rashodima MUP i tužilaštava. Ali prema trenutnoj postavci stvari tužioci i policija primaju platu bez obzira da li radili ili ne radili. Odnosno, njihov rezultat ne utiče na njihova primanja – kao i kod svih ostalih službenika u ovoj napaćenoj, korumpiranoj i opljačkanoj državi -  smatra Sandić.

Jedino što u ovoj državi mora da strepi od represije su siromašni i pošteni građani, a što smo posebno vidjeli u posljednjih par godina.

(Srpskainfo)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

321

10.05.2021 20:03

Kolektiva gradjanska svijest!!! Presretati glodare i skidati ih javno gole... Koristiti njihovu imovinu kao svoju (lakse je obicnom gradjaninu dokazati na sudu kome pripada)... Oduzeti glodarima svu licnu dokumentaciju (ukinuti identiet)... Sve racune koje posjeduju prevesti na RS... Svi koji im pomazu ili su pomagali, ili namjeravaju pomoci, kazniti istom mjerom... ZA OVO NE TREBA REFERENDUM

ODGOVORITE
Name

Marko Borak

10.05.2021 20:25

Imam rešenje

Name

Demokratija

11.05.2021 04:20

Pa zasto tuzioci nebi surili sve su to Dodikovi placenici i veliki simpatizeri snsd uzeli su i oni za cutanje veliku lovu samo nedo bog rata bice i njima borba..

Name

Federacija

11.05.2021 04:36

Neki dan jednoga ubacise u kontejner za smece. Fin primjer kad nema drugog resenja

Name

Re, 321

11.05.2021 06:25

Sve je to odlicno predlozeno, ali, kriminalna hobotnica ima vecinu u Narodnoj Skupstini, pa usvaja zakone po svojoj mjeri. Policija, tuzilastvo i sudovi su korumpirani do te mjere, da bi bilo korisnije da se u potpunosti ukinu. Za sve to je narod kriv, jer dajuci svoj glas kriminalcima odobrava njihovu konstantnu pljacku.

Name

Gavrilo

11.05.2021 06:38

A ko je oprostio kradju od izgradnje zgrade vlade i auto puta do Gradiske???

Name

Papakland

10.05.2021 20:12

Bas steta sto kriminalac Milan Tegeltija nije nikome odgovarao. Tome se nada i nas Burle, Zeljka, a bogami i Lukac..

ODGOVORITE
Name

Hju

10.05.2021 20:15

Država u kojoj svi vide ko je od komšija lopov, ko se obogatio preko noći, ko je postao bahat ... Samo ne vide oni koji to treba da spriječe i sankcionišu.

ODGOVORITE
Name

Bas tako

10.05.2021 20:29

Kome treba da kazemo da zelimo da vidimo promjene. Ovakva tuzilastva i sudovi nam ne trebaju. Oni snose ogromnu odgovornost za propast ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

Pitam se

10.05.2021 20:42

Ko je oprostio krađu sa izgradnje i opremanja zgrade Vlade RS. Nemoguce da ni jedna stavka prijave nije prosla. Ima taj tuzilac ime i prezime, stavio je potpis ispod dokumenta. Ili je nesposoban ili je nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

Ovom covjeku bi pomoglo

10.05.2021 23:32

2400 KM za godinu dana. Sto se tice troskova i 1000 KM sto se tice smestaja. Njemu dosta. Naravno, mora da se javi u lokalni centar za socijalni rad. I da bude otprilike neko ko je istrajan u opstanku. A da se milioni skupljaju preko kojekakvih posrednika, propalih politicara poput Borenovica i ostalih to ne moze. Begicu objasnjavati prevaru. Naravno za nuspojave ili neke njegove odmazdu izvrsiti na direktno na Borenovicu.

ODGOVORITE
Name

Realno

11.05.2021 03:15

Tužioci su rak rana ovog društva... Da imamo normalne tužioce ne bi bilo kriminala u institucijama...

ODGOVORITE
Name

klokan

11.05.2021 04:24

kadija tuzi kadija sudi kadija sve daje pamet do kadije ko od kadije nebise islo kadiji

ODGOVORITE
Name

Fenix

11.05.2021 04:36

Pa kako Dodik po odabranim opštinama djeli milione.Pa budžet je njegovo vlasništvo.Izjave kako će zakon mjenjati ako zatreba.A izborni zakon ide mu na ruku.Za SNSDe člansku knjižicu daje da lično napišeš šta ti treba.(stranka rješava članstvu životne probleme,od zapošljavanja,lječenja kod nas pa i u inostranstvu do kredita koje nikad nevrate....). Zato Dodiku mnogo smeta što je BL izgubio.Onaj kao keš 50KM za glas je samo maska za ono sve što dobijaju članovi SNSDea. U igri su milijarde ,teško da će Dodik na ljep način otići u opoziciju.

ODGOVORITE
Name

MAKARONA

11.05.2021 05:11

Pa i oni su dio kriminalne grupe, samo hapsi.

ODGOVORITE
Name

Boki

11.05.2021 05:42

Svaka cast za tekst

ODGOVORITE
Name

SNSD

11.05.2021 06:05

Republika Srpska najbolja u regionu, sjecate li se ove cuvene izjave iz usta Zeljke, Tegeltije i ostalih pijuna. Samo naprijed narode, avioni, helikopteri, ugostiteljski servis, automobile, Prointer, Integral inzinjering, a vama kontejneri…

ODGOVORITE
Name

Baki

11.05.2021 09:21

I gradjani na ovo cute?

ODGOVORITE
Name

Stanko

11.05.2021 18:47

Ako dodje vlast koja ce postovati vladavinu prava i pravdu onda bi pojedinci iz pravosudni istitucija trebali odgovarati

ODGOVORITE
Name

Mangupi

12.05.2021 10:33

Sudije lopovi. Nedodirljivi. Nasljeđuju djeca roditelje u sudu. Sudska vlast je privatna i nasljedna. Porodični posao.

ODGOVORITE