Хамас напао на Израел - Активиране ратне сирене

Након ултиматума Хамаса у Јерусалиму су испаљене ракете, а напетост све више расте. Израелски парламент евакуисан је након ракетирања, а дуж границе са Газом Израел је појачао снаге.

Свијет 10.05.2021 | 18:24
Хамас напао на Израел - Активиране ратне сирене

Сирене се чују у Јерусалиму након што је испаљено 7 ракета на Израел из правца Газе.

Како је саопштила израелска војска, једна ракета је пресретнута, док је друга погодила цивилно возило на југу, а том приликом лакше је повређена једна особа.

Хамас је преузео одговорност за напад.

Иначе, исламски екстремистички Хамас који влада појасом Газе, објавио је данас ултиматум Израелу, захтевајући повлачење свих израелских безбедносних снага са Брда Храма и арапског кварта Шеик Џарах у Јерусалиму до 18 сати по локалном времену.

Такође је затражено да се у истом року ослободе Палестинци притворени током протеклих дана сукоба.

Абу Обеида, портпарол војног крила Хамаса је потврдио да је ракетни напад одговор на израелске "злочине и агресију у Јерусалиму", пренео је АП.

 

"То је порука коју непријатељ мора добро да разуме", рекао је он, запретивши новим ударима ако Израел поново нападне светилиште на коме се налази џамија Ал Акса или протера палестинске породице из кварта у источном Јерусалиму.

Звук испаљених ракета се чуо у Гази пре него што су се сирене огласиле, а касније је уследила нова баражна ватра.

 

У Јерусалиму и на окупираној Западној обали напетости су се повећале током муслиманског светог месеца Рамазана, а прошлог викенда је дошло до већих сукоба на платоу код џамије Ал-Акса у Јерусалиму и у палестинском насељу Шеик Џара у источном Јерусалиму због могуће деложације Палестинаца у тој четврти.

У међувремену, израелска војска саопштила је данас да је на један дан обуставила велику вежбу, како би се усредсредила на припрему за могућу ескалацију насиља док тиња напетост са Палестинцима у Јерусалиму.

БН/Курир.рс

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

10.05.2021 16:31

Основно тј. , једино правило у односима са Израелом. Израелу се не пријети. СХАЛОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2021 17:34

Јесули они можда Божји народ па могу све или обични окупари???

Name

ре

10.05.2021 17:37

Не смије им пријетити само гологуза бједа.

Name

Демос кратос

10.05.2021 18:43

Могуц је тамо миран зивот у тој демократској земљи само кад би Палестинци имали демократе као своје водје а не религиозне фанатике. Свако мало да би оправдали своју егзистенцију и своју политику они испале ракете и онда одмазда, зртве на све стране а они ликују о угрозености, као код нас.

Name

Петар Митић

10.05.2021 17:52

Идемо, Израел! Само јако! Нека живи јеврејска држава Израел!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петровиц

10.05.2021 18:46

За тебе је нормално наносити патње некоме? Гдје ли ти мислиш срећу градити

Name

Ре

10.05.2021 18:52

Знаци мрзња према исламу је веца од љубави према својој домовини. Израел је признао Косово.

Name

Петар Митић

10.05.2021 19:45

Прво, Израел је на својој територији и јеврејска дрзава је старија од било које данасње творевине на Блиском истоку. Мало се вратите у историју и процитајте од када Јевреји насељавају подруцје данасњег Израела, процитајте мало о јеврејским краљевима. Све датира из периода прије нове ере. Друго, резим у Јерусалиму је признао Косово и то нема никакве везе са мрзњом према исламу. Муслимане у Гази воде фанатици који редовно нападају Израел, а кад Израел узврати, плацете за палестинским цивилима. Које лицемјерје. Арапи Израел нападају од 1948. године, када је основан Израел, са циљем да се унисти јеврејска дрзава. Али, НЕЦЕ ДА МОЗЕ!

Name

Ре

10.05.2021 20:47

На својој територији ? Израел је настао након другог свјетског рата. Од тада па до сада териториј Палестине се све висе окупира од стране јевреја. Немој писати о историјском право јер то не постоји,то је само један од изговора да се неко протјера.