Hamas napao na Izrael - Aktivirane ratne sirene

Nakon ultimatuma Hamasa u Jerusalimu su ispaljene rakete, a napetost sve više raste. Izraelski parlament evakuisan je nakon raketiranja, a duž granice sa Gazom Izrael je pojačao snage.

Svijet 10.05.2021 | 18:24
Hamas napao na Izrael - Aktivirane ratne sirene

Sirene se čuju u Jerusalimu nakon što je ispaljeno 7 raketa na Izrael iz pravca Gaze.

Kako je saopštila izraelska vojska, jedna raketa je presretnuta, dok je druga pogodila civilno vozilo na jugu, a tom prilikom lakše je povređena jedna osoba.

Hamas je preuzeo odgovornost za napad.

Inače, islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze, objavio je danas ultimatum Izraelu, zahtevajući povlačenje svih izraelskih bezbednosnih snaga sa Brda Hrama i arapskog kvarta Šeik Džarah u Jerusalimu do 18 sati po lokalnom vremenu.

Takođe je zatraženo da se u istom roku oslobode Palestinci pritvoreni tokom proteklih dana sukoba.

Abu Obeida, portparol vojnog krila Hamasa je potvrdio da je raketni napad odgovor na izraelske "zločine i agresiju u Jerusalimu", preneo je AP.

 

"To je poruka koju neprijatelj mora dobro da razume", rekao je on, zapretivši novim udarima ako Izrael ponovo napadne svetilište na kome se nalazi džamija Al Aksa ili protera palestinske porodice iz kvarta u istočnom Jerusalimu.

Zvuk ispaljenih raketa se čuo u Gazi pre nego što su se sirene oglasile, a kasnije je usledila nova baražna vatra.

 

U Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali napetosti su se povećale tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana, a prošlog vikenda je došlo do većih sukoba na platou kod džamije Al-Aksa u Jerusalimu i u palestinskom naselju Šeik Džara u istočnom Jerusalimu zbog moguće deložacije Palestinaca u toj četvrti.

U međuvremenu, izraelska vojska saopštila je danas da je na jedan dan obustavila veliku vežbu, kako bi se usredsredila na pripremu za moguću eskalaciju nasilja dok tinja napetost sa Palestincima u Jerusalimu.

BN/Kurir.rs

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

10.05.2021 16:31

Osnovno tj. , jedino pravilo u odnosima sa Izraelom. Izraelu se ne prijeti. SHALOM!

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2021 17:34

Jesuli oni možda Božji narod pa mogu sve ili obični okupari???

Name

re

10.05.2021 17:37

Ne smije im prijetiti samo gologuza bjeda.

Name

Demos kratos

10.05.2021 18:43

Moguc je tamo miran zivot u toj demokratskoj zemlji samo kad bi Palestinci imali demokrate kao svoje vodje a ne religiozne fanatike. Svako malo da bi opravdali svoju egzistenciju i svoju politiku oni ispale rakete i onda odmazda, zrtve na sve strane a oni likuju o ugrozenosti, kao kod nas.

Name

Петар Митић

10.05.2021 17:52

Идемо, Израел! Само јако! Нека живи јеврејска држава Израел!

ODGOVORITE
Name

Petrovic

10.05.2021 18:46

Za tebe je normalno nanositi patnje nekome? Gdje li ti misliš sreću graditi

Name

Re

10.05.2021 18:52

Znaci mrznja prema islamu je veca od ljubavi prema svojoj domovini. Izrael je priznao Kosovo.

Name

Petar Mitić

10.05.2021 19:45

Prvo, Izrael je na svojoj teritoriji i jevrejska drzava je starija od bilo koje danasnje tvorevine na Bliskom istoku. Malo se vratite u istoriju i procitajte od kada Jevreji naseljavaju podrucje danasnjeg Izraela, procitajte malo o jevrejskim kraljevima. Sve datira iz perioda prije nove ere. Drugo, rezim u Jerusalimu je priznao Kosovo i to nema nikakve veze sa mrznjom prema islamu. Muslimane u Gazi vode fanatici koji redovno napadaju Izrael, a kad Izrael uzvrati, placete za palestinskim civilima. Koje licemjerje. Arapi Izrael napadaju od 1948. godine, kada je osnovan Izrael, sa ciljem da se unisti jevrejska drzava. Ali, NECE DA MOZE!

Name

Re

10.05.2021 20:47

Na svojoj teritoriji ? Izrael je nastao nakon drugog svjetskog rata. Od tada pa do sada teritorij Palestine se sve vise okupira od strane jevreja. Nemoj pisati o istorijskom pravo jer to ne postoji,to je samo jedan od izgovora da se neko protjera.