За мање од мјесец дана концерти без размака и маске?

Министарка културе Нина Обуљен Коржинек најавила је да би се концерти без епидемиолошких мјера могли почети одржавати у јуну.

Регион 10.05.2021 | 09:31
За мање од мјесец дана концерти без размака и маске?

"То у првом реду зависи од тога који ће постотак грађана бити цвакцинисан, али то би могло бити у јуну", рекла је министарка културе одговарајући на питање новинарке Хрватског радија о томе кад ће се одржати концерти на којима се неће морати поштовати епидемиолошке мјере попут ношења маски и социјалне дистанце.

До сада се према епидемиолошким мјерама може у затвореном простору окупити највише 250 људи, а на отвореном 500 људи. Министарка је истакла да је и прошлога љета број људи на отвореноме досегнуо 1.000, и то прије вакцинисања.

"Очекујем да ће то ове године бити већи број. Но док се не смањи број људи у болницама и док још значајније не падне дневни број заражених, неће се ублажавати мјере, али ми крећемо с припремама", рекла је.

Она је говорила о одржавању концерата и рекла да тестирање које је направљено у Барселони и Ливерпулу функционише и у Хрватској.

"Овога мјесеца требао би бити одржан први тестни пословни свечани ручак без заштитних маски и одржавања социјалне дистанце", додала је.

"Сасвим је јасно да без високе вакцинисаности неће бити могуће попустити мјере. Ми радимо све припремне радње како бисмо то омогућили посебно у љетним временима", казала је министарка Нина Обуљен Коржинек.

"Све вријеме смо у контакту с колегама у иноземству и пратимо што се догађа. За разлику од њих, ми у Хрватској одлучили смо се цијело вријеме држати културу отвореном. Позоришта, кина и концертне дворане смјеле су радити, али за премали број да би то било комерцијално одрживо, односно да би могли покрити трошкове", рекла је.

(Индеx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Буљави

10.05.2021 08:09

Све исто као и код нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

10.05.2021 09:17

Стигло одозго ?

ОДГОВОРИТЕ