Свадбе већ у јуну за вакцинисане и са ПЦР тестом

Пандемија коронавируса, поред свих пошасти које је донела, одложила је и прославу најрадоснијих догађаја у нашем животу, попут крштења, свадби или прослава матуре. Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић каже за Курир да је врло вероватно да ће грађани Србије од јуна поново моћи да присуствују весељима, али само они који су вакцинисани или имају негативан ПЦР тест!

Србија 10.05.2021 | 07:24
Свадбе већ у јуну за вакцинисане и са ПЦР  тестом

- На свадбе, матуре и утакмице моћи ће да иду само они који су вакцинисани или имају негативан ПЦР тест. Кризни штаб ће следеће недеље расправљати да ли ће и кад тачно бити још попуштања мера, јер ћемо тек тада, кад прође од седам до десет дана од празника, моћи да сагледамо реалну ситуацију - каже за Курир др Тиодоровић.

Он напомиње да ће се о броју људи који се могу окупити на организованим догађајима какви су свадбе, матуре и утакмице причати током ове седмице.

- Мора да прође најмање 10 дана од празника и мора да буде мирна ситуација, а то значи мање од 1.000 новозаражених дневно. Наравно, наш идеал је да то буде мање од 100, али за почетак да будемо троцифрени. На основу тога ћемо планирати даље потезе у вези с попуштањем мера, а врло је вероватно да од јуна пустимо свадбе, матуре, прославе, уз услов да они који долазе буду вакцинисани или да имају негативан ПЦР тест - објашњава др Тиодоровић и додаје да од 15. маја креће и кампања за вакцинацију младих.

На питање могу ли се Делије и Гробари надати да ће финале Купа у фудбалу, заказано за 25. мај, гледати уживо, др Тиодоровић истиче да је то још непознаница и да ће се тек расправљати да ли и под којим условима то може да се догоди. Додаје да о свему одлуке доноси цео кризни штаб.

Иначе, стручни комитет за имунизацију је 26. априла донео одлуку да "Фајзеровом" вакцином могу да се вакцинишу и деца од 16 година, што би, уколико би наишло на велики одзив, како сматрају стручњаци, омогућило да се и прославе матурских вечери за средњошколце организују на безбедан начин.

Само у Београду до суботе је вакцинисано 624.965 особа, што је 44,9 одсто пунолетне популације, а о невероватном успеху наше земље у имунизацији извештавао је и амерички портал ПБС, који је навео да је Србија до средине марта успела да вакцинише више пунолетних особа од било које друге земље чланице ЕУ.

(Курир)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

10.05.2021 05:45

Понављам, свака епидемија до сада је имала свој почетак, свој раст, свој врхунац, свој пад и свој крај. Ово је прва "епидемија" која нема свој пад и свој крај. Стално смо на врхунцу, Ово никакве везе са епидемијом нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

10.05.2021 06:59

каква гомила пландемијских глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

10.05.2021 07:23

Не разумијем, прво тврде да вакцинисани могу бити заражени и преносити заразу. А сада тврде да вакцинисани могу присуствовати свадбама(!?) Али, по дифолту, вакцинисани су истовремено и заржени.Значи, вакцинисани дођу на свадбу и шире заразу???? Каква је ово бесмислена прича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као и све

10.05.2021 07:59

До сада.

Name

Ре

10.05.2021 09:07

А како ће дјецу правити? С тестом? Пратићемо да ли ће вацинисани имати дјецу.

Name

за ре

12.05.2021 20:09

Право питање.Деца изгледа нису предвидјена за које-какве белосветске дусебризнике. Залосно!