Ко то тамо контролише правосуђе?

Посланик у Народној скупштини Републике Српске, Небојша Вукановић каже да је недавни случај хапшења бањалучког судије само један од примјера лошег стања правосуђа у цијелој земљи. Вукановић наводи да је у правосуђу посебан проблем постојање породичних и кумовских кланова тако да је комплетно правосуђе испреплетено личним везама.

Босна и Херцеговина 09.05.2021 | 19:47
Ко то тамо контролише правосуђе?

Судија бањалучког Основног суда Небојша Пејовић ухапшен је 21. априла због примања мита у кодној акцији “Барка”, коју су спровели припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ.
Наводно, Пејовић је уцијењивао једног предузетника из Бањалуке, тражећи од њега новац за доношење одлука у одређеним предметима, након чега је овај цијели случај пријавио СИПИ а СИПА организовала контролисану акцију давања мита. У Републичком тужилаштву исти дан су потврдили да је акција урађена по њиховом налогу.

По налогу Републичког јавног тужилаштва, Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, а у сарадњи са припадницима Државне агенције за истрагу и заштиту лишен је слободе један носилац правосудне функције због кривичног дјела трговина утицајем. С обзиром да је акција још увијек у току, више информација биће саопштено сутра, појаснили су у Републичком јавном тужилаштву.

Међутим након тога из овог тужилаштва више се нису оглашавали. Тек након питања о евентуалној умијешаности још неких бањалучких судија у читав случај одговорили су да је истрага у току.

Имајући у виду чињеницу да се предмет налази у фази истраге, тужилаштво не може износити информације о радњама које предузима, радњама  које треба предузети нити  о околностима које треба истражити. Свако изношење детаља из истраге  у овој фази поступка, исту би могло угрозити, саопштено је из тужилаштва. 

Судији Пејовићу притвор је продужен до 21. маја. Након информација да су у читав случај умијешане још неке судије, Привремена истражна комисија Представничког дома Парламента БиХ позвала је на саслушање предсједника бањалучког Окружног привредног суда Асмира Коричића и судију тог суда Игора Дабића.

Из Окружног привредног суда нису одговорили на наша питања у вези евентуалне умјешаности неких судија привредног суда у случај због којег је пао судија Пејовић.

Бранислав Бореновић члан Привремене истражне комисије ПСБиХ (ПДП) за БН ТВ каже да је Привремена истражна комисија која се бави стањем у Правосуђу БиХ у нешто мање од годину дана рада дошла до поражавајућих информација али и свједочења људи из правосуђа, различитих призњања.

Судија Небојша Пејовић је, иначе, јавности у Српској постао познат након што је прије десетак година дозволио да фирма "Еуромотор" са стечајног рачуна "Јелшинграда" у стечају скине 2 милиона марака. Након реакције радника "Јелшинграда" и дуготрајног судског поступка та његова одлука је поништена и "Еуромотор" је морао са каматама да врати новац на стечајни рачун. 

Посланик у Народној скупштини Републике Српске, Небојша Вукановић каже да је недавни случај хапшења бањалучког судије само један од примјера лошег стања правосуђа у цијелој земљи. Он подсјећа на случајеве поткивање и пожара у Основном суду у Бањалуци у којем су уништени докази а за вријеме док је предсједник суда био Милан Тегелтија који је након тога, каже Вукановић награђен позицијом предсједавајућег Високог судског и тужилачког савјета. 

Вукановић наводи да је у правосуђу посебан проблем постојање породичних и кумовских кланова тако да је комплетно правосуђе испреплетено личним везама.

У марту ове године Народна скупштина Републике Српске усвојила је измјене и допуне Кривичног закона којима је омогућено да казне до годину дана затвора буду плаћене новцем. Правници и опозиција упозоравају да је то класично увођење коруптивне одредбе у закон.

Новинар из Бањалуке Никола Морача тврди да је могућност откупа казни јасна порука грађанима да они који имају довољно новца да казну затвора замијене новчаном могу да раде шта желе.

Морача сматра да је стање генерално у правосуђу катастрофално а да ће најновије измјене Кривичног закона и Закона о кривичном поступку сада направити додатњу пометњу.

Правосуђе које би требало да буде један од стубова друштва другачије реагује када су у питању носиоци функција у Републици Српској. Он наводи примјер чекања на потврђивање оптужнице од стране Основног суда у Бањалуци, а коју је против министра унутрашњих послова због ударања посланика Станивуковића у скупштини подигло бањалучко Окружно тужилаштво.

Привремена истражна комисија Парламента БиХ која се готово годину дана бави правосуђем у БиХ ускоро ће, најављено је, о свом раду поднијети извјештај Парламенту Босне и Херцеговине. Након тога требало би да услиједе и конкретни приједлози за рјешење ситуације у правосуђу БиХ.

(БН ТВ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Станко

09.05.2021 18:04

Вукане свака цаст имас подску народа али нема правде коју донесу домаце судије јер имам искуство и назалост тај суд који је донио налог да уплатим 3000 мара није требало уплатит да бих добио свој новац суд траје вец 6 година ради се о основном суду теслиц мислим док се власт не промијени нема ни правде није мени стало до 3000 марака ел нек затразе ја цу им донират

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр

09.05.2021 18:25

Немамо ни З од Закона у земљи. Катастрофално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лацо

09.05.2021 18:30

Правосуђе РС је легло криминала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2021 19:33

Реформисано и финансирано од међународне заједнице.

Name

Фениx

09.05.2021 18:50

Све то и врапци знају.Добро у том свему је што упоредо са пресудјивањем ,како кога, и звање судија срозавају на посао пијачара на бувљој пијаци.Ни народ судије неће поштовати што није врједно никаквих пара.Ја непризнајем овај суд Републике Српске а и БиХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да да

09.05.2021 18:51

Погодите ко је први увео кумовске и родбинске везе ево вец присутне у бас свим ферама ове приватне козаностре и прелете папака за потребну вецину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

09.05.2021 19:00

Ко други до Милорад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Администратор

09.05.2021 20:14

судија с. славниц је сампион у малверзацијама.

Name

Жртва Касмира Корупчића

09.05.2021 20:15

Коричићу колико си примио мита за запослење фалсификатора Ведрана Милашиновића ? Колико си примио новца од Ведрана Милашиновића да посредујеш да Тужилаштво каже да Закон гравитације не вриједи у БЛ и да се истрага против истога обустави. Објавићу ускоро сав материјал не брини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хилма

09.05.2021 20:47

Зна ли ико ста се то десава у Основном суду Бања Лука? Ко је тамо главни и буди ли се тај икад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад памети

10.05.2021 06:46

Тако то бива када мафијаши узму власт и загосподаре. Када лоповска логика запљусне све три полуге власти, и законодавну, и извршну и судску. Када лоповски менталитет постане доминантан.

ОДГОВОРИТЕ