Ko to tamo kontroliše pravosuđe?

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović kaže da je nedavni slučaj hapšenja banjalučkog sudije samo jedan od primjera lošeg stanja pravosuđa u cijeloj zemlji. Vukanović navodi da je u pravosuđu poseban problem postojanje porodičnih i kumovskih klanova tako da je kompletno pravosuđe isprepleteno ličnim vezama.

Bosna i Hercegovina 09.05.2021 | 19:47
Ko to tamo kontroliše pravosuđe?

Sudija banjalučkog Osnovnog suda Nebojša Pejović uhapšen je 21. aprila zbog primanja mita u kodnoj akciji “Barka”, koju su sproveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.
Navodno, Pejović je ucijenjivao jednog preduzetnika iz Banjaluke, tražeći od njega novac za donošenje odluka u određenim predmetima, nakon čega je ovaj cijeli slučaj prijavio SIPI a SIPA organizovala kontrolisanu akciju davanja mita. U Republičkom tužilaštvu isti dan su potvrdili da je akcija urađena po njihovom nalogu.

Po nalogu Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a u saradnji sa pripadnicima Državne agencije za istragu i zaštitu lišen je slobode jedan nosilac pravosudne funkcije zbog krivičnog djela trgovina uticajem. S obzirom da je akcija još uvijek u toku, više informacija biće saopšteno sutra, pojasnili su u Republičkom javnom tužilaštvu.

Međutim nakon toga iz ovog tužilaštva više se nisu oglašavali. Tek nakon pitanja o eventualnoj umiješanosti još nekih banjalučkih sudija u čitav slučaj odgovorili su da je istraga u toku.

Imajući u vidu činjenicu da se predmet nalazi u fazi istrage, tužilaštvo ne može iznositi informacije o radnjama koje preduzima, radnjama  koje treba preduzeti niti  o okolnostima koje treba istražiti. Svako iznošenje detalja iz istrage  u ovoj fazi postupka, istu bi moglo ugroziti, saopšteno je iz tužilaštva. 

Sudiji Pejoviću pritvor je produžen do 21. maja. Nakon informacija da su u čitav slučaj umiješane još neke sudije, Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH pozvala je na saslušanje predsjednika banjalučkog Okružnog privrednog suda Asmira Кoričića i sudiju tog suda Igora Dabića.

Iz Okružnog privrednog suda nisu odgovorili na naša pitanja u vezi eventualne umješanosti nekih sudija privrednog suda u slučaj zbog kojeg je pao sudija Pejović.

Branislav Borenović član Privremene istražne komisije PSBiH (PDP) za BN TV kaže da je Privremena istražna komisija koja se bavi stanjem u Pravosuđu BiH u nešto manje od godinu dana rada došla do poražavajućih informacija ali i svjedočenja ljudi iz pravosuđa, različitih priznjanja.

Sudija Nebojša Pejović je, inače, javnosti u Srpskoj postao poznat nakon što je prije desetak godina dozvolio da firma "Euromotor" sa stečajnog računa "Jelšingrada" u stečaju skine 2 miliona maraka. Nakon reakcije radnika "Jelšingrada" i dugotrajnog sudskog postupka ta njegova odluka je poništena i "Euromotor" je morao sa kamatama da vrati novac na stečajni račun. 

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Nebojša Vukanović kaže da je nedavni slučaj hapšenja banjalučkog sudije samo jedan od primjera lošeg stanja pravosuđa u cijeloj zemlji. On podsjeća na slučajeve potkivanje i požara u Osnovnom sudu u Banjaluci u kojem su uništeni dokazi a za vrijeme dok je predsjednik suda bio Milan Tegeltija koji je nakon toga, kaže Vukanović nagrađen pozicijom predsjedavajućeg Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. 

Vukanović navodi da je u pravosuđu poseban problem postojanje porodičnih i kumovskih klanova tako da je kompletno pravosuđe isprepleteno ličnim vezama.

U martu ove godine Narodna skupština Republike Srpske usvojila je izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima je omogućeno da kazne do godinu dana zatvora budu plaćene novcem. Pravnici i opozicija upozoravaju da je to klasično uvođenje koruptivne odredbe u zakon.

Novinar iz Banjaluke Nikola Morača tvrdi da je mogućnost otkupa kazni jasna poruka građanima da oni koji imaju dovoljno novca da kaznu zatvora zamijene novčanom mogu da rade šta žele.

Morača smatra da je stanje generalno u pravosuđu katastrofalno a da će najnovije izmjene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku sada napraviti dodatnju pometnju.

Pravosuđe koje bi trebalo da bude jedan od stubova društva drugačije reaguje kada su u pitanju nosioci funkcija u Republici Srpskoj. On navodi primjer čekanja na potvrđivanje optužnice od strane Osnovnog suda u Banjaluci, a koju je protiv ministra unutrašnjih poslova zbog udaranja poslanika Stanivukovića u skupštini podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo.

Privremena istražna komisija Parlamenta BiH koja se gotovo godinu dana bavi pravosuđem u BiH uskoro će, najavljeno je, o svom radu podnijeti izvještaj Parlamentu Bosne i Hercegovine. Nakon toga trebalo bi da uslijede i konkretni prijedlozi za rješenje situacije u pravosuđu BiH.

(BN TV)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Stanko

09.05.2021 18:04

Vukane svaka cast imas podsku naroda ali nema pravde koju donesu domace sudije jer imam iskustvo i nazalost taj sud koji je donio nalog da uplatim 3000 mara nije trebalo uplatit da bih dobio svoj novac sud traje vec 6 godina radi se o osnovnom sudu teslic mislim dok se vlast ne promijeni nema ni pravde nije meni stalo do 3000 maraka el nek zatraze ja cu im donirat

ODGOVORITE
Name

mr

09.05.2021 18:25

Nemamo ni Z od Zakona u zemlji. Katastrofalno.

ODGOVORITE
Name

Laco

09.05.2021 18:30

Pravosuđe RS je leglo kriminala!

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2021 19:33

Reformisano i finansirano od međunarodne zajednice.

Name

Fenix

09.05.2021 18:50

Sve to i vrapci znaju.Dobro u tom svemu je što uporedo sa presudjivanjem ,kako koga, i zvanje sudija srozavaju na posao pijačara na buvljoj pijaci.Ni narod sudije neće poštovati što nije vrjedno nikakvih para.Ja nepriznajem ovaj sud Republike Srpske a i BiH .

ODGOVORITE
Name

Da da

09.05.2021 18:51

Pogodite ko je prvi uveo kumovske i rodbinske veze evo vec prisutne u bas svim ferama ove privatne kozanostre i prelete papaka za potrebnu vecinu

ODGOVORITE
Name

Ilija

09.05.2021 19:00

Ko drugi do Milorad.

ODGOVORITE
Name

Administrator

09.05.2021 20:14

sudija s. slavnic je sampion u malverzacijama.

Name

Žrtva Kasmira Korupčića

09.05.2021 20:15

Koričiću koliko si primio mita za zaposlenje falsifikatora Vedrana Milašinovića ? Koliko si primio novca od Vedrana Milašinovića da posreduješ da Tužilaštvo kaže da Zakon gravitacije ne vrijedi u BL i da se istraga protiv istoga obustavi. Objaviću uskoro sav materijal ne brini.

ODGOVORITE
Name

Hilma

09.05.2021 20:47

Zna li iko sta se to desava u Osnovnom sudu Banja Luka? Ko je tamo glavni i budi li se taj ikad?

ODGOVORITE
Name

Nikad pameti

10.05.2021 06:46

Tako to biva kada mafijaši uzmu vlast i zagospodare. Kada lopovska logika zapljusne sve tri poluge vlasti, i zakonodavnu, i izvršnu i sudsku. Kada lopovski mentalitet postane dominantan.

ODGOVORITE