Дејтонски мировни споразум је свето слово за ДНС

Дејтонски мировни споразум и његов Анекс ИВ су свето слово за ДНС и чист је авантуризам отварати то питање, поручио је ово лидер ДНС Ненад Нешић.

Република Српска 09.05.2021 | 17:49
Дејтонски мировни споразум је свето слово за ДНС

Проблеми у БиХ нису посљедица Устава БиХ него Устава Федерације БиХ, односно Вашингтонског мировног споразума. И зато их политички фактори из Федерације треба да рјешавају у оквиру Устава Федерације БиХ – каже Нешић поводом иницијативе СНСД да са странкама из Федерације отворе дијалог о будућности БиХ.

Једина могућа будућност БиХ је, како истиче Нешић, Дејтонски споразум који штити Републику Српску.

– Његово отварање је отварање Пандорине кутије и стављање Дамокловог мача изнад Републике Српске. Стављањем ван снаге Дејтонског споразума, Република Српска би остала без могућности да је заштите његови гаранти – Србија и Русија, што је давно упозорио некадашњи руски амбасадор Александар Боцан Харченко. Без Дејтона нема ни његових гараната – наглашава Нешић.

Зато је, поручује Нешић, апсолутно неприхватљиво отварање било каквог дијалога са Федерацијом о уставном уређењу БиХ.

Нешић истиче да је јасно да би 99 одсто Срба жељело независну Републику Српску, али за тако нешто мора имати савезнике у великим силама.

– У овом моменту нема ниједне државе која би признала независност Српске и зато морамо чувати оно што имамо – каже Нешић.

Лидер ДНС подсјећа да Прудски споразум који су својевремено потписали лидери СНСД, СДА и ХДЗ није водио растакању БиХ, него Републике Српске.

– Говорило се о четири федералне јединице, а Драган Човић је одмах рекао да је ‘цијела БиХ на столу’ и да те јединице морају почивати на територијалном дисконтинуитету. Нема ниједног разлога да због неријешеног хрватског питања ми ризикујемо Републику Српску.

Када су везали заставе и стварали муслиманско-хрватску федерацију стварали су је као савез против српског народа. Е, сада, нека своје проблеме рјешавају тамо гдје они и јесу – у Федерацији, без увлачења Републике Српске у своје проблеме – категоричан је Нешић.

Он истиче да умјесто хазардерским поигравањем великим темама, власт у Републици Српској треба да се окрене рјешавању унутрашњих проблема попут набавке вакцина, запошљавања, бољег здравственог система, боље привреде и економије, достојанственијег живота бораца и РВИ, као и пензионера.

– Када избаците овако велику тему, то не значи да су ти проблеми нестали. Не можете народу нудити забаву и игре, умјесто хљеба и посла. Вријеме је да стану такве играрије и да се покаже озбиљност и одговорност према народу и Републици Српској – поручује Нешић.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Пролазник

09.05.2021 16:45

Добро вам је досло у главу да је Дејтон гарат Р Српске.Без обзира ако се несто и измјени уз договор свих у уставу, све ток је Дејтонски споразум на снази и не наруси се на силу нема бриге за етитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

09.05.2021 16:50

Како преко Брчког.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воицка

10.05.2021 04:19

Ископати тунел.

Name

остоја рибић

09.05.2021 17:21

немам више времена за ваше глупости, останите окренути ка свему српском и само пратите све везано за Републику Српску, Шта ли је, ваљда коријени вуку назад. Поздрав и више нећу одговарати на коментаре, много сте досадни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пике

09.05.2021 17:54

Треба наци нацимн да се багра лоповска скине са власти 2022.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

09.05.2021 21:41

Подржавам апсолутно и ови на власти и ови што су били садашњи прелетачи. Нису ни они чисти....што се куну у свашта....

Name

Илија

09.05.2021 19:22

Био је Дејтон за све свето слово на папиру, па ста сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.05.2021 19:55

Свето слово? Па ваља то једном и процитат онда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.05.2021 20:26

Тако је Несицу, не дозволи те да се и са тим игра продаце нас све за шерпу рибе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

09.05.2021 22:49

Како се сви куну у Даyтон а сто се људи малтретирају, приводе на испитивања, не дозвољава им се да изуцавају свој језик, нису нигдје пропорцијално заступљени према попису... а сви за Даyтон а све то стоји у Анексу 7. Даyтонског споразума. Сведски стол па узми ста ти одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

782

10.05.2021 07:37

Браво Нешићу,свака част. Велика подршка за ДНС.

ОДГОВОРИТЕ