Dejtonski mirovni sporazum je sveto slovo za DNS

Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV su sveto slovo za DNS i čist je avanturizam otvarati to pitanje, poručio je ovo lider DNS Nenad Nešić.

Republika Srpska 09.05.2021 | 17:49
Dejtonski mirovni sporazum je sveto slovo za DNS

Problemi u BiH nisu posljedica Ustava BiH nego Ustava Federacije BiH, odnosno Vašingtonskog mirovnog sporazuma. I zato ih politički faktori iz Federacije treba da rješavaju u okviru Ustava Federacije BiH – kaže Nešić povodom inicijative SNSD da sa strankama iz Federacije otvore dijalog o budućnosti BiH.

Jedina moguća budućnost BiH je, kako ističe Nešić, Dejtonski sporazum koji štiti Republiku Srpsku.

– Njegovo otvaranje je otvaranje Pandorine kutije i stavljanje Damoklovog mača iznad Republike Srpske. Stavljanjem van snage Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska bi ostala bez mogućnosti da je zaštite njegovi garanti – Srbija i Rusija, što je davno upozorio nekadašnji ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko. Bez Dejtona nema ni njegovih garanata – naglašava Nešić.

Zato je, poručuje Nešić, apsolutno neprihvatljivo otvaranje bilo kakvog dijaloga sa Federacijom o ustavnom uređenju BiH.

Nešić ističe da je jasno da bi 99 odsto Srba željelo nezavisnu Republiku Srpsku, ali za tako nešto mora imati saveznike u velikim silama.

– U ovom momentu nema nijedne države koja bi priznala nezavisnost Srpske i zato moramo čuvati ono što imamo – kaže Nešić.

Lider DNS podsjeća da Prudski sporazum koji su svojevremeno potpisali lideri SNSD, SDA i HDZ nije vodio rastakanju BiH, nego Republike Srpske.

– Govorilo se o četiri federalne jedinice, a Dragan Čović je odmah rekao da je ‘cijela BiH na stolu’ i da te jedinice moraju počivati na teritorijalnom diskontinuitetu. Nema nijednog razloga da zbog neriješenog hrvatskog pitanja mi rizikujemo Republiku Srpsku.

Кada su vezali zastave i stvarali muslimansko-hrvatsku federaciju stvarali su je kao savez protiv srpskog naroda. E, sada, neka svoje probleme rješavaju tamo gdje oni i jesu – u Federaciji, bez uvlačenja Republike Srpske u svoje probleme – kategoričan je Nešić.

On ističe da umjesto hazarderskim poigravanjem velikim temama, vlast u Republici Srpskoj treba da se okrene rješavanju unutrašnjih problema poput nabavke vakcina, zapošljavanja, boljeg zdravstvenog sistema, bolje privrede i ekonomije, dostojanstvenijeg života boraca i RVI, kao i penzionera.

– Кada izbacite ovako veliku temu, to ne znači da su ti problemi nestali. Ne možete narodu nuditi zabavu i igre, umjesto hljeba i posla. Vrijeme je da stanu takve igrarije i da se pokaže ozbiljnost i odgovornost prema narodu i Republici Srpskoj – poručuje Nešić.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Prolaznik

09.05.2021 16:45

Dobro vam je doslo u glavu da je Dejton garat R Srpske.Bez obzira ako se nesto i izmjeni uz dogovor svih u ustavu, sve tok je Dejtonski sporazum na snazi i ne narusi se na silu nema brige za etitet.

ODGOVORITE
Name

Dušan

09.05.2021 16:50

Kako preko Brčkog.........

ODGOVORITE
Name

Voicka

10.05.2021 04:19

Iskopati tunel.

Name

ostoja ribić

09.05.2021 17:21

nemam više vremena za vaše gluposti, ostanite okrenuti ka svemu srpskom i samo pratite sve vezano za Republiku Srpsku, Šta li je, valjda korijeni vuku nazad. Pozdrav i više neću odgovarati na komentare, mnogo ste dosadni

ODGOVORITE
Name

Pike

09.05.2021 17:54

Treba naci nacimn da se bagra lopovska skine sa vlasti 2022.

ODGOVORITE
Name

Petar

09.05.2021 21:41

Podržavam apsolutno i ovi na vlasti i ovi što su bili sadašnji preletači. Nisu ni oni čisti....što se kunu u svašta....

Name

Ilija

09.05.2021 19:22

Bio je Dejton za sve sveto slovo na papiru, pa sta sada?

ODGOVORITE
Name

BL

09.05.2021 19:55

Sveto slovo? Pa valja to jednom i procitat onda.

ODGOVORITE
Name

BL

09.05.2021 20:26

Tako je Nesicu, ne dozvoli te da se i sa tim igra prodace nas sve za šerpu ribe.

ODGOVORITE
Name

General

09.05.2021 22:49

Kako se svi kunu u Dayton a sto se ljudi maltretiraju, privode na ispitivanja, ne dozvoljava im se da izucavaju svoj jezik, nisu nigdje proporcijalno zastupljeni prema popisu... a svi za Dayton a sve to stoji u Aneksu 7. Daytonskog sporazuma. Svedski stol pa uzmi sta ti odgovara.

ODGOVORITE
Name

782

10.05.2021 07:37

Bravo Nešiću,svaka čast. Velika podrška za DNS.

ODGOVORITE