У славу борцима и за достојанство сваког човјека

Полагањем вијенаца на Споменик жртвама фашизма у Бањалуци је обиљежен 9.мај – Дан побједе над фашизмом.Обиљежавању су присуствовали учесници Народно ослободилачке борбе, као и представници институција Српске,града Бањалука и представници Србије и Русије. 

Република Српска 09.05.2021 | 16:53
У славу борцима и за достојанство сваког човјека

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945.године када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату. За Феду Чаушевића овај дан је веома значајан јер је и сам учествовао у рату. 

- Ја сам био борац 13 крајишке ударне бригаде два пута сам био учесник ослобађања Бањалуке. Мени је 97 година и сваке године одајем пошту својим друговима, а мало нас је остало, рекао је Чаушевић.

Антифашистичка традиција и поштовање народноослободилачке борбе, мора да буде и остане мотив свих генерација – борба је била тешка, многи су гинули, али су имали разлог да се боре до краја, кажу потомци бораца народноослободилачке борбе.

- Ја овај дан искрено славим јер је то дан побједе над мрачним силама, побједа љубави за животом побједа хуманости, једнакости и све је то мој отац уградио у боље сутра у којем сам ја живио, изјавио је  Борис Лазендић, потомак борца НОБ-а. 

 Бошко Милошевић сјећа се своја два дједа који су били партизани, а један је био и солунски борац. 

- Одржавам историјску традицију и част за слободу и част и независност и суверенитиет државе у којој ми живимо, рекао је Милошевић. 

Цвијеће на централно спомен-обиљежје положили су највиши званичници Републике Српске предвођени предсједницом Српске Жељком Цвијановић. Вијенце су положили и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, представници СУБНОР-а, Трећег пјешадијског Република Српска пука као и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Ми желимо да живимо у миру са свима који нас окружују у регији која је дала толико жртава за идеале и вриједности ове велике и величанствене борбе која је донијела слободу нашем народу, али подијелила ту слободу са свим другим народима, рекла је предсједница  Републике Српске. 

- Још једном бих да изразим велику благодарност за ове комеморације. То је дан сјећања то је дан поноса, рекао је Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ. 

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке је подсјетио да се Бањалука изборила тог дана прије 76 година за своју слободу коју данас цијени и за коју се на различите начине и дан данас бори.

- Ово је један од најважнијих дана у историји човјечанства и зато је важно да обиљежавамо и извучемо поуке да се нашем народу свим грађанима свијета овако нешто више никада не понови, рекао је Станивуковић. 

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији по броју људских жртава у којем је погинуло око 60 милиона људи. Велику жртву поднијела је и Југославија. Према подацима државне комисије, губици се процјењују на око милион и 700 хиљада људи.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Бљак

09.05.2021 15:20

Да нису усташе и четници били антифашисти ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

09.05.2021 15:37

Онај ко помене усташе и антифашизам у било ком контексту, заслужује опсежан преглед љекара. Што се четника тиче, и они су склопили пакт са црним ђаволом, читај Њемцима, не би ли се идеолошки борили против партизана. Ни они се не могу сврстати под антифашисте. Више им стоји епитет домаћих издајника.

Name

Ре

09.05.2021 16:11

Танка је линија између нацизма, фашизма и комунизма. Четницима ту никако није мјесто, они су били Монархисти, поређење, нигдје везе. Данас, многе уређене и напредне Државе су управо Монархије.

Name

Српкиња из Србије

09.05.2021 16:11

Доста висе изједнацавања устаса и цетника ! Срби имају одговорност према себи , својим прецима и својим потомцима да негују културу сецања и да напокон истицу историјске истине! Цетници су били ЈЕДИНА ЛЕГАЛНА И ЛЕГИТИМНА краљева војска , Југославија је тад била Краљевина . Инаце, Равногорски покрет је ПРВИ антифасистицки герилски покрет у Европи ! И партизани су били народни покрет отпора . И у цетницима и у партизанима су махом били СРБИ . Измедју партизана и цетника је једино идеолоска разлика ( цетници су били за краља и отадзбину, за крст цасни и слободу златну, а партизани за интернационализам, да је друство вазније од народа ) . Ми , Срби , смо имали два покрета отпора ( партизане и цетнике ) . Остали народи били колаборационисти окупатору . Хрвати и муслимани устасе . И муслимани и арбанаси СС Хандзар дивизија Хитлерова. Тако да немас право да изједнацавас цетнике са устасама ! Устасе су ЗЛО непојмљиво људском уму , и треба помињати Јасеновац, и похвала овом порталу сто негују културу сецања српског народа .

Name

Не мјешај

09.05.2021 16:17

Ово је онај најгори комуњарски спин. За твоју информацију ЈКВО је била први герилски покрет у Европи и од стране Председника Француске Шарла де Гола је пуковник Д. Михајловић 1943 године одликован орденом Легије части као први герилац поробљене Европе. Француска након рата није имала дипломатске односе са Југославијом и Де Гол је изјавио:" Тито мафијаш и да између нас неће бити сарадње због невино проливене крви Д. Михајловића"! . Амерички председник Труман је постхумно 1948 године одликовао Д. Михајловића због спасавања америчких пилота на Мајевици и Прањанима у операцији Халијард. О томе у комунистичкој Историји није било ријечи, а управо ти пилоти су спашавани од усташа и Нијемаца. За разлику од српских комуњара и Бошњака који у исти кош сврставају усташе и ЈКВО је глупост и то се потвђује када мурале са чичиним ликом хоће да уклоне на упит америчкој и француској амбасади они признају одликовања својих председника, поштују традицију операције Халијард и амерички амбасадор је на свим обиљежавањима у Прањанима и истичу да су Д. Михајловић и ЈКВО су били савезници у борби против нацистичке Њемачке у другом свјетском рату!!!!

Name

киза

09.05.2021 16:20

Није ми само јасно шта је у БЛ било проблема са четницима. За усрасе знамо шта су направили, а такодје знамо шта су и комуњаре и њихови наследници направили (видимо како живимо). Само ме занима у ком контексту било ко од вас помиње четнике

Name

Ре

09.05.2021 16:26

Које ли ироније

Name

Фор С С

09.05.2021 16:57

Госпођо из Србије, немате то ви овде коме то објашњавати. Овде се нико не прави будалом, него је стварно будала. Само мало сачекајте, сад ће они вас да заспу са својом историјом, која се у главном заснива на стриповима.

Name

Ре српкиња

09.05.2021 17:13

Тацно да нема вас из Србије ми би вјеровали у историју и у оно за ста има доказа.

Name

Ре

09.05.2021 17:22

За ста је осуђен и стрељан Дража? Видим иде ти историја па нам и то појасни.

Name

Драза је стијељан

09.05.2021 17:54

Он је војник тада регуларне дрзаве ма каква да је, цасно и постено слузио, није издајник, преварант,улизица итд... било каква да је у питању тако би и испостовао. Политицка сатанизација, измисљотине, подвале, извртање истине итд. и судјење су друга ствар. То видимо и у данадње вријеме,све такве ствари, дупле арсине итд.....

Name

епп

09.05.2021 21:21

Коју год конзерву сардини отворис испадне Баја

Name

Каисеркроне

09.05.2021 15:37

Види само ко то обиљезава, сиром истоцног свијета, све сами угњетаваци својих народа, нигдје ниједан демократа. Овим само праве пропаганду за свој резим и њихову "право" на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бих

09.05.2021 15:40

КОЗАРАЧКИ ЛОГОРАШИ ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ И ДАН ЛОГОРАША БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јад и Бједа!

09.05.2021 15:48

Ко нас преставља народе! Шта си дочекао народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усташе и четници

09.05.2021 17:28

...су сарађивали итекако и током НДХ И Недићевске Србије! На платном списку НДХ власти су били И неки четници и њихиве породице су биле обештећиване ако се деси погинија некога из четничког покретач. Они су били одани НДХ! 13 СРБА је имало чîн генерала у НДХ војсци тј усташама! Постоје и слике на којима четници И усташе сједе зајендо за једним столом у некој... 90-их су такођер сарађивали против Бошњака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста ти мислис

09.05.2021 17:42

Да у Дразиној војци "регуларној тада, није било и хрвата и тада муслимана и других са циновима? Ако мислис варас се!

Name

И тито је

09.05.2021 19:57

Сарадјивао са устасама да би уклонио краља и преузео власт.

Name

Антифасиста

09.05.2021 19:59

Мозе ли ми неко реци повезаност Царске Русије у коју се Додик заклиње и дизе споменије и Црвене армије која је побиједила фасизам и цасрку русију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2021 20:35

Тачно. Везе с везом...

Name

Унук

09.05.2021 20:12

Несто се не сјецам да сам видио улице са борцима НОБ и антифасистима!!!

ОДГОВОРИТЕ