U slavu borcima i za dostojanstvo svakog čovjeka

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma u Banjaluci je obilježen 9.maj – Dan pobjede nad fašizmom.Obilježavanju su prisustvovali učesnici Narodno oslobodilačke borbe, kao i predstavnici institucija Srpske,grada Banjaluka i predstavnici Srbije i Rusije. 

Republika Srpska 09.05.2021 | 16:53
U slavu borcima i za dostojanstvo svakog čovjeka

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945.godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Za Fedu Čauševića ovaj dan je veoma značajan jer je i sam učestvovao u ratu. 

- Ja sam bio borac 13 krajiške udarne brigade dva puta sam bio učesnik oslobađanja Banjaluke. Meni je 97 godina i svake godine odajem poštu svojim drugovima, a malo nas je ostalo, rekao je Čaušević.

Antifašistička tradicija i poštovanje narodnooslobodilačke borbe, mora da bude i ostane motiv svih generacija – borba je bila teška, mnogi su ginuli, ali su imali razlog da se bore do kraja, kažu potomci boraca narodnooslobodilačke borbe.

- Ja ovaj dan iskreno slavim jer je to dan pobjede nad mračnim silama, pobjeda ljubavi za životom pobjeda humanosti, jednakosti i sve je to moj otac ugradio u bolje sutra u kojem sam ja živio, izjavio je  Boris Lazendić, potomak borca NOB-a. 

 Boško Milošević sjeća se svoja dva djeda koji su bili partizani, a jedan je bio i solunski borac. 

- Održavam istorijsku tradiciju i čast za slobodu i čast i nezavisnost i suverenitiet države u kojoj mi živimo, rekao je Milošević. 

Cvijeće na centralno spomen-obilježje položili su najviši zvaničnici Republike Srpske predvođeni predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović. Vijence su položili i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici SUBNOR-a, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Mi želimo da živimo u miru sa svima koji nas okružuju u regiji koja je dala toliko žrtava za ideale i vrijednosti ove velike i veličanstvene borbe koja je donijela slobodu našem narodu, ali podijelila tu slobodu sa svim drugim narodima, rekla je predsjednica  Republike Srpske. 

- Još jednom bih da izrazim veliku blagodarnost za ove komemoracije. To je dan sjećanja to je dan ponosa, rekao je Igor Kalabuhov, ambasador Rusije u BiH. 

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke je podsjetio da se Banjaluka izborila tog dana prije 76 godina za svoju slobodu koju danas cijeni i za koju se na različite načine i dan danas bori.

- Ovo je jedan od najvažnijih dana u istoriji čovječanstva i zato je važno da obilježavamo i izvučemo pouke da se našem narodu svim građanima svijeta ovako nešto više nikada ne ponovi, rekao je Stanivuković. 

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji po broju ljudskih žrtava u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi. Veliku žrtvu podnijela je i Jugoslavija. Prema podacima državne komisije, gubici se procjenjuju na oko milion i 700 hiljada ljudi.

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Bljak

09.05.2021 15:20

Da nisu ustaše i četnici bili antifašisti ?

ODGOVORITE
Name

Бањалучанин

09.05.2021 15:37

Онај ко помене усташе и антифашизам у било ком контексту, заслужује опсежан преглед љекара. Што се четника тиче, и они су склопили пакт са црним ђаволом, читај Њемцима, не би ли се идеолошки борили против партизана. Ни они се не могу сврстати под антифашисте. Више им стоји епитет домаћих издајника.

Name

Re

09.05.2021 16:11

Tanka je linija između nacizma, fašizma i komunizma. Četnicima tu nikako nije mjesto, oni su bili Monarhisti, poređenje, nigdje veze. Danas, mnoge uređene i napredne Države su upravo Monarhije.

Name

Srpkinja iz Srbije

09.05.2021 16:11

Dosta vise izjednacavanja ustasa i cetnika ! Srbi imaju odgovornost prema sebi , svojim precima i svojim potomcima da neguju kulturu secanja i da napokon isticu istorijske istine! Cetnici su bili JEDINA LEGALNA I LEGITIMNA kraljeva vojska , Jugoslavija je tad bila Kraljevina . Inace, Ravnogorski pokret je PRVI antifasisticki gerilski pokret u Evropi ! I partizani su bili narodni pokret otpora . I u cetnicima i u partizanima su mahom bili SRBI . Izmedju partizana i cetnika je jedino ideoloska razlika ( cetnici su bili za kralja i otadzbinu, za krst casni i slobodu zlatnu, a partizani za internacionalizam, da je drustvo vaznije od naroda ) . Mi , Srbi , smo imali dva pokreta otpora ( partizane i cetnike ) . Ostali narodi bili kolaboracionisti okupatoru . Hrvati i muslimani ustase . I muslimani i arbanasi SS Handzar divizija Hitlerova. Tako da nemas pravo da izjednacavas cetnike sa ustasama ! Ustase su ZLO nepojmljivo ljudskom umu , i treba pominjati Jasenovac, i pohvala ovom portalu sto neguju kulturu secanja srpskog naroda .

Name

Ne mješaj

09.05.2021 16:17

Ovo je onaj najgori komunjarski spin. Za tvoju informaciju JKVO je bila prvi gerilski pokret u Evropi i od strane Predsednika Francuske Šarla de Gola je pukovnik D. Mihajlović 1943 godine odlikovan ordenom Legije časti kao prvi gerilac porobljene Evrope. Francuska nakon rata nije imala diplomatske odnose sa Jugoslavijom i De Gol je izjavio:" Tito mafijaš i da između nas neće biti saradnje zbog nevino prolivene krvi D. Mihajlovića"! . Američki predsednik Truman je posthumno 1948 godine odlikovao D. Mihajlovića zbog spasavanja američkih pilota na Majevici i Pranjanima u operaciji Halijard. O tome u komunističkoj Istoriji nije bilo riječi, a upravo ti piloti su spašavani od ustaša i Nijemaca. Za razliku od srpskih komunjara i Bošnjaka koji u isti koš svrstavaju ustaše i JKVO je glupost i to se potvđuje kada murale sa čičinim likom hoće da uklone na upit američkoj i francuskoj ambasadi oni priznaju odlikovanja svojih predsednika, poštuju tradiciju operacije Halijard i američki ambasador je na svim obilježavanjima u Pranjanima i ističu da su D. Mihajlović i JKVO su bili saveznici u borbi protiv nacističke Njemačke u drugom svjetskom ratu!!!!

Name

kiza

09.05.2021 16:20

Nije mi samo jasno šta je u BL bilo problema sa četnicima. Za usrase znamo šta su napravili, a takodje znamo šta su i komunjare i njihovi naslednici napravili (vidimo kako živimo). Samo me zanima u kom kontekstu bilo ko od vas pominje četnike

Name

Re

09.05.2021 16:26

Koje li ironije

Name

For S S

09.05.2021 16:57

Gospođo iz Srbije, nemate to vi ovde kome to objašnjavati. Ovde se niko ne pravi budalom, nego je stvarno budala. Samo malo sačekajte, sad će oni vas da zaspu sa svojom istorijom, koja se u glavnom zasniva na stripovima.

Name

Re srpkinja

09.05.2021 17:13

Tacno da nema vas iz Srbije mi bi vjerovali u istoriju i u ono za sta ima dokaza.

Name

Re

09.05.2021 17:22

Za sta je osuđen i streljan Draža? Vidim ide ti istorija pa nam i to pojasni.

Name

Draza je stijeljan

09.05.2021 17:54

On je vojnik tada regularne drzave ma kakva da je, casno i posteno sluzio, nije izdajnik, prevarant,ulizica itd... bilo kakva da je u pitanju tako bi i ispostovao. Politicka satanizacija, izmisljotine, podvale, izvrtanje istine itd. i sudjenje su druga stvar. To vidimo i u danadnje vrijeme,sve takve stvari, duple arsine itd.....

Name

epp

09.05.2021 21:21

Koju god konzervu sardini otvoris ispadne Baja

Name

Kaiserkrone

09.05.2021 15:37

Vidi samo ko to obiljezava, sirom istocnog svijeta, sve sami ugnjetavaci svojih naroda, nigdje nijedan demokrata. Ovim samo prave propagandu za svoj rezim i njihovu "pravo" na vlast.

ODGOVORITE
Name

bih

09.05.2021 15:40

KOZARAČKI LOGORAŠI OBILJEŽILI DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DAN LOGORAŠA BiH

ODGOVORITE
Name

Jad i Bjeda!

09.05.2021 15:48

Ko nas prestavlja narode! Šta si dočekao narode!

ODGOVORITE
Name

Ustaše i četnici

09.05.2021 17:28

...su sarađivali itekako i tokom NDH I Nedićevske Srbije! Na platnom spisku NDH vlasti su bili I neki četnici i njihive porodice su bile obeštećivane ako se desi poginija nekoga iz četničkog pokretač. Oni su bili odani NDH! 13 SRBA je imalo čîn generala u NDH vojsci tj ustašama! Postoje i slike na kojima četnici I ustaše sjede zajendo za jednim stolom u nekoj... 90-ih su također sarađivali protiv Bošnjaka!

ODGOVORITE
Name

Sta ti mislis

09.05.2021 17:42

Da u Drazinoj vojci "regularnoj tada, nije bilo i hrvata i tada muslimana i drugih sa cinovima? Ako mislis varas se!

Name

I tito je

09.05.2021 19:57

Saradjivao sa ustasama da bi uklonio kralja i preuzeo vlast.

Name

Antifasista

09.05.2021 19:59

Moze li mi neko reci povezanost Carske Rusije u koju se Dodik zaklinje i dize spomenije i Crvene armije koja je pobijedila fasizam i casrku rusiju?

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2021 20:35

Tačno. Veze s vezom...

Name

Unuk

09.05.2021 20:12

Nesto se ne sjecam da sam vidio ulice sa borcima NOB i antifasistima!!!

ODGOVORITE