Колико новца смијете пренијети преко хр. границе?

– Хрватски сабор у петак је донио закон према којем ће физичка лица од 3. јуна бити обавезна пријавити готовину у износу 10.000 евра или више која се износи, односно уноси у ЕУ.

Регион 08.05.2021 | 16:26
Колико новца смијете пренијети преко хр. границе?

Измјенама Закона о девизном пословању, које се наслањају на уредбу ЕУ, уводе се нове контроле преноса и обвеза пријаве готовине у вриједности 10.000 евра или више, која се уноси или износи у ЕУ.

Контроле преноса готовине уводе се и у поштанским пакетима, курирским пошиљкама, пртљагу без пратње или као терет у контејнерима, преноси Хина.

Царинска управу моћи ће привремено задржати готовину која није пријављена или постоје назнаке да је повезана с криминалном активношћу, независно од износа.

За оне који забораве пријавити прописани износ готовине уводе се новчане казне с тим да оне неће смјети прелазити 60 одсто износа непријављене готовине.

Осим готовог новца законом се обухватају и картице с унапријед уплаћеним средствима, кованице с удјелом злата од најмање 90 одсто, златне полуге итд.

(Агенције) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хе Хе

08.05.2021 19:39

Како се само прави посао банкама. Један Човјек у Њемачкој је 20-30 година прошлог вијека ово препознао, али није био озбиљно сваћен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.05.2021 23:45

Овај закон је одувјек био на снази и имају га вецине земаља. Веци износ се мозе пренијети али се треба пријавити и доказати поријекло.